Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Ο ξαφνικός πόλεμος Γεννηματά – Μαξίμου

Tvxs Ανάλυση

Για την κυβέρνηση και το επιτελείο του Μαξίμου το πιο κρίσιμο και διεκδικούμενο εύρημα των – δυσμενών – δημοσκοπήσεων είναι ο «ανέστιος» κόσμος της κεντροαριστεράς:  

Η πλατιά, έως και διψήφια σε ποσοστά, μάζα των κεντροαριστερών ψηφοφόρων που εμφανίζεται μεν απογοητευμένη και αποστασιοποιημένη από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Για το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά η ίδια μάζα αποτελεί την έσχατη προσδοκία επαναπατρισμού ψηφοφόρων του πάλαι ποτέ κραταιού «κινήματος» και αύξησης των εκλογικών του ποσοστών. Εξ ου και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κόντρα στη γραμμή Βενιζέλου και εκσυγχρονιστικού μπλοκ, επιμένει σταθερά στην τακτική των ίσων αποστάσεων από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η μάχη για τη λίστα Μπόργιανς
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο ξαφνικός και σκληρός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Φώφης Γεννημματά και Μαξίμου για το πρωτοσέλιδο κυριακάτικης εφημερίδας δημιουργεί – και ενδεχομένως απαντά ταυτόχρονα – πολιτικά ερωτήματα.
Η εφημερίδα Documento του Κώστα Βαξεβάνη γράφει ότι τα ονόματα Papandreou, Gennimatas και Pangalou βρίσκονται στη λίστα Μπόργιανς και ερευνάται το εάν συνδέονται με τις γνωστές πολιτικές οικογένειες.
Το δημοσίευμα συνοδεύεται από την φωτογραφία της Φώφης Γεννηματά, του Γιώργου Παπανδρέου και του Θεόδωρου Πάγκαλου και προκάλεσε την εκρηκτική αντίδραση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Γεννηματά κατά Τσίπρα
Σ’ αυτή την αντίδραση, με την οποία προαναγγέλλει αγωγές κατά των εκδοτών Βαξεβάνη – Καλογρίτσα, η Φώφη Γεννηματά «έδειξε» ότι πίσω από τη δημοσίευμα βρίσκεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός:
«Δυνάμωσαν με χυδαίο λαϊκισμό, κυβέρνησαν με ψέματα, τελειώνουν με αθλιότητες και φασιστικές μεθόδους. Με Βαξεβάνηδες και Καλογρίτσες δεν πρόκειται να διασωθεί ο Πρωθυπουργός», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Αμεση ήταν η απάντηση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού , στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνεται: «Συνιστούμε στην κα Γεννηματά να μην εμπλέκει τον Πρωθυπουργό σε οποιοδήποτε θέμα αφορά αποκλειστικά την ίδια και το κόμμα της. Οφείλει, εξάλλου, να κατανοήσει ότι όσοι εκτίθενται στη δημόσια σφαίρα υπόκεινται σε αυστηρή κριτική και έλεγχο».
Τόσο, όμως, η ευθεία επίθεση της Φώφης Γεννηματά προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, όσο και η επιλογή του πρωθυπουργικού γραφείου να απαντήσει δημόσια για το δημοσίευμα μιας εφημερίδας εγείρουν ζητήματα για το πολιτικό υπόβαθρο της σύγκρουσης.
ΠΑΣΟΚ: Φοβούνται τις δημοσκοπήσεις
Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη υποστήριζαν χθες το βράδυ πως πίσω από το δημοσίευμα βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία βλέπει στοιχεία δημοσκοπικής ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ και επιχειρεί να το αποδομήσει για να ανακόψει την επιστροφή ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς.
Κατά τις ίδιες πηγές, αυτή την προσπάθεια θέλησε να αποκαλύψει η Φώφη Γεννηματά με την σκληρή ανακοίνωσή της. Υποστήριζαν, δε, ότι η επισήμανση της πρωθυπουργικής ανακοίνωσης ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «οφείλει να κατανοήσει» ότι ως δημόσιο πρόσωπο «υπόκειται σε αυστηρή κριτική και έλεγχο» δείχνει, στην πράξη, υιοθέτηση των καταγγελιών της εφημερίδας.
Πρόκειται, ωστόσο, για μια ανάλυση που αφ’ ενός εμπεριέχει μάλλον υποκειμενική ανάγνωση των δημοσκοπήσεων – καθώς σε καμία δεν καταγράφεται θεαματική ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ – και αφ’ ετέρου τορπιλίζει το πολιτικά ισοβαρές και ενίοτε συναινετικό προφίλ που επιχειρούσε να καλλιεργήσει για το κόμμα της το τελευταίο διάστημα η Φώφη Γεννηματά.
«Καίγονται» οι συναινέσεις
Στην άλλη πλευρά, η σπουδή του Μαξίμου να απαντήσει σε μια ανακοίνωση που, ουσιαστικά, αφορά καταγγελία και δημοσίευμα μιας εφημερίδας απειλεί επίσης να τορπιλίσει τον μοναδικό κρίκο πιθανής πολιτικής συνεννόησης, το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά.
Και τούτο, την ώρα που ο πρωθυπουργός ζητά εθνικές συναινέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβάζει κατακόρυφα την τακτική της πόλωσης, και τα σκληρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ – με πρώτον τον Ευάγγελο Βενιζέλο – συγκρούονται με την Φώφη Γεννηματά φλερτάροντας ακόμη και με δημιουργία κόμματος στα πέριξ της ΝΔ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου