Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Άνω κάτω κυβέρνηση και Θεσμοί μετά την... τορπίλη Τόμσεν...!!!

Η άποψη του Πολ Τόμσεν ότι η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται για τις επιλογές λιτότητας έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

«Η ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτή που συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2018 και όχι το ΔΝΤ» τονίζουν σε κείμενο τους που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Ταμείου ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελτν και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ταμείου Πολ Τόμσεν.
Ο τίτλος του κειμένου είναι χαρακτηριστικός των όσων υποστηρίζουν τα δύο στελέχη: «Το ΔΝΤ δεν ζητάει περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα».

Ο Τομσεν επισημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν απαίτησε λιτότητα από την Ελλάδα, αλλά μείωση του αφορολογήτου ορίου και περικοπές των συντάξεών. Σημειώνουν δε, ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με τους Ευρωπαίους εταίρους της σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2018, μολονότι το Ταμείο είχε προειδοποιήσει ότι δεν «βγαίνουν.
Στη συνέχεια σημειώνει στο άρθρο του για το χρέος:
Το χρέος της Ελλάδας είναι κατά πολύ μη βιώσιμο, και όσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, το χρέος δεν θα ξαναγίνει βιώσιμο χωρίς σημαντική ελάφρυνση του χρέους. 
Από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου δήλωσε σήμερα:
Προφανώς και δεν συμφωνούμε σε αυτά που λέει ο κ. Τόμσεν. O κ. Τόμσεν και το ΔΝΤ έχουν πει πάρα πολλά. Το μόνο πρόβλημα που έχουν κατά την δική μου άποψη είναι ότι το ΔΝΤ δεν έχει το θάρρος της γνώμης του. Όταν λέει ότι χρειαζόμαστε 1,5% πλεόνασμα κι όχι 3,5% δεν επιμένει σ ΄αυτό. Αλλάζει γνώμη. Οπότε γιατί να πάρω σοβαρά αυτό που λέει ο κ. Τόμσεν ότι οι συντάξεις είναι γενναιόδωρες.

Ολομέτωπη επίθεση Τζανακοπούλου σε ΔΝΤ και Τόμσεν: Λένε ψέματα

Ολομέτωπη επίθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με αφορμή το κείμενο του Πολ Τόμσεν εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ζητώντας από το ταμείο να μην διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να μην βασίζεται σε αναληθή στοιχεία.
Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε το Ταμείο με αφορμή τα στοιχεία που παραθέτει ο Πολ Τόμσεν ότι κάνει λανθασμένες εκτιμήσεις και βασίζεται σε ψευδείς πληροφορίες.

Για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε μια αναδρομή στα όσα έχει προβλέψει το ταμείο τα προηγούμενα χρόνια για την Ελλάδα αλλά και στο θέμα των εσφαλμένων πολλαπλασιαστών το 2013.

Κάλεσε, δε, το ταμείο να βελτιώσει την τεχνοκρατική του επάρκεια.

Στη συνέχεια ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε: "Αντί ο κ. Τόμσεν να δείχνει τον πρωθυπουργό ως υπεύθυνο για τη λιτότητα καλό θα ήταν να επιμείνει στη θέση του ταμείου για την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μέτα το 2018".

Αποστάσεις Κομισιόν από τις θέσεις ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Την άποψη ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι απόλυτα αξιόπιστο εξέφρασε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ κληθείσα να σχολιάσει τις απόψεις που εξέφρασαν χθες αξιωματούχοι του ΔΝΤ με ανάρτησή τους στο μπλογκ του Ταμείου.
«Διαβάσαμε προσεκτικά την ανάρτηση των αξιωματούχων του ΔΝΤ», ανέφερε η Α. Μπράιντχαρτ, προσθέτοντας πως «οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι οι πολιτικές στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSM είναι συμπαγείς και μπορούν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στις αγορές». Συνεχίζοντας, η ίδια εκπρόσωπος σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και είναι εντός τροχιάς για να εκπληρώσει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «όλοι οι θεσμοί να αναγνωρίσουν αυτά τα επιτεύγματα».
Αναφερομένη στην αποστολή στην Αθήνα, σημείωσε πως «προσωπικό από όλα τα θεσμικά όργανα βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να επιτύχουν μια συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση» και επανέλαβε πως «δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σύντομα εάν όλες οι πλευρές εμπλακούν στις συζητήσεις εποικοδομητικά», δηλώνοντας την προσήλωση της Επιτροπής προς αυτό το σκοπό.
Ερωτηθείσα εάν θα μπορούσε το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο να αποφανθεί εάν το πρόγραμμα είναι αξιόπιστο, σε συνέχεια των αμφιβολιών του ΔΝΤ, η Ανίκα Μπράινταχαρτ ανέφερε πως το ελληνικό πρόγραμμα έχει περάσει από «λεπτομερείς ελέγχους από το Eurogroup και από άλλους θεσμούς, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο». Όπως είπε, το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο είναι ανεξάρτητο και έγκειται σε αυτούς να αποφασίσουν τι θέλουν να ελέγξουν, καθώς σε γενικές γραμμές η εντολή τους σχετίζεται με την τοποθέτηση έναντι των δημοσιονομικών πολιτικών που αφορούν συνολικά την ευρωζώνη.

Στην αντεπίθεση ο Τσακαλώτος απέναντι στο ΔΝΤ: Δεν έχουμε συμφωνήσει στο 3,5%

Η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μετά τη λήξη του Μνημονίου, το 2018, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στις κατηγορίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι τα μέτρα που χρειάζεται η χώρα μας οφείλονται ακριβώς στη συμφωνία Αθήνας και Ευρωπαίων.
"Η Ελλάδα δεν έχει ‘συμφωνήσει’ σε τίποτα ακόμα. Ωστόσο, βρίσκεται υπό έντονες πιέσεις από τους πιστωτές της να το κάνει. Το ΔΝΤ έχει κάνει ελάχιστα για να ελαφρύνει αυτή την πίεση. Αντί να έχει το θάρρος των απόψεών του και να μας βοηθήσει να μειώσουμε το μέγεθος και/ή τη χρονική διάρκεια των πλεονασμάτων, μας ασκεί κάθε πίεση για να προσδιορίσουμε τα νέα μέτρα λιτότητας για το 2019 και ύστερα", τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, σε δηλώσεις που δημοσιεύει η βρετανική «Guardian».
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζει πως:
Mετά από 7 χρόνια βαθιάς ύφεσης καμια κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ.
«Στην πραγματικότητα το ΔΝΤ ζητά οι Έλληνες συνταξιούχοι και οι λιγότερο αμειβόμενοι μισθωτοί να κάνον περαιτέρω περικοπές ενώ το ίδιο λέει τη μισή αλήθεια» προσθέτει ο κ. Τσακαλώτος στη δήλωση του στον Guardian.
«Οι δαπάνες της Ελλάδας για τις συντάξεις και άλλα επιδόματα ανέρχονται περίπου στο 70% του μέσου όρου της ΕΕ και στο 52% της Γερμανίας. Είναι δυνατόν όταν περίπου το 45% των συνταξιούχων λαμβάνουν μηνιαίες συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας των 665 ευρώ, και σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άτομα, δηλαδή, πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού, βρίσκονται στην κατηγορία που κινδυνεύει με φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας να είναι ότι οι συντάξεις και οι φοροαπαλλαγές είναι πολύ γενναιόδωρες;»
«Την ίδια ώρα, ο μόνος λόγος που περισσότεροι άνθρωποι εξαιρούνται από την καταβολή φόρου εισοδήματος είναι ότι λιγότεροι άνθρωποι έχουν αξιοπρεπή εισοδήματα. Άρα το ΔΝΤ που υποτίθεται ότι επανεξετάζει τη σχέση μεταξύ ανάπτυξης και ανισότητας, και που ορθώς δίνει έμφαση στην σημασία της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, φαίνεται να μην γνωρίζει ότι η περαιτέρω μείωση των συντάξεων και των φοροαπαλλαγών δεν μπορεί παρά να αποτύχει, αυξάνοντας την ανισότητα και την κοινωνικό αποκλεισμό. Αλλά τουλάχιστον τότε θα βγαίνουν τα νούμερα».
Ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Αθήνα έχει συμφωνήσει με το αίτημα των εταίρων της στην ευρωζώνη να επιδιώξει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στην περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.
Αντ’ αυτού, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέφερε μια συμβιβαστική λύση όταν συναντήθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στις 5 Δεκεμβρίου.
«Παρουσίασα τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μια οικονομία όπως της Ελλάδας και αυτό που έχει περάσει κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν έχουν κανένα οικονομικό ή πολιτικό νόημα», επέμεινε ο υπουργός.
«Κάποια κράτη μέλη υποστήριζαν τη θέση ότι το 3,5% θα πρέπει να διατηρηθεί για 10 χρόνια. Άλλα κινούνται προς ένα συμβιβασμό πέντε ετών. Η ελληνική θέση είναι ότι κανένα από τα δύο δεν θα λειτουργήσει για την Ελλάδα και προτείναμε το συμβιβασμό του να μειωθεί άμεσα στο 2,5%, αλλά συμφωνώντας με τους θεσμούς ότι η μείωση μιας ποσοστιαίας μονάδας από το 3,5% θα διατεθεί αποκλειστικά για τη μείωση της φορολογίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βελτιώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Ποια ήταν η απάντηση του ΔΝΤ; Το ΔΝΤ υποστήριξε στο Eurogroup ότι: ‘Δεν έχει σημασία για εμάς εάν είναι τρία, πέντε ή δέκα χρόνια υψηλών πλεονασμάτων, και πάλι θα χρειαστεί να δούμε περισσότερα μέτρα για να βγουν τα νούμερα καθώς δεν πιστεύουμε ότι το 3,5% είναι εφικτό χωρίς τέτοια νούμερα’. Δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στην συμβιβαστική μας πρόταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου