Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Στα «χαρακώματα» η κυβέρνηση με Τόμσεν και ΝΔ - Περιοδεία δια παν ενδεχόμενον από τον Τσίπρα...!!!

της Άρτεμις Παραδείσου

Σε ένα ιδιότυπο blame game επιδόθηκαν χθες κυβέρνηση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ο Π. Τόμσεν ορθότερα), το οποίο αναμένεται ότι θα συνεχιστεί σήμερα, στο briefing του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου.

«Το ΔΝΤ οφείλει να επιμείνει με παρρησία στη θέση του για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% μετά τη λήξη του προγράμματος, και όχι να πιέζει για πρόσθετα μέτρα λιτότητας», ζητούσε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας από την Πολ. Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. 
«Το ΔΝΤ δεν απαιτεί περισσότερη λιτότητα. Αντίθετα, όταν η Ελληνική Κυβέρνηση (…) συμφώνησε με τους Ευρωπαίους εταίρους της να σπρώξει την Ελληνική οικονομία προς ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2018,
προειδοποιήσαμε ότι αυτό θα δημιουργούσε έναν βαθμό λιτότητας που θα εμπόδιζε την εδραίωση της εκκολαπτόμενης ανάκαμψης», ανταπαντούσε μέσω του ιστολογίου του ο Δανός τεχνοκράτης του ΔΝΤ.
Ανεξαρτήτως πάντως, της απάντησης που θα δώσει σήμερα το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η διαπραγμάτευση ανάγεται στα γνωστά, από το καλοκαίρι του 2015, διλήμματα: Πώς θα αντιδράσει ο πρωθυπουργός όταν ακούσει από την Α. Μέρκελ το χιλιοειπωμένο, «βρείτε τα με τους θεσμούς»; Τι θα πράξει η κυβέρνηση στο αίτημα για νέα μέτρα;
Κυβερνητικές πηγές επιμένουν, ωστόσο, ότι ο πρωθυπουργός πάει να παίξει επιθετικό παιχνίδι στην έδρα του αντιπάλου του, στο Βερολίνο, με τον Α. Τσίπρα να διαμηνύει ήδη από χθες, ότι «σε μια περίοδο γενικευμένης αβεβαιότητας για την Ευρώπη, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η ανάπτυξή της δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τη νομοθέτηση νέων μέτρων που θα ισχύσουν μετά το 2019», κάτι που θα επαναλάβει και στις επαφές του σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.
Το «παιχνίδι» τα τελευταία ιδίως, 24ωρα έχει πάρει πάντως χαρακτηριστικά εκβιασμού. Η αξιολόγηση κατ’ ουσίαν έχει κλείσει: οι διαφορές που απομένουν, είναι μικρές και «η συμφωνία είναι κοντά», όπως εκτιμούν και από την Κομισιόν. Αντιθέτως, οι δανειστές επιμένουν να μην λένε το τελικό ok, ενώ έχει αρχίσει να ακούγεται σενάριο παράτασης της αξιολόγησης ως την άνοιξη. Τότε δηλαδή που το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει απολύτως ανάγκη τα λεφτά των εταίρων μας.
Εντούτοις, σημαντική στήριξη στην κρίσιμη αυτή στιγμή έδωσε και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρ. Ολάντ, όταν στη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του, Πρ. Παυλόπουλο, αναγνώρισε ότι «η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και το ελληνικό Κοινοβούλιο τήρησαν τις δεσμεύσεις τους. Δεσμεύσεις που προβλέπονταν στη συμφωνία. Είναι λοιπόν, απαραίτητο -συμπέρανε- η Ευρώπη να τηρήσει επίσης, τις δεσμεύσεις της. Με τις επιβεβαιώσεις που είναι απαραίτητες και με τις επιπλέον διευκρινίσεις που απαιτούνται». Συνεπώς μένει να αποσαφηνιστεί με ποιο τρόπο και σε ποιο βαθμό θα αναμιχθεί ο γαλλικός παράγοντας.
Όμως, καθώς υπάρχει και το εσωτερικό blame game, η κυβέρνηση θα συνεχίζει τα πλήγματα κατά της ΝΔ σε δύο πεδία: Πρώτον, ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης παραμένει «όμηρος» του Αντ. Σαμαρά. Κυβερνητικό στέλεχος, σε συνομιλία που είχε με το newpost.gr., υπογράμμιζε εξάλλου την εξαιρετικά θετική αναφορά του αρχηγού της ΝΔ στο PSI του Ευάγγ. Βενιζέλου (αναφορά που έγινε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό), υπαινισσόμενος, έτσι, «υπόγεια» επικοινωνία των δύο ανδρών. Και, δεύτερον, ότι η ΝΔ συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν ο… εν Ελλάδι αντιπρόσωπος των δανειστών. Πολύ χαρακτηριστική η ατάκα του Α. Τσίπρα από την ίδια συζήτηση, «η ΝΔ συμπίπτει με το ΔΝΤ σε προβλέψεις, ίσως και σε προτάσεις».
Τούτων δοθέντων, και… δια παν ενδεχόμενον, ο πρωθυπουργός αρχίζει περιοδείες (Νίσυρος –Θεσσαλονίκη), συνεχίζοντας τις φιλολαϊκές εξαγγελίες του. Γιατί ο φόβος φυλάει τα έρμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου