Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Το ΔΝΤ σε ρόλο συμβούλου: Το σενάριο που καλοβλέπουν πολλοί και αποκάλυψε ο Γ. Χουλιαράκης...!!


του Σεραφείμ Νικολάου

Καμπανάκια ήχησαν χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία αφού η άρνηση της Αθήνας να δεχθεί τα μελλοντικά, όσο και προληπτικά,  
μέτρα που επιδιώκει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρήθηκε ότι βγάζει από την …κατάψυξη το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Καθαρή εικόνα για το πού το πάνε οι εταίροι (και ως πού θα το πάνε) δεν υπάρχει στην Αθήνα, υπάρχει όμως μια βεβαιότητα: ότι μπορεί να έχουν παράπονα και ενστάσεις για το βαθμό της αποτελεσματικότητας της ελληνικής κυβέρνησης, κανείς όμως από τους εταίρους δεν επιθυμεί πολιτική αλλαγή. Για πολλούς λόγους, αρκετοί από τους οποίους σχετίζονται με την ευρύτερη ευρωπαϊκή συγκυρία.

Τούτων δοθέντων, μάλλον θα πρέπει να προσεγγίσει κανείς  από άλλη σκοπιά τη φράση του κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα, ότι αν δεν υπήρχε ΔΝΤ, η συμφωνία θα ήταν ήδη …υπογεγραμμένη. Όμως, συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ δεν νοείται (από τους Γερμανούς πρώτα και κύρια), άρα τι;
Πληροφορίες από διαφορετικά κέντρα συγκλίνουν στο σενάριο της πιο …χαλαρής συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, υπό μορφή συμβούλου, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον. Με τον τρόπο αυτό, και το ΔΝΤ παραμένει, και η συμφωνία προχωρά. Ως την άνοιξη ενδεχομένως, οπότε ο διεθνής οργανισμός θα μπορεί να επανέλθει, περισσότερο ή λιγότερο δικαιωμένο για τις προβλέψεις του.
Το σενάριο αυτό αποκάλυψε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr. ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (που λίγοι στην κυβέρνηση έχουν το δικό του βαθμό ενημέρωσης για την πορεία των διαπραγματεύσεων). Χθες το μεσημέρι στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε συγκεκριμένα: «Να αφήσουμε πίσω το ΔΝΤ, εμείς να προχωρήσουμε», είναι η φράση που του αποδίδεται. Και πριν προλάβει κανείς να τον κατηγορήσει για …ανταρσία κατά των εταίρων, πρέπει να ειπωθεί ότι συνέχισε τονίζοντας: «Το ΔΝΤ να μείνει σα σύμβουλος».
Στη συνέχεια της συζήτησης κάποιος βουλευτής τον ρώτησε μάλιστα για το ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στο θέμα, αν δηλαδή επιθυμεί την παραμονή του Ταμείου ή όχι: «Ας αποφασίσει αυτό», απάντησε ο Γ. Χουλιαράκης, επαναλαμβάνοντας κατ’ ουσίαν την πολλάκις διατυπωμένη κυβερνητική θέση (και από τον εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο).
Όσον αφορά το κλείσιμο του… ματιού στις πρόωρες κάλπες από τον κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα (όπως, εσφαλμένα μάλλον, είδαν κάποιοι), η κυβέρνηση επιμένει σταθερά στο δρόμο της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, μακριά από εκλογικές …περιπέτειες. Το υπογραμμίζει με χαρακτηριστικά λόγια στο σημερινό φύλλο της «Ημερησίας» ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας: Ουδείς (ευρωπαίοι εταίροι, παραγωγικοί φορείς, κυβέρνηση) προκρίνει το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ουδείς, πλην της «τρόικας εσωτερικού», προσθέτει.
Λέει όμως και κάτι βαρύ: «Είναι τυχοδιώκτες όσοι επενδύουν σε καταστροφικές εξελίξεις στη χώρα για να προκληθούν εκλογές». Άρα, και ο κ. Μητσοτάκης συνεπώς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου