Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Επαφές στην Ευρώπη, μπρα ντε φερ στην Αθήνα... !!!

Κρίσιμη θεωρείται η εβδομάδα που ξεκινάει, καθώς τα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης τίθενται εκ νέου επί τάπητος με τους εκπροσώπους των θεσμών να φθάνουν στην Αθήνα. 

Παράλληλα, ο...
πρωθυπουργός θα έχει μπαράζ επαφών σε Βρυξέλλες και Βερολίνο με τα της διαπραγμάτευσης, αλλά και το προσφυγικό να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου, ενώ θα βρεθεί και στο Βερολίνο για το Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (16-17 Δεκεμβρίου).


Η αναχώρηση του πρωθυπουργού είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα υπάρξει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία θα συμμετέχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Κοτζιάς και Ιωάννης Κασουλίδης.

Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για όλα τα «καυτά» θέματα της ατζέντας, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς, την Πέμπτη. Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θα έχει τετ α τετ με τον Φρανσουά Ολάντ και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Βερολίνο.

Το μεσημέρι της Παρασκευής θα έχει γεύμα εργασίας με την καγκελάριο Μέρκελ και στη συνέχεια θα συναντήσει τον αντικαγκελάριο Γκάμπριελ. Για το απόγευμα της ίδιας ημέρας είναι προγραμματισμένες και συναντήσεις με τον Die Linke και τος Πράσινους.

Το πρωί του Σαββάτου, 17.12, θα απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στην συνέχεια θα επιστρέψει στην Ελλάδα.
Δύσκολες συζητήσεις στην Αθήνα

Όσο ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιεί διεθνείς επαφές στην Αθήνα αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου το μπρα ντε φερ κυβέρνησης-δανειστών.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών φθάνουν στην πρωτεύουσα και στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων αναμένεται να βρεθούν το μεγάλο αγκάθι των εργασιακών και οι διαφορετικές εκτιμήσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων τα επόμενα χρόνια -εκτός από το 2017 για το οποίο έχει επέλθει συμφωνία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όμως, έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί αλλαγές στα εργασιακά που θα αποκλίνουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, διεκδικώντας επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η Αθήνα υποστηρίζει επίσης πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη λήψη, εκ των προτέρων, μέτρων τα οποία ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το 2019 και μετά προκειμένου να επιτευχθούν, με βάση τις δικές του εκτιμήσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα.

Πρόκειται για μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων η μείωση αφορολόγητου ποσού εισοδήματος και παρεμβάσεις στις συντάξεις, τα οποία αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική πλευρά.

Παρόλα που αρμόδια κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η υπεραπόδοση των εσόδων στον Προϋπολογισμό του 2016 θα συνεχιστεί, συζητούν την επέκταση και μετά το 2018 του δημοσιονομικού «κόφτη» που συμφωνήθηκε με τους δανειστές στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης για την κάλυψη τυχόν αποκλίσεων στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Κρίσιμα για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης θεωρούνται το θέμα του κόφτη και η χρονική περίοδος μετά το 2018 κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου