Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Μεταξύ Σκύλας (Γερμανία) και Χάρυβδης (ΔΝΤ) η κυβέρνηση…!!!



Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
                            
Στην πλέον καθοριστική περίοδο της θητείας της βρίσκεται η κυβέρνηση.  

Μια δέσμη εξωγενών παραγόντων, εν πολλοίς,  θα καθορίσουν την πορεία της κυβέρνησης και την εθνικής μας οικονομίας. Η παραδοχή, του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και δη από το βήμα της βουλής, «Διανύουμε την πιο κρίσιμη περίοδο, από τον Ιούλη του ’15. Τώρα θα φανεί αν είχε νόημα η συμφωνία, τότε …», διόλου τυχαία είναι.!
       
Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «ορόσημο την 5η Δεκεμβρίου, ημέρα του λίαν καθοριστικού Eurogroup,  όπου η ελληνική οικονομία ευελπιστεί πως τα τρία κομμάτια της διαπραγμάτευσης, - μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομικοί στόχοι και χρέος - , θα ενωθούν…,
Μπορεί να υπάρχει και άλλο Eurogroup, αλλά πολύ σύντομα θα έχουμε εικόνα αν θα μπορούμε να πάμε στο QE, - δηλαδή την ποσοτική χαλάρωση - ,  και πότε θα περάσουμε στην άρση των capital controls, γιατί σταδιακή χαλάρωση γίνεται», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
      
Συγκεκριμένα, τα τρία κομμάτια της διαπραγμάτευσης, κατά Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι τα εξής :
- Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. ! Μέχρι τώρα, παρά τις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τους θεσμούς, υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις κυρίως ως προς το πώς θα καλυφθούν οι στόχοι, εντός του προγράμματος, το 2017 και το 2018.
- Δημοσιονομικοί στόχοι. ! Η συζήτηση αφορά και το τι θα γίνει μετά το 2018, «αν θα είμαστε στο 3,5%, αν θα μειωθεί ο στόχος ή αν θα είναι 3,5% για λίγα χρόνια και μετά θα μειωθεί», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε στο σημείο αυτό να επαναλάβει την παρότρυνση που έχει απευθύνει στο ΔΝΤ. Ότι δηλαδή, αν θέλει μείωση του στόχου του πλεονάσματος λίγο πάνω από το 1,5%, αντί του 3,5%, και εφόσον συμφωνεί με όσα λένε Ντράγκι, Μοσκοβισί, Ομπάμα, Λιού ότι η ελληνική οικονομία δεν πρέπει να πάρει άλλα υφεσιακά μέτρα, τότε αντί να ζητάει νέα μέτρα, να πιέσει, όχι τον αδύναμο, αλλά το ισχυρό παίκτη, αυτόν που δεν θέλει να δώσει πολλά για το χρέος.
 -  Το χρέος. !  «Νομίζω μέχρι τον Γενάρη οι λεπτομέρειες θα έχουν δοθεί, θα ξέρουμε τα τρία κομμάτια, θα ξέρουμε να αξιολογήσουμε ποιες οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία για την επόμενη περίοδο», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
              
Προς ώρας, η τύχη της δεύτερης αξιολόγησης «παίζεται» ανάμεσα στην γερμανική καγκελαρία και το ΔΝT, καθώς μέχρι τώρα…, το με ΔΝΤ θεωρεί μη επιτεύξιμα, το δε Βερολίνο κρίνει πως μπορούν να επιτευχθούν, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης, - τονίζεται παντοιοτρόπως ότι «δεν αντέχει άλλα μέτρα η ελληνική κοινωνία».! Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, διεμήνυσαν προς όλες τις πλευρές ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η κυβέρνηση να δεχθεί νέα μέτρα. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί υποχώρηση στις συλλογικές συμβάσεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, κατά την διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου για να λάβει την απάντηση, ότι «Και η Κομισιόν επιθυμεί λύση εντός του κοινοτικού μοντέλου, όπως έχει τονίσει και ο κ. Γιούνγκερ» από τον Επίτροπο Οικονομικών.
     
Τούτων, όλων των διαφορών δοθεισών, ανάμεσα στους Θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, κορυφαίοι υπουργοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, «ορόσημο της όλης διαδικασίας αξιολόγησης και χρέους» να μην είναι το Eurogroup της μεθαυριανής Δευτέρας 5 Δεκέμβρη αλλά το διάστημα μου μεσολαβεί μέχρι και την εκπνοή του έτους, δηλαδή η 31η Δεκεμβρίου του 2016,…, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να μπει το νερό στο αυλάκι για το θέμα του χρέους.

                   Το ελληνικό χρέος διχάζει
    
Μέχρι πρότινος, διαφορές για την βιωσιμότητα ή μη του ελληνικού χρέους εντοπιζόταν ανάμεσα στην Ουάσιγκτον από την μια πλευρά να το θεωρεί μη βιώσιμο και το Βερολίνο με τις Βρυξέλλες από την άλλη να έχουν την ακριβώς αντίθετη κρίση. Εσχάτως, διαφορές εντοπίζονται κι εντός των ευρωπαϊκών θεσμών.
    
Οι δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί και αυτές του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έρχονται σε πλήρη αντίθεση, όπως επισημαίνει η γερμανική «Die Welt». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο Μοσκοβισί δίνει ελπίδες για άμεση ελάφρυνση, κόντρα στην πολιτική Σόιμπλε, ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έχει ακριβώς την αντίθετη άποψη, αναφέροντας πως το πρόβλημα τη Ελλάδας δεν είναι το χρέος λόγω της μακράς περιόδου χάριτος στην αποπληρωμή των τόκων.
     
Επιπλέον, υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα να κλείσει η αξιολόγηση τον Δεκέμβριο…, «Εάν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιβεβαιώσουν ότι η Αθήνα τηρεί τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες ότι τα κρατικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει, όπως επιμένει ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Τράπεζας».

                    Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης  
   
Τούτων όλων δοθέντων, η ελληνική πλευρά βρίσκεται αντιμέτωπη με μια όλως δύσκολη κατάσταση στο Eurogroup της μεθαυριανής Δευτέρας, 5 Δεκεμβρίου. 

1.    Αναβολή της όποιας απόφασης.!
Εάν αναβληθεί μια ελάφρυνση του χρέους ή ακόμα χειρότερα ζητηθεί από την Αθήνα αυστηρότερη λιτότητα, τότε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση βλέπουν χάνουν το μέχρι τούδε αφήγημά τους…, και κινδυνεύουν κυριολεκτικά με πολιτική κατάρρευση . Ένα τέτοιο αποτέλεσμα στο Eurogroup θα αναζωπύρωνε τις εικοτολογίες για πρόωρες εκλογές. ΚΙ όλα τούτα θα συνέπιπταν με την οργή των ψηφοφόρων για την κυβέρνηση να θεριεύει όλο και περισσότερο μπροστά σε μια κρίση που έχει γίνει από καιρό μόνιμη κατάσταση. Στις δημοσκοπήσεις ο Τσίπρας χάνει.»…
2.    Λαμβάνεται απόφαση με συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.!
Στην περίπτωση αυτή, θα γινόταν αποδεκτή η πολιτική του ΔΝΤ για περισσότερη ακόμα λιτότητα…., καθώς το Ταμείο προτείνει μικρότερο αφορολόγητο όριο, περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις κι απελευθέρωση στην αγορά εργασίας, όπως και των ιδιωτικοποιήσεων…  Μια αποδοχή των εν λόγω αξιώσεων από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία… καθώς θα απελευθέρωνε τόσο τις διασπαστικές τάσεις μέσα στην κυβέρνηση και την κυβερνώσα παράταξη, όσο και τις λαϊκές αντιδράσεις κατά της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής…  
   
Μπροστά στο ανωτέρω πολιτικά αυτοκτονικό δίλημμα, η κυβέρνηση στέκεται με τις πολιτικές απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δείχνει να καταλήγει να υιοθετήσει τις ευρωπαϊκές απόψεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5 % έως και το 2020, παρά να ακολουθήσει την ευνοϊκή μεν αλλά δύσκολη θέση του ΔΝΤ που ζητά χαμηλά πρωτογενή, απομείωση του χρέους, αλλά και νέα επώδυνα μνημονιακά μέτρα. Οι πληροφορίες λένε ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει, εργάζεται και προσδοκά στο να μην καταγραφούν νέα μέτρα καθώς ελπίζει ότι εάν προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο ομαλά στα μέσα του ‘17 θα υπάρχει ανάπτυξη στη χώρα και άρα θα μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί τα πρωτογενή πλεονάσματα…..
   
Επιπλέον όλων τούτων, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, ευελπιστούν πως στην Ευρώπη θα αλλάξουν οι συσχετισμοί και θα ακολουθηθεί  μια πιο χαλαρή οικονομική πολιτική όπως πολλοί κεντροαριστεροί πολιτικοί, - όπως ο γερμανός Γκάμπριελ, ο οποίος ευθέως και δημοσίως εσχάτως τάσσεται κατά της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής που το Βερολίνο επιβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση - , κι ενόψει των πολλών εκλογικών αναμετρήσεων που έχει μπροστά της η Ευρώπη μέσα στο 2017…
   
Η εν λόγω πολιτική φιλοσοφία κατά πολλούς αναμένεται να επεκταθεί σε περίπτωση που τα αποτελέσματα της αυριανής κάλπης σε Ιταλία, για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, και στην Αυτρ’ια για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, δεν είναι ευνοϊκά για τις Βρυξέλλες…   
                  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου