Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

«Τινάζει» τη βιωσιμότητα του χρέους το ΔΝΤ: Θα φτάσει στο 275% του ΑΕΠ το 2060...!!!



Εξαιρετικά μη βιώσιμο χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος το ΔΝΤ στην ανάλυση βιωσιμότητας που εκπόνησε, και η οποία θα εξεταστεί στις 6 Φεβρουαρίου στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στην έκθεση, οι προτάσεις των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους χαρακτηρίζονται ασαφείς και μη επαρκείς, με το Ταμείο να διατυπώνει προτάσεις για μεγαλύτερη ελάφρυνση. Ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνονται επεκτάσεις των περιόδων χάριτος, αναβολές καταβολών τόκων μέχρι και το 2040, επέκταση ωριμάνσεων για αρκετές δεκαετίες και μείωση των επιτοκίων των δανείων του EFSF και του ESM σε κάτω από 1,5% για την επόμενη τριακονταετία.


Μάλιστα στην έκθεσή του το ΔΝΤ αναφέρει πως το χρέος της Ελλάδας είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο ακόμη και με την πλήρη εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα του ESM, ακόμα δηλαδή και με τη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ για 10 χρόνια όπως ζητεί το Βερολίνο.

Το βασικό σενάριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προβλέπει ότι ο λόγος χρέος προς ΑΕΠ θα ανέλθει στο 170% το 2020 και στο 164% το 2022. Στη συνέχεια θα αυξηθεί εκρηκτικά φτάνοντας στο… 275% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, αφού το κόστος χρέους θα αυξάνεται σταδιακά με την σταδιακή αντικατάσταση των διακρατικών δανείων από τον δανεισμό από τις αγορές, δηλαδή η Ελλάδα θα αρχίσει να δανείζεται με υψηλότερα επιτόκια.  Στη βάση των προβλέψεων αυτών το ΔΝΤ αναμένει πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα ανέλθουν στο 15% του ΑΕΠ ήδη από το 2024 και στο 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2031, φθάνοντας περίπου το 33% από το 2040 και περίπου το 62% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

Παράλληλα το Ταμείο κρίνει πως οι ευρωπαϊκές υποθέσεις για το χρέος είναι αρκετά αισιόδοξες.
Τι προτείνει το ΔΝΤ

Η ανάλυση του Ταμείου σημειώνει πως «μια σημαντική αναδιάρθρωση των όρων των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα απαιτείται για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΔΝΤ».

Ειδικότερα το ΔΝΤ προτείνει:

    Την επέκταση μέχρι το 2040 των περιόδων χάριτος των δανείων του ESM και του EFSF, αλλά και των διμερών δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα το 2010
    Την παράταση των ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι το 2070
    Τις αναβολές πληρωμής επιτοκίων μέχρι το 2040
    Τη μη αύξηση του επιτοκιακού περιθώριο και την επιστροφή κερδών από τα ομολογα SMP και ANFA’s: Κατά το ΔΝΤ η κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι που έπρεπε να καταβάλει η Ελλάδα στον EFSF από το 2017 και μετά και η επιστροφή κερδών από τα ομολόγα SMP και ANFA’s κατά τη διάρκεια των ετών που έπονται του προγράμματος «έχουν προταθεί από το Eurogroup και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών και του χρέους».
    Το κλείδωμα του επιτοκίου του συνόλου των δανείων του EFSF και ESM         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου