Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Με «άδεια» χέρια η Μέρκελ στην συνάντηση με Τσίπρα - Τι θα της πει ο πρωθυπουργός...!!!

Βαρύνουσας σημασίας για την ελληνική διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι η σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο,

 παρότι η ίδια ξεκαθάρισε, μετά την Σύνοδο στις Βρυξέλλες, ότι δεν σκοπεύει να αναμιχθεί στα θέματα της Ελλάδας.
Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν λίγο μετά τις 1 το μεσημέρι στο Βερολίνο, θα κάνουν δηλώσεις στις 1.30, με την Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει ότι θα συζητήσει στη σημερινή της συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το θέμα του έκτακτου βοηθήματος σε χαμηλοσυνταξιούχους, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν σκοπεύει «να αναμειχθεί στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο στήριξης».

«Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές αποφάσεις, υπάρχει μια κρίσιμη συζήτηση. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) το έχει ξεκαθαρίσει αυτό» είπε η Μέρκελ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Είμαι σίγουρη ότι θα συζητήσω το θέμα αυτό με τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρότι δεν σκοπεύω να αναμειχθώ στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο στήριξης», πρόσθεσε.
Το τι θα πουν επακριβώς, μπορεί και να μην το μάθουμε ποτέ, από το κλίμα πάντως που απέπνεε στις συζητήσεις της η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, εκτιμάται ότι ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει στη συνάντηση ενισχυμένος από το «κύμα αγανάκτησης», όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, από άλλες χώρες και θεσμούς από τη στάση της Γερμανίας και κάποιων εκ των συμμάχων της.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να διαβεβαιώσει την καγκελάριο ότι τα μέτρα κοινωνικής στήριξης δεν θέτουν σε κίνδυνο την πορεία του ελληνικού προγράμματος.
Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραδεθεί ότι θα μπορούσε να μην είχε αιφνιδιάσει τους εταίρους της.
Φυσικά η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη συνάντηση με το επιχείρημα της εξαιρετικά προβληματικής συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η ευρωπαϊκή ήπειρος:
  • το Συριακό ανοιχτή πληγή με τους πρόσφυγες να φεύγουν από την πατρίδα τους προς δυσμάς,
  • το Κυπριακό στην πιο κρίσιμη φάση των συνομιλιών,
  • την ευρωπαϊκή οικονομία αποσταθεροποιημένη
αλλά και το 2017 χρονιά εκλογών, και στη Γερμανία, από τα αποτελέσματα των οποίων θα κριθεί εν πολλοίς η κατεύθυνση που θα πάρει η ήπειρός μας.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου