Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016

"Απασφάλισε" ο Τσακαλώτος κατά Τόμσεν: Πες την αλήθεια...!!!

" Δεν θα δεχτούμε τα μέτρα που θέλει το ΔΝΤ"...
Αιχμές κατά του ΔΝΤ και του Πολ Τόμσεν -για τις θέσεις του ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα  

για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος διάσωσης- άφηνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με δηλώσεις του στον "Guardian". 

Όπως...
αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος, το ΔΝΤ δεν λέει όλη την αλήθεια όταν αναφέρει ότι δεν ζητεί περισσότερη λιτότητα, αλλά ότι η Αθήνα «συμφώνησε» σε υψηλότερα πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%.


Ο Τσακαλώτος σημειώνει ότι το ΔΝΤ, επιδιώκοντας να «βγαίνουν τα νούμερα» του προγράμματος, προωθεί πλέον πολιτικές που θα αυξήσουν την ανισότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό. 
Απαντά δε στα όσα αναφέρει ο Πολ Τόμσεν περί φοροαπαλλαγών και συντάξεων που συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών των πλουσιότερων χωρών στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι:  «Οι ελληνικές δαπάνες για συντάξεις και άλλα επιδόματα διαμορφώνονται περίπου στο 70% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και στο 52% αυτών στη Γερμανία. Είναι δυνατόν, όταν το 45% των συνταξιούχων λαμβάνουν μηνιαίως αποδοχές κάτω του ορίου της φτώχειας των 665 ευρώ και σχεδόν 4 εκατ.πολίτες, πάνω από το 30% των Ελλήνων, έχουν χαρακτηριστεί ότι κινδυνεύουν από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, το βασικό πρόβλημα της χώρας να είναι ότι οι συντάξεις και οι φοροαπαλλαγές είναι υπερβολικά γενναιόδωρες;

Την ίδια στιγμή, ο μόνος λόγος που περισσότεροι άνθρωποι εξαιρούνται από την πληρωμή φόρου εισοδήματος, είναι ότι λιγότεροι Ελληνες λαμβάνουν αξιοπρεπή εισοδήματα. 

Οπότε, το ΔΝΤ που θεωρητικά επανεξετάζει τη σχέση μεταξύ ανάπτυξης και ανισότητας, και ορθώς δίνει έμφαση στη σημασία περιεκτικής ανάπτυξης, δείχνει να μην γνωρίζει ότι η περαιτέρω μείωση των συντάξεων και των φοροαπαλλαγών θα αυξήσει τελικά τόσο την ανισότητα όσο και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Όμως τουλάχιστον τα νούμερα θα βγαίνουν.»

Οπως αναφέρει ο Guardian, ο υπουργός αρνήθηκε ότι η Αθήνα έχει συμφωνήσει με την απαίτηση της ευρωζώνης να κυνηγήσει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά και τη λήξη του προγράμματος το 2018. Αντ' αυτού, είπε, η ελληνική κυβέρνηση προσέφερε έναν συμβιβασμό στο eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. "Υπογράμμισα τη θέση της κυβέρνησης ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα μετά από όσα έχει περάσει κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν έχουν οικονομικό ή πολιτικό νόημα", σημειώνει. 

«Κάποια κράτη μέλη στήριζαν τη θέση πως το 3,5% θα πρέπει να διατηρηθεί για δέκα χρόνια· άλλα εργάζονταν προς έναν συμβιβασμό πέντε ετών. Η Ελληνική θέση ήταν πως κανένα από αυτά δεν λειτουργούσε για την Ελλάδα και προτείναμε τον συμβιβασμό να πάμε κατευθείαν κάτω στο 2,5%, συμφωνώντας όμως με τους θεσμούς πως η μείωση της μιας ποσοστιαίας μονάδας από το 3,5% θα πρέπει να δαπανηθεί αποκλειστικά στη μείωση φόρων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Ποια ήταν η απάντηση του ΔΝΤ; Το ΔΝΤ υποστήριξε στο Eurogroup πως "δεν έχει σημασία για εμάς αν είναι τρία, πέντε ή δέκα χρόνια υψηλών πλεονασμάτων, θα πρέπει και πάλι να δούμε περισσότερα μέτρα για να βγουν τα νούμερα αφού δεν νομίζουμε πως το 3,5% είναι επιτεύξιμο χωρίς τέτοια μέτρα». Δεν μπήκε στον κόπο να εξετάσει τη συμβιβαστική μας πρόταση.

Άρα η Ελλάδα δεν έχει «συμφωνήσει» σε τίποτα ακόμα. Ωστόσο, βρίσκεται υπό έντονη πίεση από τους πιστωτές της να το πράξει. Το ΔΝΤ έχει κάνει ελάχιστα για να αμβλύνει αυτή την πίεση. Αντί να έχει το θάρρος της γνώμης του και να μας βοηθήσει να μειώσουμε το μέγεθος και/ή το χρονοδιάγραμμα των πλεονασμάτων, ασκεί όλη του την πίεση σε μας για να συγκεκριμενοποιήσουμε νέα μέτρα λιτότητας για το 2019 και μετά», καταλήγει ο υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου