Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Η Ιταλία του ατίθασου νότου δείχνει το δρόμο...!!!

Τρύφωνας Κωστόπουλος

«Ο Φιντέλ Κάστρο ενέπνευσε όχι μόνο τους λαούς της Λατινικής Αμερικής αλλά και την επαναστατική φλόγα σε όλο τον κόσμο. Οι λαοί,  

όσο μακριά κι αν βρίσκονται ενώνονται πάνω σε κοινά προτάγματα όπως η αξία της κοινωνικής δικαιοσύνης» -  Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αβάνα 29.11.2016

Η πορεία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχει εισέλθει σε μια μεγάλη οικονομική και πολιτική κρίση. Οι λαοί της Ευρώπης αμφισβητούν τα ίδια τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν από το Βερολίνο  επέφεραν καίριο πλήγμα στις πολιτικές κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.


Οι Financial Times   του Λονδίνου. το 2003 όταν οι Σουηδοί   με 57% είπαν «όχι» στο ευρώ τόνιζαν προφητικά «Όποτε ερωτώνται οι ψηφοφόροι μιας χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για κάποιο ευρωπαϊκό ζήτημα, απαντούν με ένα «όχι» ή με ένα «ναι» με το στενότερο δυνατό περιθώριο». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επίσης βρετανικός Economist κατέληγε με νόημα: ««Το δημοψήφισμα της Σουηδίας αποτέλεσε επίκαιρη υπόμνηση μιας άλλης βαθιάς αλήθειας γύρω από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Είναι ένα ελιτίστικο σχέδιο, με πολύ ρηχή λαϊκή υποστήριξη. Καθώς η ευρωπαϊκή οικοδόμηση προσθέτει διαρκώς νέους ορόφους και χαρακτηριστικά, τα ρηχά θεμέλια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μπορεί να την κάνουν αυξανόμενα ετοιμόρροπη».
Η έξοδος της Βρετανίας σε δημοψήφισμα στις 23.6.2016 με ποσοστό 52%  είναι η αστραπή που φώτισε με τον καλύτερο τρόπο την βαθειά κρίση που μαστίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το αδιέξοδο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας. Η απόφαση του βρετανικού λαού προκάλεσε κυριολεκτικά πολιτικό σεισμό. Όλοι οι «παίκτες» έλαβαν θέσεις   Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση». Την ίδια άποψη φαίνεται να έχει και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τονίζοντας: «Αυτή δεν είναι μία ακόμη κρίση. Η κρίση αυτή μπορεί να απειλήσει την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ». Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ  αντικαγκελάριος της Γερμανίας: «Ανάθεμα, μια κακή μέρα για την Ευρώπη!» Σόρος: «Μη αναστρέψιμη η διάλυση της ΕΕ μετά το Brexit». Μπερλουσκόνι: «Αναπόφευκτη η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ». Μαρί Λεπέν: Τάσσεται υπέρ της εξόδου της Γαλλίας από το ευρώ:  «Μας λένε ότι θα είναι καταστροφή, ότι θα βρέξει βατράχια, ότι ο Σηκουάνας θα γίνει ποτάμι του αίματος, είναι αποκάλυψη σύμφωνα με το Μπαρόζο, το Γιούνκερ και τους άλλους».
Και το ερώτημα το οποίο πλανάται πάνω από την Ευρώπη είναι γιατί τα πράγματα έφθασαν έως εδώ; Τρεις είναι οι λόγοι που στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσονται φυγόκεντρες  τάσεις. Πρώτον, η σκαιή συμπεριφορά των ευρωπαϊκών ελίτ απέναντι στην μικρή Ελλάδα, τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας, και το προσφυγικό.
Το μίσος της Καγκελαρίου προς την μικρή Ελλάδα την 12η Ιουλίου 2015 το περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο ένας γερμανός ο Joschka Fischer πράσινος, πρώην υπουργός εξωτερικών και αντικαγκελάριος, λέγοντας ότι, η Merkel και ο Schäuble διαπραγματεύτηκαν «χωρίς συμβιβασμό» και τους κατηγορεί ότι ενήργησαν αποκλειστικά προς το γερμανικό εθνικό συμφέρον και ότι έκαναν ένα βήμα προς την μετατροπή της Ευρώπης σε «γερμανική σφαίρα επιρροής», προκαλώντας ρήγμα με τη γερμανική μεταπολεμική διπλωματία. «Η εναλλακτική που προσέφερε η Γερμανία ήταν είτε έξοδος από το ευρώ, είτε αποδοχή ενός προγράμματος που μετατρέπει τη χώρα de facto σε ευρωπαϊκό προτεκτοράτο χωρίς ελπίδα οικονομικής αναγέννησης». «Ο Schäuble θέλει να χρησιμοποιήσει την άφεση χρέους ως μέσο επιρροής προκειμένου να υλοποιήσει την ιδέα της οικειοθελούς εξόδου από το ευρώ».
Ο Σόιμπλε με  εθνική έπαρση  δήλωνε βλακωδώς: «Στην Ελλάδα σφίγγουμε την βίδα». Η βίδα όμως έσπασε όχι στην Ελλάδα αλλά στην Βρετανία και την Ιταλία. Ο «μικρός» Ρέτζι πιστός σύμμαχος του Βερολίνου οδηγήθηκε σε ταπεινωτική παραίτηση μετά το  ισχυρό «όχι»  του ιταλικού λαού στο δημοψηφίσματα (4.12.2016). Ο Ολάντ ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία στην Γαλλία. Ένας, ένας από το πολιτικό προσωπικού του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου πετιέται στον κάλαθο τον αχρήστων σαν στημένες λεμονόκουπες. Το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο με κύριο εκφραστή το Βερολίνο φαίνεται να ηττάται. Η πολιτική της λιτότητας που ακολουθεί ο Σόιμπλε και η Μέρκελ καταστρέφει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι φυγόκεντροι δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα. Μοιραία έρχεται το τέλος του δίδυμου Μέρκελ-Σόιμπλε. Ο γερμανικός λαός θα τους πετάξει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017, ως στημένες λεμονόκουπες και εχθρούς της Ευρώπης.
Ο Σόιμπλε και το Βερολίνο έσφιξαν επικίνδυνα τη βίδα στην Ελλάδα προσδοκώντας οικονομικά οφέλη. Αγνοούν ότι η πολιτική δεν είναι απλή αριθμητική αλλά ανώτερα μαθηματικά, άλγεβρα. Η εμμονή τους να τιμωρούν την Ελλάδα και να την απειλούν με έξοδο από το ευρώ, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου. Ο Μπέμπε Γκρίλο, από τους κύριους υποστηρικτές  του «όχι» δηλώνει ότι θέλει να βγάλει την Ιταλία από το ευρώ και να επιστέψει στη λιρέτα. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ  Ντόναλτ Τραμπ πήρε καθαρά θέση υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Οι φυγόκεντροι κύκλοι στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση,  ανεβάζουν στροφές. Η Γερμανία να καθίσει ήσυχα να διδαχθεί από την ιστορία της και τα λάθη της.  Δύο φορές τον 20ον αιώνα αιματοκύλισε την Ευρώπη και τον κόσμο. Το πλήρωσε πολύ ακριβά, τόσο η ίδια, όσο και ο κόσμος ολόκληρος. Να καταβάλει άμεσα το αναγκαστικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις προς την Ελλάδα και να πολιτευτεί με βάση το μέγεθός της. Δείχνει  μεγάλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στο διεθνές στερέωμα είναι πολύ μικρή.
Η δράση φέρνει αντίδραση. Είναι σαφές ότι όταν ένα λάστιχο τεντώνεται με ισχυρές δυνάμεις προς τη μια και προς την άλλη μεριά, τελικά κάποια στιγμή σπάει στα πιο αδύναμα σημεία του. Για να το πω κάπως αλλιώς, αν, όπως λέμε, η Ευρωζώνη  είναι μια φυλακή των λαών, σήμερα διαμορφώνονται οι όροι, ώστε μερικοί από τους φυλακισμένους να έχουν τη δυνατότητα, και να πιέζονται από τα ίδια τα πράγματα σε αυτή την κατεύθυνση ως μοναδική τους επιλογή, να αποδράσουν. Η Ιταλία του ατίθασου Νότου, δείχνει το δρόμο!
* Ο Τρύφωνας Κωστόπουλος είναι καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου