Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

«Take it or leave it» από τους δανειστές την Παρασκευή...???

Πληροφορίες για συμφωνία - πακέτο από τους Θεσμούς για το χρέος.

Της Ελένης Καλογεροπούλου

Τους προβληματισμούς, τις ενστάσεις και τις απόψεις των βουλευτών του θα ακούσει σήμερα το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 
Για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην αναγκαιότητα να ψηφιστούν τα νομοθετήματα τα οποία φέρνει η Κυβέρνηση στη Βουλή και τα οποία αποτελούν προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Χτες το βράδυ πάντως, η Κυβέρνηση διεμήνυσε προς όλες τις πλευρές μέσω του Κυβερνητικού εκπροσώπου της Δημήτρη Τζανακόπουλου, ότι αναζητά μια πολιτική λύση ώστε στις 5 Δεκέμβρη να ξεκινήσει με κάθε επισημότητα στο Eurogroyp η συζήτηση για το χρέος. Το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να υποβαθμίσει τη συζήτηση στο Βερολίνο την ερχόμενη Παρασκευή στην οποία θα λάβουν μέρος οι Υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Ιταλίας, Ισπανίας αλλά και η Κριστίν Λαγκάρτ εκ μέρους του ΔΝΤ ενώ θα υπάρχουν εκπρόσωποι και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη Κομισιόν. Οι πληροφορίες που διέρρευσαν ότι αποκλειστικό θέμα συζήτησης είναι το ελληνικό χρέος αναθεώρησαν τη στάση των Κυβερνητικών στελεχών τα οποία μίλησαν για προγραμματισμένη μεν συνάντηση χαρακτηρίζοντας την ωστόσο ως σημαντική.
Οι πληροφορίες λένε ότι την ερχόμενη Παρασκευή  θα καταβληθεί προσπάθεια από όλες τις πλευρές προκειμένου να βρεθεί μια λύση ώστε να συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Άλλωστε αυτό επιθυμεί και ο Σόιμπλε διακαώς καθώς θεωρεί ότι μόνο έτσι μπορεί να πείσει τους Γερμανικούς ψηφοφόρους ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος ήταν αναγκαία.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες  πηγές  από τη συνάντηση αυτή δεν αποκλείεται να προκύψει τελικά ένα σχέδιο μα την μορφή «Take it or leave it» φέρνοντας στην πραγματικότητα την Κυβέρνηση σε δύσκολη θέση αφού δεν θα μπορεί να κάνει καμία αλλαγή στην πρόταση που θα της δοθεί.
Όπως λένε Ευρωπαϊκές πηγές το πακέτο αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια λύση για το χρέος αλλά και τις προϋποθέσεις και τις δεσμεύσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης. Δηλαδή δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και νέα μέτρα  προκειμένου η Κυβέρνηση να πάρει την πολυπόθητη ανομοίωση του χρέους.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου