Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Πλεονάσματα και «κόφτης» στο επίκεντρο της πολιτικής διαπραγμάτευσης...!!!

του Σεραφείμ Νικολάου 

Μια από τις πλέον κρίσιμες, καθοριστικές εβδομάδες είναι η τρέχουσα, με τη Σύνοδο Κορυφής αλλά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ να δεσπόζουν σε αυτήν.  
 
Συνομιλίες και επαφές που επικεντρώνονται σε δύο κατά βάση, θέματα: το ύψος και η διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά, και στον ενισχυμένο «κόφτη» που θα ενεργοποιείται στην περίπτωση μη ικανοποίησης των υποχρεώσεων.
Η Αθήνα προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με προτάσεις: με κεντρική θέση ότι τα πλεονάσματα 3,5% είναι ανέφικτα, η κυβέρνηση έχει ήδη προτείνει, δια του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μία ποσοστιαία μονάδα να διοχετεύεται σε αναπτυξιακούς σκοπούς.
Όσον αφορά τον «κόφτη», η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι παράλογο να ζητά κανείς μέτρα μετά το πρόγραμμα (αφού η λογική δεν είναι, βέβαια, μόνο γερμανικό …προνόμιο!). Στις ισχυρές πιέσεις που δέχεται, θα προτιμούσε η εξειδίκευση του «κόφτη» να γίνει μετά το πραγματικό ορόσημο της ελληνικής υπόθεσης: τις γερμανικές εκλογές.
Ουδείς μπορείς να προδικάσει το πολιτικό μέλλον της σημερινής Καγκελαρίου αλλά και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ως εκ τούτου ουδείς μπορεί να απορρίψει εκ των προτέρων μια ενδεχόμενη στροφή της Γερμανίας. Με το δεδομένο αυτό, η Αθήνα προτιμά, μαζί με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων –μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, να εξειδικευτεί και ο «κόφτης» τότε. Κάτι που ακούγεται, ακόμη και αυτήν την ώρα, δύσκολο, δεδομένης της «Ιεράς Συμμαχίας» Βερολίνου και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ακόμη και τώρα πάντως, η κυβέρνηση προσπαθεί να προκαλέσει ρωγμές στο μέτωπο των εταίρων. Δεν ήταν τυχαία, έτσι, η αναφορά του υπουργού Οικονομικών στη συζήτηση για τη Βουλή, για το ΔΝΤ: «Αισθανόμαστε προδομένοι», είπε και το βάρος της έκφρασης είναι μεγάλο… Ενώ και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμιζε, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ –ΜΠΕ, τη δημόσια δήλωση του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ράις για μικρότερα πλεονάσματα.
Διατυπώσεις που δεν γίνονται στον… βρόντο.

Η Αθήνα παρακολουθεί το ΔΝΤ σε ρόλο Ιανού, άλλα να υποστηρίζει ως πάγιες θέσεις του και άλλα στις καθοριστικές συνεδριάσεις του Eurogroup. Εικόνα που επιτείνεται από τη μη εποικοδομητική στάση του Πόουλ Τόμσεν, όπως και Κοινοτικοί αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου