Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Τι σημαίνουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος...!!!

Μείωση του χρέους κατά 22% του ΑΕΠ έως το έτος 2060, ήτοι ουσιαστική ελάφρυνση της τάξης των 42 δις ευρώ,  

θα αποφέρουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ενέκρινε χθες το Eurogroup και θα έχουν άμεση εφαρμογή.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τις επόμενες εβδομάδες και η πλήρης απόδοσή τους έχει ορίζοντα έως το 2060.
Τα μέτρα βασίζονται στην επιμήκυνση/εξομάλυνση του προφίλ των αποπληρωμών, τη μείωση των επιτοκίων πρακτικά στο 1,5%, και τη χρήση χρηματοοικονομικών εργαλείων – όπως τα swaps – για τη μείωση του κινδύνου των επιτοκίων.

Επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων
Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Εurogroup, περιλαμβάνουν:
  • Την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF βάσει των υφιστάμενων μέσων σταθμισμένων ωρίμανσεων, στα 32,5 έτη από τα 28 έτη.
  • Την άρση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου κατά 200 μονάδες βάσης, σχετικά με την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017.
  • Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα. Το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί μέσω:
α) της ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα β) το swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές γ)την εισαγωγή ανάλογης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα.
 
Τσακαλώτος: Πιο φιλόδοξα απ’ όσο ελπίζαμε
«Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup, ενώ όπως διαβεβαίωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ θα έχουν πολύ περιορισμένα κόστη για τους μετόχους του ESM καθώς κάποια διαχειριστικά κόστη θα πληρωθούν από την Ελλάδα. «Οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών», τόνισε ο ίδιος, «δεν θα επηρεαστούν.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα «είναι πολύ πιο φιλόδοξα απ’ όσο ελπίζαμε το Μάιο και αυτό είναι πολλά υποσχόμενο», ενώ το Μαξίμου σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι «η απόφαση του Eurogroup για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αποτελεί μια σημαντική επιτυχία και ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα, για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση».
  

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου