Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Δ. Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει περίπτωση να «παγώσουν» οι εξαγγελίες...!!!

Βερολίνο: «Οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν συζητήθηκαν στο Eurogroup».  

Κομισιόν: Η Αθήνα όφειλε να ενημερώσει για τις εξαγγελίες Τσίπρα 

«Ενοχλούμαι (σ.σ. όταν ακούει τον Β. Σόιμπλε να μιλά και τώρα για Grexit) αλλά διαπραγματεύεται»: τη φράση αυτή χρησιμοποίησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, σε συνέντευξή του πριν λίγο στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

Βερολίνο: «Οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν συζητήθηκαν στο Eurogroup».

Ενώ στο ερώτημα που από χθες το βράδυ απασχολεί τα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, «τι θα πουν οι θεσμοί για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε μια χαρακτηριστική απάντηση: «Δεν είμαστε αποικία».
Κατ’ αρχήν εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά και αν υπάρξουν, δεν υπάρχει περίπτωση να …παγώσουν οι εξαγγελίες, διαβεβαίωσε. Βάση της προσέγγισης του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι το γεγονός ότι η δέσμη των χθεσινοβραδινών μέτρων δεν βγάζουν την οικονομία εκτός συμφωνημένων πλαισίων και στόχων.
Δεν απέκλεισε εξάλλου το άπαξ βοήθημα να δοθεί και τις επόμενες χρονιές, αν η διαφαινόμενη πορεία της οικονομίας συνεχισθεί στους ίδιους ρυθμούς, ενώ διευκρίνισε ακόμη ότι το μέτρο αφορά όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους που είναι κάτω από τα όρια που ανακοινώθηκαν (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του ΟΓΑ δηλαδή).
Όταν όμως του ζητήθηκε να συγκρίνει τις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα με αντίστοιχη διανομή μερίσματος που είχε γίνει από τον Αντώνη Σαμαρά, απάντησε πως ήταν ένα καθαρά προεκλογικό μέτρο, αφού το success story  είχε πέσει στα …βράχια και το πρόγραμμα δεν έβγαινε. Η κυβέρνηση έχει ορίζοντα 3ετίας και είναι από τις λίγες στην Ευρώπη, επέμεινε ακόμη.
Πέραν αυτών: ανακοίνωσε ότι το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί και το 2017. Ότι η συζήτηση για τα πλεονάσματα από το 2019 είναι ανοιχτή, επιπροσθέτως ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί μέτρα 4,2 δισεκατομμυρίων, με βάση της πεποίθησής του, ότι ο συσχετισμός δυνάμεων είναι υπέρ της χώρας μας.

//////////////////////////////////////

Την απορία του Βερολίνου προκάλεσε ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς του Αλέξη Τσίπρα, καθότι οι παροχές που ανακοίνωσε κατά το χθεσινοβραδινό του διάγγελμα δεν συζητήθηκαν στο Eurogroup.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών λέει ότι δεν γνώριζε τίποτε για τις χθεσινοβραδινές εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με τους χαμηλοσυνταξιούχους και το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά των Αιγαίου με μεγάλη προσφυγική ροή.
Σε ερώτηση που απηύθυνε η Deutsche Welle προς την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, εάν είχε γνώση των εξαγγελιών Τσίπρα το υπουργείο της, η Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν μας απάντησε ως εξής: «Όχι, το θέμα δεν συζητήθηκε ούτε και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Αλλά είναι υπόθεση των θεσμών να αξιολογούν τέτοιου είδους μέτρα».
Ωστόσο να σημειωθεί ότι Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε στην «Καθημερινή», πως η κίνηση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει πακέτο παροχών, χωρίς επίσημη ενημέρωση στην Τρόικα βρίσκουν συνήθως αντίθετο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 
Από τη μεριά του ο γερμανικός Τύπος χαρακτηρίζει αιφνιδιαστικό το διάγγελμα του έλληνα πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό, ενώ ορισμένοι αρθρογράφοι εκφράζουν έκπληξη για αυτήν την κίνηση του κ. Τσίπρα σε μια κρίσιμη περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων και αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

«Η μεγαλοψυχία του Τσίπρα»

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σημειώνει ότι «παρά το υψηλό κρατικό χρέος ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε βοήθεια σε 1,6 εκ χαμηλοσυνταξιούχους ύψους 617 εκ. ευρώ, από το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες. Και αυτό το μέτρο θα αποτυπωθεί σε πολλά εκατομμύρια ευρώ».
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι αυτήν την εποχή Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ερίζουν γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί απαραίτητη για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας του, ότι πρόσφατα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε την Αθήνα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν όπως επίσης ότι η Αθήνα έχει ένα μακρύ δρόμο μπροστά της.
«Η μεγαλοψυχία του Τσίπρα λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων θα προκαλέσει προφανώς κριτική στην Ευρώπη. Εσωπολιτικά ο αριστερός πολιτικός βρίσκεται υπό τεράστια πίεση. Ο λαός έχει απογοητευτεί γιατί ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να εμποδίσει ακόμη πιο σκληρά μέτρα. Οι πολίτες κρίνουν ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει σε σχέση με πέρυσι και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν γίνονταν εκλογές θα τις κέρδιζε η ΝΔ».

Παραβίαση των συμφωνιών

Για την εφημερίδα Bild ο Τσίπρας παραβίασε τις συμφωνίες που αφορούν στα προγράμματα διάσωσης. «Αντί να κάνει οικονομία, εξαγγέλλει τη πρόσληψη 5000 νέων γιατρών, νοσοκόμων και άλλου προσωπικού για τα κρατικά νοσοκομεία, 13ο μισθό για χαμηλοσυνταξιούχους ύψους 617 εκ. ευρώ και πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, μια καθαρή παραβίαση των συμφωνηθέντων στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας».
Η εφημερίδα υπενθυμίζει τις προειδοποιήσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών της περασμένης Δευτέρας ότι εάν δοθούν ελαφρύνσεις του χρέους, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Τέλος, για χρήματα που βάζει ο Αλέξης Τσίπρας κάτω από το χριστουγεννιάτικο δένδρο κάνει λόγο στην ιστοσελίδα της η Ελβετική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.


////////////////////////////////////////////////////

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου