Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016

Τσίπρας κατά Τόμσεν: Ανόητοι τεχνοκράτες…!!!

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο χτεσινό άρθρο του Πολ Τόμσεν, Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ,

 μέσω του οποίου τάχθηκε υπέρ της επιβολής νέων μέτρων σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό, χαρακτηρίζοντας μη αξιόπιστους τους στόχους του ελληνικού προγράμματος
«Κάποιοι ανόητοι τεχνοκράτες μας λένε ότι το λάθος είναι το σωστό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως είναι οι ίδιοι που έφερναν συνεχώς νέα αποτυχημένα προγράμματα μέχρι σήμερα.
Υπενθυμίζεται πως ο Πολ Τόμσεν υπήρξε ο αρχιτέκτονας των προγραμμάτων λιτότητας από το ξέσπασμα της κρίσης, όμως το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο χαρακτήρισε μη αξιόπιστο, φέρει τη σφραγίδα του ESM.

«Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας αλλά τα χρήματα που πλεονάζουν δεν θα ρωτήσουμε κανένα για να τα δώσουμε σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ακριτική Νίσυρο.
Νωρίτερα, ιδιαίτερα ενοχλημένη με τους ισχυρισμούς του Πολ Τομσεν εμφανίστηκε και η Κομισιόν, η οποία υπογράμμισε «η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και είναι εντός τροχιάς για να εκπληρώσει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους».
«Όλοι οι θεσμοί να αναγνωρίσουν αυτά τα επιτεύγματα», σημείωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθεσε: «οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι οι πολιτικές στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSM είναι συμπαγείς και μπορούν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στις αγορές».
«Δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σύντομα εάν όλες οι πλευρές εμπλακούν στις συζητήσεις εποικοδομητικά», είπε αφήνοντας αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ.
Έκπληκτος και ενοχλημένος εμφανίστηκε και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον Guardian, αποδόμησε σημείο προς σημείο τους ισχυρισμούς του Πολ Τόμσεν βάσει των οποίων ζήτησε νέα μέτρα και περικοπές.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογράμμισε πως «οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι λανθασμένες ενώ οι πληροφορίες που αναφέρουν οι κύριοι Τόμσεν και Ομπσφελντ είναι ψευδείς». Σε αυτό το πλαίσιο παρουσίασε και όλες τις ανακριβείς εκτιμήσεις του ΔΝΤ από το 2011 μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου