Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

Άρχισε η κόλαση: Τελεσίγραφο ΔΝΤ για 4ο Μνημόνιο ή εκλογές...!!!

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ


Οι παράλογες απαιτήσεις των δανειστών πυροδοτούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις - Η διαπραγμάτευση του χρέους και ο εφιάλτης της «πολιτικής λύσης»
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον όμηρος των δικών του αφηγημάτων περί μείωσης του χρέους και περί εξόδου από τα μνημόνια. Για άλλη μια φορά οι δανειστές τον… στήνουν στον τοίχο και τον αφήνουν έκθετο και οικονομικά και πολιτικά.
Οι δρόμοι που ανοίγονται για την ελληνική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες είναι δυο: 4ο μνημόνιο ή εκλογές!Το τελεσίγραφο των δανειστών είναι ξεκάθαρο.

Όσο κι αν ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, η αίσθηση που υπάρχει, είναι ότι σε λίγους μήνες δεν θα είναι στο χέρι του να ελέγξει τη διαδικασία προσφυγής στις κάλπες.

Όταν ακούς ότι η κυβέρνηση επιδιώκει πολιτική λύση στα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, είναι καλύτερα να… φεύγεις.

Η σύγχρονη Ιστορία των μνημονίων έχει αποδείξει ότι όλες οι κυβερνήσεις της ύφεσης, όταν έλεγαν ότι τελικά θα επιδιωχθεί πολιτική λύση, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έρθουν νέα μνημόνια και νέα μέτρα.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι και το καλοκαίρι του 2015, μετά από δεκάδες Euroworking Groups και συνεδριάσεις τεχνικών κλιμακίων, ο κ. Τσίπρας μας διαβεβαίωνε ότι όλα θα λήξουν με θετική έκβαση αφού θα υπάρξει πολιτική συμφωνία.

Την κατάληξη, την είδαμε όλοι μας και τη ζούμε στην καθημερινότητά μας: ήρθε το 3ο μνημόνιο και πάμε και για 4ο!

Ήδη στελέχη της κυβέρνησης, off the record, αποκαλύπτουν ότι το ΔΝΤ ζητά «πακέτο νέων μέτρων 4,2 δισ. ευρώ».

Οι υπουργοί της κυβέρνησης διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν τίποτα και για άλλη μια φορά αναμένεται να ζήσουμε το γνωστό θρίλερ των διαπραγματεύσεων της σταγόνας.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα απειλήσει με εκλογές, αν και δεν είναι σαφές μέχρι που θα τραβήξει το σκοινί…
Η δυσχερής θέση εις την οποία βρίσκεται ο κ. Τσίπρας εξηγείται από το γεγονός ότι αναγκάστηκε να κάνει δηλώσεις για το σενάριο των πρόωρων εκλογών από ξένο έδαφος, βρισκόμενος στο Άμπου Ντάμπι.

Κληθείς να σχολιάσει περί σεναρίων για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αφού αναφέρθηκε σε ορισμένες χώρες που έχουν εκλογές το προσεχές διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «η μόνη χώρα που έχει ορίζοντα τριετίας για εκλογές είναι η Ελλάδα».

Με δεδομένες τις δυσμενείς εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στο Άμπου Ντάμπι με τον Φρανσουά Ολάντ, με φόντο το Eurogroup της Δευτέρας.

tsipras hollande
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε από κοινού ότι είναι επιβεβλημένη η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και η λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους ως το τέλος του έτους.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Γαλλίας συζήτησαν για την αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με Χώρες του Περσικού Κόλπου.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και τονίστηκε η σημασία συνέχισης της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, καθώς και βελτίωσης του κλίματος.

Υπό το πρίσμα της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου Ολάντ στην Κύπρο, καλωσορίστηκε η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο ζήτημα. Υπογραμμίστηκε, στο πλαίσιο αυτό, η σημασία του Κυπριακού για τις σχέσεις ΕE- Τουρκίας.

Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη να τερματιστεί η επιθετική ρητορική εκ μέρους της γείτονος.

Δυστυχώς αυτές οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα έχουν πλέον ελάχιστη σημασία, αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται εδώ και αρκετό διάστημα να έχουν «εγκαταλείψει» τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στέλνοντάς τον στα... τεχνικά κλιμάκια.
Τα σχέδια των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για 4ο μνημόνιο είναι δεδομένα. Δεδομένο είναι επίσης ότι ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να το βαφτίσει «αναπροσαρμογή του 3ου μνημονίου».

Άλλωστε η έννοια πολιτική λύση έχει ταυτιστεί απόλυτα με την υπογραφή μνημονίου.

Αυτό που προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία είναι αν ο κ. Τσίπρας θα δεχθεί να υπογράψει νέα μέτρα ή αν έχει κάποιο plan B.

Αρκετοί εκτιμούν ότι το plan B του πρωθυπουργού είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σενάριο που δεν φαίνεται να έχει βάση και τούτο διότι ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι σε ενδεχόμενο εκλογών θα έχει ισχνή πλειοψηφία.

Οι πιθανότητες να προκαλέσει ο Τσίπρας εκλογές είναι ελάχιστες.
Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ είναι οριακή, ενώ σε περίπτωση νέων εκλογών, ακόμη και αν κέρδιζε τις εκλογές αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αρνητικές δημοσκοπήσεις, είναι πιθανό να μην φτάνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ τον μαγικό αριθμό 151 για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Συνεπώς γίνεται αντιληπτό ότι πολύ δύσκολα θα ρισκάρει ένα τέτοιο… απονενοημένο διάβημα.

Το ζήτημα είναι τι θα κάνουν οι βουλευτές του και για να είμαστε πιο σαφείς, οι σκληροπυρηνικοί αριστεροί πρώην σύντροφοί του που δηλώνουν εχθροί των μνημονίων.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πώς ακόμα κι αν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να γαντζωθεί στην εξουσία, δεν θα τον αφήσουν οι δικοί του…

Αυτό το Σαββατοκύριακο στο Άμπου Ντάμπι θα παιχτούν πολλά που θα δρομολογήσουν και τις πολιτικές εξελίξεις των επομένων μηνών διότι εκτός από τα οικονομικά ζητήματα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται ανοικτά και τα Εθνικά Θέματα.

Το σίγουρο είναι πώς αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι εξόχως δύσκολο για τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στο πρόγραμμά του έχει ήδη σχεδιάσει και κάποιες άλλες επισκέψεις, η σκοπιμότητα των οποίων είναι αμφίβολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λίστα Μπόργιανς: Θαύμα! Τσίπρας και Καμμένος θυμήθηκαν τις λίστες της διαπλοκής

Λίστα Μπόργιανς: Θαύμα! Τσίπρας και Καμμένος θυμήθηκαν τις λίστες της διαπλοκής

Οι Διεθνείς συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα στη συνέχεια

Στις 8 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα ώστε να συμμετάσχει στην τριμερή διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, η οποία αντικείμενο της θα έχει την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.
Στο περιθώριο της Διάσκεψης, θα πραγματοποιηθεί επίσης, διμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.
Στις 14 και 15 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός πρόκειται επίσης να επισκεφθεί τον Ιανουάριο τη Σερβία, για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο κ. Νίκολιτς καθώς και τον πρωθυπουργό κ. Βούτσιτς.
Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να επισκεφθεί και την Ουκρανία, όπου θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου