Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Κλιμάκωση: Βερολίνο απειλεί Α.Τσίπρα - Ε.Τσακαλώτος προειδοποιεί Ν.Βελκουλέσκου...!!!

«ΣΤΑ ΑΚΡΑ» Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α.ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ Α.ΜΕΡΚΕΛ

Κλιμακώνεται η σύγκρουση των δανειστών με την κυβέρνηση, μια σύγκρουση που μπορεί να οδηγήσει και σε εκλογές.
Μετά το θρασύτατο (για την Ελλάδα και για τους Έλληνες σε σχέση με τις καταστροφικές ενέργειες του Ταμείου από το 2010) άρθρο του Π.Τόμσεν, ήρθε σήμερα η απάντηση πρώτα από τον υπουργό Οικονομικών Ε.Τσακαλώτο και μετά από τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα.
Ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομικών Ε.Τσακαλώτος προειδοποίησε πριν από λίγο ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνονται μέσω blog (αναφερόμενος στο άρθρο Τόσμεν) μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των επαφών με τους εκπροσώπους των δανειστών.


Εκτός όμως από το «εσωτερικό» μέτωπο των διαπραγματεύσεων το Βερολίνο πήρε την σκυτάλη από το ΔΝΤ για να κάνει και δεύτερη επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση:
Σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο ΜΝΙ σε ένα από τα γνωστά κατευθυνόμενα δημοσιεύματα. τα κράτη - μέλη βλέπουν με καχυποψία τον Έλληνα πρωθυπουργό και καλό θα είναι ο Α.Τσίπρας να μην απειλεί τους δανειστές με εκλογές!
 
«Ο κ.Τσίπρας μπορεί να στοιχηματίσει και να χάσει» γράφει το γερμανικό πρακτορείο.
 
«Καλό είναι να μην απειλεί με πρόωρες εκλογές το 2017 καθώς μια τέτοια στρατηγική από την πλευρά της Αθήνας θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ. Ο Τσίπρας έχει λάβει φιλική προειδοποίηση να μην προκαλέσει προβλήματα στην ευρωζώνη με απειλές για εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο  αξιωματούχος, υπενθυμίζοντας παράλληλα, ότι οι επόμενοι μήνες φέρνουν εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
 
Η ίδια πηγή προσέθεσε στο ΜΝΙ ότι ορισμένα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, ειδικά η Γερμανία, βλέπουν τον Ελληνα πρωθυπουργό με έντονη καχυποψία, καθώς ανησυχούν ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει εκβιαστικά το ενδεχόμενο ελληνικών εκλογών προκειμένου να απαιτήσει μία καλύτερη συμφωνία στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
 
Τέτοιου είδους στρατηγική από την ελληνική πλευρά «είναι αντιπαραγωγική και θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ», είπε ο αξιωματούχος. Υπογράμμισε δε ότι μολονότι το Βερολίνο θέλει ομαλότητα πριν τις γερμανικές εκλογές του επόμενου φθινοπώρου, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσει σε τυχόν απειλές από την πλευρά της Αθήνας. «Ο Τσίπρας μπορεί να στοιχηματίσει και να χάσει».
 
Ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας επισκέπτεται την Παρασκευή το Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με τον πρωθυπουργό να επιδιώκει μία πολιτική συμφωνία ώστε λυθούν τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση>: Πλεόνασμα και β'αξιολόγηση. Οπως το pronews.gr έχει σημειώσει ότι μετά το χρέος που στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το κέρδισαν, τα άλλα δύο είναι απαραίτηση προϋπόθεση για να συνεχιστεί η συνεργασία. Αλλιώς, εκλογές!.
 
Ε.Τσακαλώτος: "Οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται μέσω blog"«Εκφράσαμε τα παράπονά μας στην κυρία Βελκουλέσκου ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να γίνονται μέσω blog» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών στο ξενοδοχείο Χίλτον, στο κέντρο της Αθήνας.
Μετά και τη δημόσια διαμαρτυρία του για τις αξιώσεις που προέβαλε ο Πολ Τόμσεν, αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την, ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε εξηγήσεις για το μπλογκ που ανήρτησαν τη Δευτέρα κορυφαία στελέχη του ΔΤ υποστηρίζοντας ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% δεν βγαίνουν κι ότι αν οι Ευρωπαίοι επιμείνουν σ' αυτή την πολιτική, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει νέα μέτρα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η κυρία Βελκουλέσκου απάντησε ότι δεν θεωρεί πως το άρθρο Τόμσεν είχε σκοπό να δυσκολέψει τη διαπραγμάτευση αλλά να καταγράψει τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η Τρόικα ζήτησε εξηγήσεις για τον μποναμά Τσίπρα προς τους συνταξιούχους
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι στη σημερινή πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι τεχνοκράτες της Τρόικας ζήτησαν εξηγήσεις για τις παροχές ύψους 600 εκατ. ευρώ που ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε.
«Έγινε συζήτηση, ναι» απάντησε ο κ. Τσακαλώτος στους δημοσιογράφους επιβεβαιώνοντας ότι οι δανειστές ρώτησαν να μάθουν λεπτομέρειες για τον μποναμά στους συνταξιούχους.
Πέραν της παραδοχής ότι έγινε συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο υπουργός Οικονομικών δεν διευκρίνισε πού οδήγησε αυτή η κουβέντα σχετικά με τις έκτακτες παροχές από την «υπεραπόδοση των εσόδων», όπως χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας το υπερβάλλων τμήμα του πλεονάσματος που θα διανεμηθεί.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και σε επίπεδο τεχνικό και σε επίπεδο επικεφαλής, χωρίς να διευκρινίσει όμως μέχρι πότε θα διαρκέσου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας πρώτος στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση και το κενό για τον προϋπολογισμό του 2018 που υπολογίζεται σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.
«Δεν δώσαμε δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος διαψεύδοντας όσα ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου