Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

«Κλειδώνει» το μεσαίο χώρο, κοιτάει και «δεξιά» ο Μητσοτάκης...!!!

του Τάσου Τσιφόρου 

Υψηλές δόσεις εθνικών και πατριωτικών αναφορών, παράλληλα με το κεντρικό αφήγημα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη υπέρ της σύμπηξης ενός μετώπου των ευρωπαϊκών δυνάμεων

  που θα αναλάβουν να σύρουν τη χώρα έξω από τη βάσανο των μνημονίων, αποκτά ο δημόσιος λόγος της Νέας Δημοκρατίας.
Μετά το «νέο πατριωτισμό» για τον οποίο μίλησε ο Πρόεδρος του κόμματος αλλά και τη σκληρή γραμμή σε θέματα νόμου και τάξης, η γαλάζια επίθεση προς την κυβέρνηση υπήρξε σφοδρή με αφορμή τις αναφορές του πρώην υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου σχετικά με την αποποινικοποίηση του καψίματος της ελληνικής σημαίας.
Οι υψηλοί τόνοι της Ν.Δ. στο συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να «ξένισαν» κάποιους εκ των μετριοπαθών, φιλελεύθερων ψηφοφόρων που «κοιτάζουν» προς την Πειραιώς ως βασική εκλογική επιλογή, πλην όμως θεωρούνται αναγκαίοι για την διατήρηση της υψηλής συσπείρωσης του κόμματος αλλά και για την διεύρυνσή του προς το δεξιό ακροατήριο, που κατά το παρελθόν αποτελούσε βασικό πυλώνα της εκλογικής βάσης.
Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία ούτε, βέβαια, αποτελεί στιγμιαία αντίδραση. Αντιθέτως συνιστά μία ακόμη πτυχή της στρατηγικής της Πειραιώς ενόψει των εκλογών, όποτε κι αν στηθούν κάλπες. Άλλωστε, το τελευταίο που θα ήθελε, σε αυτή τη συγκυρία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ήταν μία εκ δεξιών εσωστρέφεια, που θα μπορούσε να προκαλέσει διαρροές ψηφοφόρων.
Ο κ. Μητσοτάκης θέλει, στην πορεία των επόμενων μηνών, να «κλειδώσει» το χώρο του κέντρου, εκεί που θεωρεί ότι η απουσία ενός αξιόπιστου κεντρώου φορέα καθιστά τη Ν.Δ. βασικό υποδοχέα της αντιΣύριζα ψήφου, αλλά παράλληλα να επιδιώξει να ξανα-ενσωματώσει στη γαλάζια εκλογική βάση και ακροατήρια που, τα τελευταία χρόνια της κρίσης, στράφηκαν σε σαφώς πιο λαϊκίστικες επιλογές ψήφου. Η έννοια άλλωστε του «εθνικού συμφέροντος» είναι κυρίαρχη στην παρουσία του Προέδρου της Ν.Δ, είτε αυτό αφορά στα εθνικά θέματα και στο συμβολισμό της σημαίας είτε στην οικονομία.
Δεν είναι τυχαίο ότι και οι αναφορές του στο οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. (αναλυτική εικόνα του οποίου θα παρουσιάσει απόψε κατά την ομιλία του στο ΕλληνοΑμερικανικό Επιμελητήριο) εμπεριέχουν την παράμετρο του εθνικά ωφέλιμου, ακόμη κι αν γι αυτό απαιτηθούν, όπως ο ίδιος αναγνωρίζει, δύσκολες αποφάσεις.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στην παρουσίαση του δικού του οράματος για έξοδο από την κρίση, υπογραμμίζοντας – όπως σημείωσε στο Newsweek, ότι «το εκκρεμές έχει αλλάξει κατεύθυνση» και πλέον από τις «εύκολες και βολικές υποσχέσεις σε προβλήματα που απαιτούσαν δύσκολες λύσεις» που έταζε ο κ. Τσίπρας, οι έλληνες είναι έτοιμοι να επιλέξουν το δύσκολο αλλά αξιόπιστο δρόμο προς την ανάπτυξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου