Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Θα πείσει την Μέρκελ ο Τσίπρας; Με ποια «όπλα» θα προσέλθει σήμερα στην Καγκελαρία...!!!

του Σεραφείμ Νικολάου 

Η ώρα για το πιο καθοριστικό ραντεβού για τον Έλληνα πρωθυπουργό έφθασε: σήμερα το μεσημέρι θα περάσει το κατώφλι της γερμανικής Καγκελαρίας και θα έχει τετ-α-τετ συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ.

Το τι θα πουν επακριβώς, μπορεί και να μην το μάθουμε ποτέ, από το κλίμα πάντως που απέπνεε στις συζητήσεις της η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, εκτιμάται ότι ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει στη συνάντηση ενισχυμένος από το «κύμα αγανάκτησης», όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, από άλλες χώρες και θεσμούς από τη στάση της Γερμανίας και κάποιων εκ των συμμάχων της.

«Γαλαντόμος» προς την Ανγκελα Μέρκελ, καθώς «είχε την ευγενή καλοσύνη» να του παραχωρήσει το σημερινό δείπνο εργασίας είπε στη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός, ο οποίος όμως δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Βολφ. Σόιμπλε: αποφεύγοντας χαρακτηρισμούς, περιορίστηκε να πει ότι είναι ο αυστηρότερος κριτής τήρησης του ελληνικού προγράμματος, στη συνέχεια όμως τον …πλήρωσε με ένα νόμισμα που συνηθίζουν να πληρώνουν οι Γερμανοί.
Τη συνέπεια, όπως τόνισε, που χαρακτηρίζει τη χώρα μας και την κυβέρνηση στην τήρηση των συμφωνηθέντων. Και θύμισε επίσης ότι η συζήτηση για τα μέτρα του χρέους θα έπρεπε να ξεκινήσει με τη λήξη της 1ης αξιολόγησης.
Τα μέτρα κοινωνικής στήριξης, θα την διαβεβαιώσει επίσης, δεν θέτουν σε κίνδυνο την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραδεχθεί ότι θα μπορούσε να μην είχε αιφνιδιάσει τους εταίρους της.
Φυσικά η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη συνάντηση με το επιχείρημα της εξαιρετικά προβληματικής συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η ευρωπαϊκή ήπειρος:
  • το Συριακό ανοιχτή πληγή με τους πρόσφυγες να φεύγουν από την πατρίδα τους προς δυσμάς,
  • το Κυπριακό στην πιο κρίσιμη φάση των συνομιλιών,
  • την ευρωπαϊκή οικονομία αποσταθεροποιημένη
  • και το 2017 χρονιά εκλογών, και στη Γερμανία, από τα αποτελέσματα των οποίων θα κριθεί εν πολλοίς η κατεύθυνση που θα πάρει η ήπειρός μας.
Συνεπώς, θα της πει ο Αλ. Τσίπρας, ποιον συμφέρει να παραμείνει ανοιχτή η ελληνική αξιολόγηση με ό,τι …αβαρίες μπορεί αυτό να συνεπάγεται;
Και, όπως επεσήμανε κλείνοντας τη συνέντευξη αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, δεν είναι εποχή ούτε για καπρίτσια ούτε για εκβιασμούς. Δηλώνοντας παραλλήλως βέβαιος ότι στο τέλος της «ημέρας», όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Θα εισακουστεί από την Άνγκελα Μέρκελ;  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου