Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Νέος δημοσιονομικός κόφτης για να κλείσει η αξιολόγηση Αποδέχεται τον κόφτη για μετά το 2018 η κυβέρνηση...!!!



Αυτό που περιμέναμε όλοι λόγω των σκληρών πιέσεων από τους δανειστές, φαίνεται ότι θα συμβεί. 

 Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει το μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων όταν συμφωνηθούν τα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό μονοπάτι είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Αυτό είναι το σημείο υποχώρησης που μπορούμε να κάνουμε για να βρεθεί μια ισορροπία» είπε και επέμεινε ότι ο λόγος που δεν έχουμε προχωρήσει με την αξιολόγηση είναι οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ που αμφισβητεί τα στοιχεία των ευρωπαϊκών θεσμών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το 2018.
Διευκρινίζοντας τι θα περιλαμβάνει αυτός ο μηχανισμός, ανέφερε ότι θα υπάρξει μια συζήτηση παρόμοια με εκείνη που έγινε για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, αν και -πρόσθεσε- δεν θα υπάρξει λόγος να εφαρμοστεί ένας τέτοιος μηχανισμός, γιατί η οικονομία υπεραποδίδει.

Απαντώντας σε ερώτηση για το μέχρι ποίου σημείου είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να υποχωρήσει για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι εάν υπάρξει συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018, τότε «είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε για τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων», αλλά σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε νομοθέτηση νέων μέτρων.
Επανέλαβε επίσης ότι η αξιολόγηση δεν κλείνει εξαιτίας των παράλογων απαιτήσεων του ΔΝΤ και ότι ο χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα εξαρτηθεί από το πότε το Ταμείο θα αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Διευκρίνισε ακόμη ότι, στο υποθετικό -όπως το χαρακτήρισε- σενάριο που το ΔΝΤ αποφασίσει τη μη συμμετοχή του, θα υπάρξει νέα συμφωνία που θα πρέπει να εγκριθεί από κοινοβούλια ως προς το σκέλος των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα και όχι προς το σκέλος των μέτρων και των στόχων του προγράμματος.
Αναφορικά με τις δηλώσεις Ζόιμπλε σχετικά με το ΔΝΤ, ο κ. Τζανακόπουλος επέμεινε ότι το Βερολίνο άνοιξε ένα παράθυρο για τη μη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Επισήμανε ότι τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν πως το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε τροποποιημένη ταμειακή βάση στα 4,39 δισ. ευρώ, ότι τα στοιχεία δείχνουν πως υπερκαλύπτεται κατά πολύ ο στόχος του 1,98 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα απέδωσαν 1,6 δισ. πάνω από το στόχο που είχε τεθεί.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε εξάλλου ότι κορυφαία εθνική προτεραιότητα είναι η επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών γαι το Κυπριακό. Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός είναι σε διαρκή επαφή με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. Είπε ότι τα βήματα προόδου στη Γενεύη για το Κυπριακό ήταν σημαντικά και πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν 18-20 Ιανουαρίου σε τεχνικό και διπλωματικό επίπεδο.
Αναφορικά με την αυριανή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα αγροτικά θέματα, παρουσία του πρωθυπουργού, σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση για το θέμα, στο οποίο «η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, υπό το πρίσμα του σχεδιασμού και της υλοποίησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα».
Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού, πέραν της σημερινής συνάντησής του με τον Ιταλό πρόεδρο, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Λισαβόνα στις 28 Ιανουαρίου, για τη δεύτερη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, που αποτελεί συνέχεια της πρώτης που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού. Στις 30 Ιανουαρίου, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το Βελιγράδι όπου θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας και της φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία.

               



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου