Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Το αισχρό οικονομικό παιγνίδι, σε βάρος της Ελλάδας, με τα «πρωτογενή πλεονάσματα»...!!!



Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός

Στις μέρες μας, ευρύς λόγος γίνεται για τα περίφημα «πρωτογενή πλεονάσματα».! 

Γερμανικό υπουργείο οικονομικών και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ερίζουν για την δυνατότητα επίτευξης των εν λόγω πλεονασμάτων. Το μεν Βερολίνο επιμένει πως είναι εφικτό και η Ελλάδα οφείλει να επιτύχει τα υψηλά πλεονάσματα του 3,5% για αρκετά χρόνια μετά το 2018 οπότε και λήγει το υλοποιούμενο πρόγραμμα, του επονομαζόμενου και Γ΄ Μνημονίου. Η Ουάσιγκτον από την δική της πλευρά, αντιτείνει πως δεν είναι εφικτή η επίτευξη των εν λόγω πλεονασμάτων.!
Ποια από τις δύο πλευρές έχει δίκιο.;

Πέραν από την οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα στην αποδοχή ή την απόρριψη της μιας ή της άλλης άποψης…, απευθυνθούμε στην οικονομική ιστορία και θεωρία. Αναμφίβολα, υπάρχουν χώρες που κατόρθωσαν να επιτύχουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Σ αυτό τον στόχο όμως συνέβαλαν, - και συμβάλλουν σε κάθε υπό εξέταση χώρα - , συγκεκριμένοι παράγοντες, όπως :
-         Ποια οικονομική πολιτική εφαρμόζεται στην υπό εξέταση χώρα…, δηλαδή ποια είναι η οικονομική ισχύ της χώρας…
-         Σε ποια διεθνή ή έστω κι ευρωπαϊκή συγκυρία συναλλάσσεται η υπό εξέταση χώρα…, δηλαδή ποια είναι η διεθνής ή ευρωπαϊκή συγκυρία στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο…
    
Η Ελλάδα, με μια παραγωγική δομή πλήρως αποσαρθρωμένη και με οικονομία πλήρως κατεστραμμένη, και σε περίοδο αποπληθωρισμού είναι παντελώς αδύνατον να παράξει πρωτογενή πλεονάσματα και δη της τάξεως του 3,5%, όπως επιμένουν οι δανειστές. Όποιος ισχυρίζεται το εφικτό της όλης υπόθεσης ή είναι τρελός…, ή απλά δεν έχει σχέση με την οικονομία…, ή έχει άλλους ανομολόγητους πολιτικούς στόχους…!!!
      
Την ως άνω θεμελιώδη αρχής της οικονομικής θεωρίας, συνοδευόμενη με πλείστα όσα παραδείγματα από την οικονομική ιστορία, δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζει το υπουργείο οικονομικών στο Βερολίνο. Κατ επέκταση κι αναλογία είναι σαφές και λίαν προφανές πως η πολιτική του Βερολίνου στοχεύσει στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή στην δημιουργία Ευρωζώνης δύο ταχυτήτων ή, ακόμη, και στην δημιουργία Ειδικής Οικονομικής ζώνης στην Ελλάδα, στην οποία θα υπάρχουν φτηνά εργατικά χέρια για της βιομηχανίες του ανεπτυγμένου ευρωπαϊκού βορρά, μετά την απώλεια των φθηνών εργατικών αγορών της Ασίας…
      
Τούτων, όλων δοθέντων, εύλογα γεννάται το ερώτημα : Η κυβέρνηση Πως…, και Γιατί δέχεται τα πλεονάσματα που ζητάει η Γερμανία κι απεμπολεί το ΔΝΤ που σωστά αποφαίνεται πως τα εν λόγω πλεονάσματα δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν…, κι ακριβώς εξ αυτού του λόγου ζητά επιπλέον μέτρα…;;;
Είναι σαφές πως το Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο επιλέγει το Βερολίνο για τους εξής λόγους :
α . Πολιτική ψυχολογία.! Κρίνει πως πουλάει περισσότερο η Ευρώπη και η απομάκρυνση του ΔΝΤ από την Ελλάδα.!
β . Πολιτική προσδοκία.! Θεωρεί πως με τις πολιτικές αλλαγές που γίνονται στην Ευρώπη, θα αλλάξει και η πολιτική του Βερολίνου.!
γ . Πολιτική σκοπιμότητα.! Ελπίζει πως οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές θα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πλατύτερης κεντροαριστεράς στην Ελλάδα με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.!
Τι απ όλα θα συμβεί…;;; Οίδομεν…!!!   

1 σχόλιο:

  1. Υπαρχει και το δ) το σχεδιο της δραχμης το οποιο εξυφαινεται με θαυματη μαεστρια απο σοιμπλε-τσιπρα και στο οποιο θα εξωθησουν το λαο να το αποδεχτει μεσα απο τη φτωχοποιηση της μικρομεσαιας ταξης.

    Τσελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή