Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Σκηνικό ρήξης! Σκληρό πόκερ και... μπλόφες με άγνωστη έκβαση...!!!

Σε Βρυξέλλες και Βερολίνο ο Τσίπρας παίζει το τελευταίο του χαρτί - Κρίσιμες επαφές με Μέρκελ, Ολάντ και Σουλτς


Κινήσεις πανικού από τον πρωθυπουργό για να αποφύγει ακόμα ένα φιάσκο και την οριστική ρήξη με τους δανειστές
«Μπλακ τζακ» στις πλάτες της χώρας επέλεξε να παίξει για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός και προχωρώντας σε θεαματικές κινήσεις δημιουργεί την εντύπωση ότι είτε ετοιμάζει ηρωική έξοδο με εκλογές ,είτε... μπλοφάρει θέλοντας να δώσει αυτή την εντύπωση στους δανειστές με στόχο να πάρει μια καλύτερη συμφωνία. Ενδεχομένως και να επιθυμεί να φέρει τη χώρα στα άκρα ώστε να δικαιολογήσει την αποδοχή της οδυνηρής νέας συμφωνίας, τακτική που έχουν ακολουθήσει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το έχουμε ξαναδεί το έργο.

Η επιλογή της μετωπικής σύγκρουσης που επέλεξε ο κ. Τσίπρας κάνει , σήμερα, όνειρο απατηλό το κλείσιμο της αξιολόγησης, τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση και την έξοδο στις αγορές τον Μάρτιο, που πριν ένα μήνα εξήγγειλε με σιγουριά ο ίδιος πρωθυπουργός.
Με τα δεδομένα τα σημερινά λοιπόν, το επόμενο διάστημα μοιάζει σκοτεινό, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Η επιλογή της «ρήξης» ξεκίνησε με την τολμηρή απόφαση, χωρίς συνεννόηση, για διανομή της υπέρβασης του πλεονάσματος και την εκστρατεία μικροπαροχών ,που κατάφερε να εκνευρίσει τους δανειστές, οι οποίοι έφτασαν να αμφισβητήσουν το αν η χώρα τηρεί το πρόγραμμα, αν η αξιολόγηση θα κλείσει και αν θα ληφθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Όπως ανέφερε ο Guardian, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, είτε την οριστική αποχώρησή του είτε να παραμείνει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, κάτι που γνωρίζει καλά ότι δεν δέχεται το Βερολίνο.
Το σκληρό παιχνίδι υψηλού ρίσκου που επέλεξε η κυβέρνηση φέρνει για άλλη μια φορά την ελληνική οικονομία στα όριά της, αφού και μόνο η πιθανότητα για αποτυχία της αξιολόγησης δυσκολεύει τις αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέφερε στο τραπέζι το ενδεχόμενο του Grexit και η χώρα έρχεται και πάλι... στο καλοκαίρι του 2015.
Ταυτόχρονα με την επιλογή να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφιση των παροχών προς τους συνταξιούχους επιδιώκει να πάρει διακομματική στήριξη στην πρωτοβουλία του ώστε να μην αφήσει περιθώρια άλλης επιλογής.
Αγεφύρωτο το χάσμα στη διαπραγμάτευση
Το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών είναι μεγάλο και φαίνεται αγεφύρωτο. Αναζητούνται λύσεις στα μεγάλα ανοιχτά θέματα των εργασιακών και των πρόσθετων μέτρων που ζητούνται ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απηύθυνε χθες ανοιχτή «πρόσκληση» στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να τον καλέσει στο γραφείο του καθώς ο ίδιος θα βρεθεί στο Βερολίνο για να μιλήσει σε εκδήλωση του ιδρύματος «Ρόζα Λούξεμπουργκ», ενώ εκεί θα βρίσκεται για το συνέδριο της αριστεράς και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Οι δύο Έλληνες υπουργοί θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για τα θέματα της διαπραγμάτευσης επιχειρώντας να μεταφέρουν τη μπάλα στο γήπεδο του Σόιμπλε, μια ημέρα πριν ο πρωθυπουργός συναντήσει την γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel.
Στο συγκρουσιακό κλίμα που έχει όμως πια δημιουργηθεί η τύχη της πολιτικής λύσης που θα αναζητήσει στο Βερολίνο μοιάζει ανέφικτη και το πιθανότερο είναι η κ. Μέρκελ να παραπέμψει τον Έλληνα πρωθυπουργό στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και στην τήρηση των κανόνων. Και τότε μένει να δούμε πόσο μακριά θα θελήσει να τραβήξει το σκοινί η ελληνική πλευρά, και πόσο μεγάλο ρίσκο θα θελήσει να πάρει...
Παιχνίδι με άλλοθι την καταστροφή
Εκτός αν η μπλόφα, τελικά, δεν γίνεται στους δανειστές, αλλά στον ελληνικό λαό, καθώς βλέποντας πως δεν έχει δυνατότητα να αποφύγει τη σκληρή συμφωνία, νέων μέτρων για πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία με είσοδο του ΔΝΤ, επιλέγει να επιδιώκει το αντίθετο για να αποδείξει σε όλους ότι τελικά αυτό θα φέρει καταστροφή.
Δηλαδή, να επιχειρήσει για άλλη μια φορά όπως τον Ιούνιο του 2015, να φέρει τα πράγματα στα άκρα, ώστε τελικά....να «αναγκαστεί να συμφωνήσει» εκβιαζόμενος, στο παρα πέντε μιας καταστροφής, την οποία «ηρωικά» θα αποφύγει.
Και τότε ο φάκελος της πολύ σκληρής συμφωνίας που προβλέπει πολυετή πρωτογενή πλεονάσματα στα επίπεδα του 3,5%, συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πρόσθετα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ με περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου ορίου, να μας φανεί για άλλη μια φορά ...ως μια καλή λύση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου