Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Στην ατζέντα της αξιολόγησης και τα μέτρα του ΔΝΤ.... !!!

Με διευρυμένη ατζέντα η οποία περιλαμβάνει και τα πρόσθετα μέτρα ύψους 4,55 δισ. ευρώ που ζητά εδώ και τώρα το ΔΝΤ ξεκινά σήμερα ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων του...
 
οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς για την δεύτερη αξιολόγηση με κανέναν πια να μην περιμένει συμφωνία μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Την διαφορά σε σχέση με τις συναντήσεις του Νοεμβρίου κάνει η ξεκάθαρη θέση που πήρε το Eurogroup της προπερασμένης Δευτέρας για τα πρωτογενή πλεονάσματα διατηρώντας μεσοπρόθεσμα τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.


Σε μια αντεπίθεση με κείμενο που συνυπέγραφαν ο επικεφαλής οικονομολόγος του ταμείου Μόρις Ομπστφελντ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ταμείου κ. Πόουλ Τόμσεν που εξαπέλυσε χθες το ΔΝΤ κατηγορούσε την Ελλάδα που αποδέχθηκε τους υψηλούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το δημοσιονομικό κόφτη ως εργαλείο για να επιτύχει.

Ξεκαθάριζαν επίσης ότι σύμφωνα με τον Ταμείο οι υψηλοί αυτοί στόχοι θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα για να επιτευχθούν. 

Μάλιστα σε ένα τεχνικό σημείωμα που επισύναπτε στο κείμενο ο κ. Τόμσεν επαναλάμβανε τους λόγους για τους οποίους το Ταμείο επιμένει για μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου. 

Τα δύο στελέχη του ταμείου κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι προκειμένου να είναι αξιόπιστο το πρόγραμμα, τα μέτρα μέσω των οποίων θα επιτευχθούν, οι δημοσιονομικοί στόχοι θα πρέπει να ψηφιστούν από τώρα.

Η ΕΕ από την άλλη επικεντρώνει την ατζέντα της στην δεύτερη αξιολόγηση. 

Κοινοτικές πηγές τόνιζαν ότι στόχος των συζητήσεων που ξεκινούν σήμερα στην Αθήνα είναι να κλείσουν τα εργασιακά, όπου η μεγαλύτερη εκκρεμότητα αφορά το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, καθώς και το δημοσιονομικό κενό του 2018. 

Εάν συμφωνηθούν τα δύο αυτά θέματα, τότε ολοκληρώνεται και η αποστολή των θεσμών, οι οποίοι θα υποβάλουν έκθεση στην Ομάδα Εργασίας του Εurogroup ανακοινώνοντας ότι υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο σε όλα τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει και έναν εκ των υστέρων έλεγχο και για το κοινωνικό μέρισμα. Δηλαδή τις παροχές των 617 εκατ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους. 

Αναμένεται να εξεταστεί εάν το παραπάνω ποσό δημιουργεί πρόβλημα ή όχι στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. 

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι με την υπεραπόδοση των εσόδων έχει ένα επιπρόσθετο πλεόνασμα της τάξης του 1 δισ. ευρώ και δίνοντας τα 617 εκατ. ευρώ κρατάει και ένα «μαξιλάρι» περίπου 400 εκατ. ευρώ. 

Παραδέχονται πάντως ότι οι εξαγγελίες τους αιφνιδίασαν και ότι παραβιάζουν την πάγια αρχή του μνημονίου ότι τα μέτρα που θα έχουν δημοσιονομική επίπτωση θα πρέπει να συμφωνούνται εκ των προτέρων με τους θεσμούς.

Ψάχνουν συμβιβαστική λύση 

Στο μεταξύ Κυβερνητικοί κύκλοι παραδέχονταν χθες ότι αναζητούν τρόπους για να αρθεί το αδιέξοδο που διαφαίνεται λόγω της διαφοράς μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να αποφευχθεί η νομοθέτηση από τώρα νέων μέτρων.

Τα πιθανά σενάρια είναι δύο:

Το πρώτο που εξετάζεται είναι μαζί με την παράταση της ζωής του κόφτη και μετά από το 2018 να υπάρχουν στοχευμένα μέτρα στα μέτρα του ΔΝΤ. 

Να συμφωνηθεί δηλαδή ένας ενισχυμένος κόφτης ο οποίος θα ενεργοποιείται όπως και ο σημερινός σε περίπτωση αποκλίσεων από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. 

Η δαπάνες που θα περικόπτονται όμως δεν θα είναι οριζόντιες αλλά προσαρμοσμένες στα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ τα οποία όμως θα ψηφίζονται τότε και όχι από τώρα.

Παρόλα αυτά παραδέχονται ότι μια τέτοια λύση δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να γίνει αποδεκτή από το ΔΝΤ.

Το δεύτερο, πιο τολμηρό σενάριο είναι ένα πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ το οποίο έχει ακόμη περισσότερες δυσκολίες λόγω της επιμονής της Γερμανίας (και όχι μόνο) για ενεργή παρουσία του Ταμείου στο Πρόγραμμα...

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου