Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Η Ευρώπη, ο «Τιτανικός» και η Ελλάδα...!!!

της Αμαλίας Κάτζου 

«Η Ευρώπη είναι σαν τον Τιτανικό λίγο πριν προσκρούσει στο παγόβουνο» είχε πει ο αποκαλούμενος «Βρετανός Ουόρεν Μπάφετ», ο Τζιμ Μέλον, 

 ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές στο Σίτι του Λονδίνου.  Και  φαίνεται ότι οι εξελίξεις τον δικαιώνουν.  Η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτική και οικονομική κρίση και οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για το μέλλον τους ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Οι ηγέτες της Ευρώπης ζουν ώρες αγωνίας. Σε Βρυξέλλες και Βερολίνο οι ανησυχίες είναι έντονες για το αποτέλεσμα του αυριανού δημοψηφίσματος στην Ιταλία αλλά και έκβαση των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία. 
Πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει επίσης στους παροικούντες την Ευρωπαϊκή Ιερουσαλήμ οι δημοσκοπήσεις σε Γαλλία και Ολλανδία που δίνουν την πρωτιά στα ακροδεξιά κόμματα και στις δύο χώρες.
Αλλά και στη Γερμανία η ακροδεξιά ανθίζει. Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) είναι σε καλό δρόμο για να εισέλθει στη γερμανική Bundestag, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του φθινοπώρου του 2017. Δενν είναι μόνο το AfD. Οι «Πολίτες του Ράιχ» και οι «Ταυτοτικοί», σύμφωνα με αναλυτές, είναι το μελλοντικό πρόσωπο της ακροδεξιάς. Οι μεν ταυτίζονται με το Ράιχ και δεν αναγνωρίζουν τη σημερινή Γερμανία, οι δε κάνουν ρατσιστική ρητορεία με κουλτουριάρικο τρόπο.
Τα ακροδεξιά και αντιευρωπαϊκά κόμματα παρελαύνουν στις περισσότερες χώρες και γι’ αυτό το φαινόμενο οι ευθύνες ανήκουν στους ευρωπαίους πολιτικούς. Όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την κρίση οικονομική, πολιτική αλλά και αξιών που βιώνει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και το μόνο που έκαναν είναι να κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Και η βασική υπεύθυνος για το ότι η Ευρωζώνη απειλείται με κατάρρευση είναι η Γερμανία, που με την εμμονή της στις πολιτικές λιτότητας στραγγάλισε οικονομίες και λαούς.
Όμως η ώρα της κρίσης έφτασε για τους ευρωπαίους πολιτικούς. Το  δημοψήφισμα στην Ιταλία μπορεί να εξελιχθεί σε βραδυφλεγή βόμβα που θα τινάξει στον αέρα συθέμελα την Ε.Ε. Και επειδή η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί, οι συνέπειες από μια κρίση πολιτική ή τραπεζική στη συγκεκριμένη χώρα θα είναι καταστροφικές για ολόκληρη την Ευρώπη.
Και εάν συμβεί αυτό τι θα κάνει ο βαρύθυμος κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; Θα κάνει τα στραβά μάτια όπως και στην περίπτωση της Ισπανίας και θα αφήσει την ιταλική κυβέρνηση να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της με κρατικό χρήμα, χωρίς να ενεργοποιηθεί η ρήτρα περί «κουρέματος» καταθέσεων Εχει σκεφτεί ότι εάν οι κερδοσκόποι βάλουν στο στόχαστρο τη Ρώμη, αυτό θα οδηγήσει σε κατάρρευση τα κρατικά της ομόλογα; Τι θα σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη για την μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της Γερμανίας, την Deutsche Bank, η οποία είναι «φορτωμένη» ιταλικά ομόλογα; Μπορεί να αντέξει κι άλλες ζημιές στο χαρτοφυλάκιό της η γερμανική τράπεζα, που ήδη βρίσκεται σε κινούμενη άμμο; Δύσκολο παζλ θα είναι αυτό για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, σε μία χρόνια εκλογική μάλιστα χρονιά για την Γερμανία. 
Και μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ που δημιουργείται στην Ευρώπη, υπάρχει και το ελληνικό πρόβλημα. Σίγουρα κάποιες χώρες δεν θέλουν να ξεσπάσει κι άλλη εστία κρίσης και θέλουν έστω μια συμφωνία επί της αρχής στο Εurogroup της Δευτέρας και να συγκεκριμενοποιηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το ερώτημα είναι ποια στάση θα κρατήσει ο Σόιμπλε, και αν είναι τόσο «ζορισμένος» από αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη και κάνει για πρώτη φορά λίγα βήματα πίσω. Ιδωμεν….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου