Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Γάμος με το ζόρι Τσίπρα-Σόιμπλε- ΔΝΤ ...!!!

Του Γ. Αγγέλη

Ο κ. Ρέγκλιγκ στην συνέντευξή του στο capital.gr, ανάμεσα στις διεξοδικές απαντήσεις του για τα όσα αποφασίσθηκαν την περασμένη Δευτέρα, διακριτικά αλλά με απόλυτη σαφήνεια έδωσε την "είδηση":

 Το Eurogroup έδωσε εντολή στους θεσμούς να διαμορφώσουν πρόταση για την συγκρότηση ενός μηχανισμού - "κόφτη" ο οποίος θα ενεργοποιεί τις περικοπές των δαπανών και τις αυξήσεις των φόρων που θα διασφαλίζουν την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. 
Η δημιουργία του μηχανισμού αυτού είναι το κύριο καθήκον των θεσμών και της κυβέρνησης τις επόμενες εβδομάδες. Η συγκρότηση του μηχανισμού αυτού θα προβλέπει από που και πόσο θα κόβονται οι δημόσιες δαπάνες αναλογικά με το 'κενό ' για την επίτευξη του 3,5% του ΑΕΠ.

Ο επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλιγκ αν και διακριτικός ήταν απολύτως σαφής : "Το Eurogroup ζήτησε από τα θεσμικά όργανα να αναπτυχθεί ένας μηχανισμός που μπορεί να το χειριστεί αυτό. Είχαμε αποφασίσει συμπληρωματικά μέτρα έκτακτης ανάγκης και στο παρελθόν. Μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό, αλλά θα πρέπει να γίνει λίγο ισχυρότερο - αυτό είναι ένα από τα καθήκοντα των θεσμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες... ".
Αυτό το στοιχείο της "συμφωνίας" της Δευτέρας παραμένει σε εκκρεμότητα και θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν: 
 - το ΔΝΤ κληθεί να επανεξετάσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και
-η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με δικά της 'ανεξάρτητα ' κριτήρια εξετάσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προκειμένου να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο υπό επέκταση πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η εγγύηση του "κόφτη"
Η απαίτηση για τον μηχανισμό αυτό ο οποίος όπως επιβεβαιώνει ο κ. Ρέγκλιγκ - ο κατ' εξοχήν συνομιλητής του κ. Σόιμπλε - "θα πρέπει να γίνει λίγο ισχυρότερος" (από τον ισχύοντα μέχρι το τέλος του προγράμματος), με την έννοια ότι θα πρέπει να προβλέπει συγκεκριμένα από που θα προκύψουν τα δημοσιονομικά έσοδα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2% του ΑΕΠ (4,5 περίπου δισ. ευρώ ετησίως) που χωρίζει τις εκτιμήσεις του Eurogroup από εκείνες του ΔΝΤ όσο αφορά τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπως είναι γνωστό και το επανέλαβε πριν από λίγες ημέρες ο εκπρόσωπος του Ταμείου κ. Ράις για να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα βάζει την Ευρωζώνη μπροστά στο δίλημμα:
Είτε να προχωρήσει σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους και να μειώσει ταυτόχρονα τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ.
Είτε να διατηρήσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ αλλά να τον συνοδεύει από τώρα με δέσμευση για συγκεκριμένα μέτρα επιτευξής του.
Η Ευρωζώνη με την συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης την Δευτέρα επέλεξε το δεύτερο.
Η εξασφάλιση του στόχου αυτού περνάει μέσα από την δημιουργία του μηχανισμού 'κόφτη ' ο οποίος για να είναι έγκυρος για το ΔΝΤ πρέπει να νομιμοποιηθεί από τώρα...
Η ΕΚΤ περιμένει
Βέβαια ο ESM επιμένει ότι ο μηχανισμός αυτός δεν θα χρειασθεί να λειτουργήσει και ο κ. Ρέγκλιγκ εξηγεί το γιατί.
'Διαφορετικές προβλέψεις μπορούν να υπάρχουν ', δήλωσε ο επικεφαλής του ESM. 'Πιστεύουμε ως ESM ότι η πρόβλεψη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων είναι η σωστή. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει μια πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι προβλέψεις μας είναι καλές, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι 100% σίγουρος... '.
Για τον λόγο αυτό μπαίνει ως 'εγγυητής ' ο νέος κόφτης για τον οποίο όμως θα πρέπει να δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση...
Όπως διευκρινίζει ο ESM 'oι προβλέψεις είναι μια αναγκαία αβεβαιότητα. Πρέπει όμως να σεβαστούμε το ότι τα άλλα θεσμικά όργανα (σ.σ. δηλαδή το ΔΝΤ) καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα.... '.
Αυτό είναι το κρίσιμο κομμάτι 'φωτιά ' της συμφωνίας μεταξύ Ευρωζώνης - ΔΝΤ και Αθήνας που απομένει για να κλείσει ο κύκλος της επανένταξης του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και να αποκτήσει η ΕΚΤ τα εχέγγυα που χρειάζεται για να δρομολογήσει την ποσοτική χαλάρωση και στην Ελλάδα.
Όπως επανειλημμένα έχει τονίσει τελευταία ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη αποτελεί το μείζον στοιχείο πολιτικής και οικονομικής ανησυχίας.
Και η Ελλάδα πρέπει να βγει από αυτό το κάδρο ως ενδεχόμενο 'ατυχήματος ', καθώς αρχίζει ο μαραθώνιος των πολιτικών αναμετρήσεων μέσα στο 2017 στα πλέον κρίσιμα σημεία της Ευρωζώνης, αλλά για να γίνει αυτό η κυβέρνηση πρέπει να ...περάσει νομοθετικά τον νέο ισχυρότερο 'κόφτη '.
Η Κυβέρνηση ...ψάχνει τρόπο
Οι πληροφορίες από το Eurogroup της Δευτέρας κάνουν λόγο για δυσφορία μεγάλου αριθμού Υπ. Οικονομικών απέναντι στην επιμονή της ομάδας Σόιμπλε, να μη προχωρήσει η σύνταξη staff level agreement όσο αφορά την Β αξιολόγηση, μέχρι να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να δεχθεί τα 'μέτρα ' που ζητά εδώ και τώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως εγγύηση για το πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ.
Παρ' όλα αυτά το Eurogroup έμεινε στην θέση Σόιμπλε και έδωσε την εντολή για την συγκρότηση του νέου 'μηχανισμού ' εγγύησης που θέλει το ΔΝΤ.
Η Αθήνα αντέδρασε αλλά ...εις μάτην.
Η δουλειά για τον μηχανισμό αρχίζει την άλλη εβδομάδα. Η κυβέρνηση με πρωτοβουλία Τσίπρα ανακοίνωσε μέτρα ενίσχυσης των συνταξιούχων και μείωσης του ΦΠΑ για τα νησιά προκειμένου να εξισορροπήσει τις αντιδράσεις για την επικείμενη συμφωνία.
Η δυσκολία όμως παραμένει καθώς τα μέτρα που θα συνδέονται με τον κόφτη θα πρέπει να αφορούν σταδιακή περικοπή της προσωπικής διαφοράς των νυν συνταξιούχων και την μείωση του αφορολόγητου μετά το 2018...
Αναδημοσίευση από το 'Κεφάλαιο ' που κυκλοφορεί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου