Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Σε άτακτη φυγή τράπηκε ο Μ.Ρέντσι: Οχι μόνο θα παραιτηθεί λόγω λαϊκής πίεσης αλλά μάλλον πάει και σε εκλογές άμεσα...!!!

Προς ανατροπή των σχεδίων των Βρυξελλών και του Βερολίνου στην Ιταλία, μετά την αντίδραση του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην άρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μ.Ρέντσι να τηρήσει την υπόσχεσή του και να παραιτηθεί άμεσα: 

Πληροφορίες από την Ιταλία, λένε ότι ότι απλώς θα παραιτηθεί μέαα στις επόμενες ημέρες, αλλά πλέον είναι πολύ πιθανό να προκηρύξει και άμεσα εκλογές υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής για τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Πριν λίγο ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο δήλωσε στην Corriere della Sera, μετά από συνάντησή του με τον Μ.Ρέντσι «Προβλέπω ότι θα υπάρχει η θέληση να πάμε σε εκλογές τον Φεβρουάριο», ενώ τόσο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μ.Γκρίλο, όσο και η Λέγκα του Βορρά, ζητούν "εδώ και τώρα" κάλπες μετά την ήττα Ρέντσι στο δημοψήφισμα.

Ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μ.Γκρίλο δήλωσε σχετικά ότι "Οτιδήποτε και να κάνει, όσο και να καθυστερεί την παραίτησή του ή την διενέργεια εκλογών, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να μεγαλώνει την ήττα του στις κάλπες. Αυτός και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών ηττήθηκαν και τώρα ήρθε η ώρα να συντριβούν. Μέχρις εδώ η ανεργία και η υπανάπτυξη της Ιταλίας"!
Ο έτερος ηγέτης της αντιπολίτευσης ο μόλις 41 ετών, επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε: "Και μόνο το γεγονός ότι αλλάζει γνώμη κάθε ημέρα από την Κυριακή το βράδυ, δείχνει την έκταση της σύγχυσης του Μ.Ρέντσι. Η χώρα, όμως, θέλει καθαρό μυαλό και πάνω απ'όλα ισχυρή διακυβέρνηση για να ξεπεράσει τα προβλήματα που της δημιούργησαν το ευρώ, οι Βρυξέλλες και ο Ρέντσι".
Το πλάνο που φαίνεται να προωθεί ο Ρέντσι είναι να παραιτηθεί μόλις περάσει ο προϋπολογισμός και ένας νέος πρωθυπουργός από το κόμμα του, όπως ο υπουργός Οικονομίας Πιερ Κάρλο Παντοάν, να αναλάβει και να επιβλέψει την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου που δεν θα ευνοεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μετά να προκηρήξει εκλογές.
Είναι γεγονός ότι ο Μ.Ρέντσι θέλει να αποφύγει τις σκληρές εσωκομματικές πιέσεις για να εγκαταλείψει τον ρόλο του ως επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος,καθώς η αριστερή πτέρυγα ζητά την άμεση παραίτησή του και από την ηγεσία του κόμματος.
Οι πρόωρες εκλογές πιθανότατα θα σημαίνουν ότι ο Ρέντσι θα παρακάμψει την ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματος και θα πάει απευθείας στις προκριματικές, τις οποίες θα πιθανότατα θα κερδίσει γιατί έχει ακόμη τη στήριξη της βάσης, έστω κι αν δεν είναι μαζί του όλα τα ηγετικά στελέχη.
«Αν δεν πάνε σε εκλογές σύντομα υπάρχει ο κίνδυνος το Δημοκρατικό Κόμμα να χάσει περισσότερο έδαφος. Η οικονομία δεν πρόκειται να βελτιωθεί σύντομα και μπορεί να χρειαστεί να πάρουν ακόμη και αντιδημοφιλείς αποφάσεις για τη διάσωση των τραπεζών», τόνισε ο Πίκολι.
Υπάρχουν όμως και παράγοντες τους οποίους δεν μπορεί να ελέγξει ο Ρέντσι και ενδεχομένως θα περιπλέξουν το σχέδιό του. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τον εκλογικό νόμο, τον οποίο ψήφισε πέρυσι και αποδείχθηκε μη λειτουργικός μετά από την ήττα στο δημοψήφισμα. Πριν τον αλλάξουν όμως, κάτι που πιθανόν να απαιτήσει μακρές διαπραγματεύσεις, το κοινοβούλιο πρέπει να περιμένει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που εξετάζει την υπόθεση, για το ποια τμήματα του νόμου πρέπει να αλλάξουν. Δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα υπάρξει απόφαση σε αυτό.
Το χειρότερο σενάριο για τον Ρέντσι, σύμφωνα με τον Φραντσέσκο Γκαλιέτι, έναν αναλυτή του Policy Sonar, είναι ο Ιταλός να παραμείνει «στριμωγμένος» ως πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος. Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι ακόμη υπόλογος απέναντι στους ψηφοφόρους για αρκετά θέματα που μπορεί να προκύψουν, κάτι που θα ζημίωνε τις ελπίδες του να κερδίσει τις μελλοντικές εκλογές.
«Μπορεί να θέλει να διασωθεί τουλάχιστον ως αρχηγός του κόμματός του, αφού στις εκλογές είναι βέβαιο ότι θα ηττηθεί, αλλά και πάλι οι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν τόσο γρήγορα. Ισως το νωρίτερο τον Μάιο ή τον Ιούνιο», πρόσθεσε ο Γκαλιέτι.
Αλλοι εκτιμούν ότι είναι εφικτό να στηθούν κάλπες τον Απρίλιο, αλλά σίγουρα ότι τον Φεβρουάριο, αυξάνοντας κατ'αυτό τον τρόπο την φθορά του..
 

  /  pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου