Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Οι «κόκκινες γραμμές» Τσίπρα στη συνάντηση με τη Μέρκελ...!!!

TVXS Ανάλυση

Ενώπιοι ενωπίοις με τη διέξοδο ή τη ρήξη που κρίνει το μέλλον όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, θα βρεθούν σήμερα Άνγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας στη γερμανική καγκελαρία.

Η συνάντηση των δύο, και η νέα πράξη του power game των δανειστών, έρχεται στη σκιά του πραξικοπήματος Σόιμπλε , βρίσκει την Ευρώπη ανοιχτά διχασμένη και, εκ των πραγμάτων, αναδεικνύεται σε καταλύτη των εξελίξεων των επόμενων μηνών.
Οι προσδοκίες για ουσιαστική διαφοροποίηση της Ανγκελα Μέρκελ από το σύστημα Σόιμπλε είναι εξαιρετικά χαμηλές ακόμη και εντός της ελληνικής κυβέρνησης, με δεδομένη τόσο την εμπειρία του παρελθόντος όσο και τον προεκλογικό εγκλωβισμό της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σκοπεύει να θέσει καθαρά στην Μέρκελ το διακύβευμα της λύσης του ελληνικού δράματος - ένα διακύβευμα που, κατά την Αθήνα, είναι πλέον η διαφύλαξη της ίδιας της σταθερότητας στην Ευρώπη κατά τους επόμενους μήνες των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, της ακροδεξιάς απειλής και των τριγμών στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα.
Σ' αυτό το πλαίσιο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός πάει στη συνάντηση του Βερολίνου με τέσσερις βασικές θέσεις:
* Την ανάγκη ταχείας συμφωνίας επί της δεύτερης αξιολόγησης προκειμένου να μην υπάρξουν και νέες πηγές αβεβαιότητας στην Ευρώπη.
* Την ανάγκη να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του το ΔΝΤ ως προς το εάν θα μετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Ως προϋπόθεση, δε, για ενδεχόμενη παραμονή του θα τεθεί η εγκατάλειψη των «ακραίων θέσεων» του Ταμείου - ήτοι, το αίτημα για προληπτικά νέα μέτρα μετά το 2018 και για ανατροπή του ευρωπαϊκού εκκτημένου στα εργασιακά.
* Την πρόταση συμβιβασμού του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το θέμα των πλεονασμάτων μετά το 2018 - δηλαδή, να τεθεί ο πήχης στο 2,5% +1%, με το 1% του δημοσιονομικού χώρου να χρησιμοποιείται υπέρ της φορολογικής ελάφρυνσης των επιχειρήσεων.
* Την επαναβεβαίωση του κυριαρχικού δικαιώματος της ελληνικής κυβέρνησης να λαμβάνει μέτρα κοινωνικής στήριξης που δεν παραβιάζουν τη συμφωνία με τους δανειστές.
Σ' αυτές τις θέσεις ο Αλέξης Τσίπρας έχει ως, δεδηλωμένους πλέον, συμμάχους την Κομισιόν και τη Γαλλία που πήραν ανοιχτά θέση κατά της παρέμβασης Σόιμπλε για το χρέος - μιας παρέμβασης, που οδήγησε στη μονομερή απόφαση του ESM να παγώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα εν είδει αντιποίνων στις κοινωνικές παροχές Τσίπρα.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε μια προωθημένη - παρά την πολιτική του αδυναμία - παρέμβαση διαμήνυσε καθαρά ότι το Βερολίνο κινήθηκε εκτός της συμφωνίας του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ζήτησαν εξηγήσεις από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ ο Πιερ Μοσκοβισί σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές αποκάλυψε στον Αλέξη Τσίπρα πως η μοναδική χώρα που έθεσε ζήτημα για τις κοινωνικές παροχές ήταν η Γερμανία.
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες άλλωστε, στο περιθώριο της χθεσινής συνόδου κορυφής, μετέδιδαν κλίμα οργής από την πλευρά της Κομισιόν, με ενδεικτική και τη διαρροή στο MNI  ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν είχε ενημερώσει τα μέλη του Eurogroup για την απόφαση να παγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Το ανοιχτό αυτό ρήγμα μεταξύ Βερολίνου, Βρυξελλών και Παρισιού αποτυπώνει και το σημείο υπαρξιακής καμπής στο οποίο απειλεί να φέρει πλέον την Ευρώπη το δόγμα Σόιμπλε.
Η συμμαχία του Νότου, ωστόσο, είναι πλέον αδύναμη, ο Ολάντ βρίσκεται σε αποδρομή, η Ιταλία τελεί ουσιαστικά σε πολιτικό κενό, και η Κομισιόν αμφισβητείται ανοιχτά από τον ίδιο τον Σόιμπλε που επιδιώκει τη μεταβίβαση των εξουσιών της στον - μη αιρετό - ESM.
Υπό αυτά τα δεδομένα, δύσκολα η Μέρκελ θα ανατρέψει τους όρους του παιχνιδιού, τους οποίους επιβάλει άνετα δια του δικαίου της πυγμής το Βερολίνο. Μένει, όμως, να φανεί πόσο πρόθυμη - ή προετοιμασμένη - είναι και η ίδια να υπηρετήσει μια άμεση εφαρμογή του σχεδίου Σόιμπλε για τη «νέα Ευρώπη»: Μια Ευρώπη είτε αμιγώς γερμανική, είτε απλώς διαλυμένη...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου