Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Το «μενού» της Συνόδου Κορυφής και οι ελληνικές επαφές για την αξιολόγηση...!!!

Ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, η τελευταία Σύνοδος Κορυφής του 2017, με το προσφυγικό, το Κυπριακό και το Brexit να βρίσκονται στο «μενού» της συζήτησης. 

 Στο μεταξύ Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου συνεχίζουν τον μαραθώνιο των επαφών τους με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στη σκιά του νέου εκβιασμού Σόιμπλε και με στόχο την ομαλή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Η ατζέντα της Συνόδου
Το θέμα της μετανάστευσης είναι πρώτο στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, και οι 28 ηγέτες αναμένεται να στείλουν σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επικεντρωθούν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπου θα πρωταγωνιστήσει το θέμα της Ουκρανίας.
Μετά από αυτό, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. «Είναι ένα σημαντικό ζήτημα που έχει επίδραση στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία», σχολίασε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Τους Ευρωπαίους ηγέτες θα απασχολήσουν επίσης οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, να παρουσιάζει τις προοπτικές για την οικονομική ανάκαμψη. Βασικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η επέκταση και ενίσχυση του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη της Επιτροπής Γιούνκερ.
Μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι "27" Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για το θέμα του Brexit, χωρίς την παρουσία της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι. Ο σκοπός είναι να συμφωνηθούν οι διαδικασίες, ώστε οι "27" να προετοιμαστούν για τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Επαφές Τσίπρα για την αξιολόγηση
Διεθνείς επαφές σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου και του Συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), το οποίο θα διεξαχθεί στις 16 - 17 Δεκεμβρίου, θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς, ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.  
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου το μεσημέρι της Παρασκευής θα έχει γεύμα εργασίας στην καγκελαρία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, 'Ανγκελα Μέρκελ. Αργότερα θα συναντήσει και τον Γερμανό αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.  Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα έχει συναντήσεις με τις ηγεσίες του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων.
Το πρωί του Σαββάτου, ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στην συνέχεια θα επιστρέψει στην Ελλάδα.
Μαραθώνιος και για Τσακαλώτο κι Αχτσιόγλου
Στο μεταξύ, στο Βερολίνο θα βρεθούν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, όπου πρόκειται να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των γερμανικών και διεθνών ΜΜΕ.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο διευκρίνιζαν ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Διευκρίνιζαν επίσης, ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν θα είναι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Μέρκελ.
«Θα εξηγήσουμε σε όποιον μας ρωτήσει, ότι η ενίσχυση των συνταξιούχων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι εντός του μνημονιακού πλαισίου και πιστεύουμε ότι όταν δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις θα καταλάβουν» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις ενστάσεις που εγείρουν οι Θεσμοί για το θέμα αυτό.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου