Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Tυχαίο; Δεν νομίζω!.. !!!

Ανοιγμα στα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ περίμεναν πολλοί από τον πρωθυπουργό, αλλά δεν ήρθε.  

Αντιθέτως απομακρύνθηκαν τρεις (Μάρδας, Τζάκρη, Μπόλαρης) και έτσι ο...
χώρος εκπροσωπείται πια στην κυβέρνηση μόνον από τους Π. Κουρουμπλή, Χρ. Σπίρτζη. Ηταν τυχαίο; Δεν νομίζω.

Το επιτελείο του Μαξίμου πιστεύει ότι στην παρούσα φάση αυτό που προέχει είναι να σπάσει το αντιπολιτευτικό μέτωπο. Το τελευταίο διάστημα διέκρινε στην καθημερινή πρακτική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημάδια ουσιαστικής διαφοροποίησης από τη γραμμή Μητσοτάκη.


Βγάζοντας από το υπουργικό συμβούλιο τρία πρόσωπα που έλκουν την καταγωγή τους από το ΠΑΣΟΚ και ήταν «κόκκινο πανί» για τη Χ. Τρικούπη στέλνει το μήνυμα στην ηγεσία της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε, παρακάμπτοντας τη Νέα Δημοκρατία.

Πράγματι, η Φ. Γεννηματά, εκνευρίζοντας αφόρητα τον Ευάγγ. Βενιζέλο, περνάει αργά αλλά σταθερά από τη μονομέτωπη λογική στη διμέτωπη.

Παλιότερα η κριτική της και μάλιστα σε υψηλούς τόνους ήταν επικεντρωμένη στην κυβέρνηση, αφήνοντας τη Ν.Δ. στο απυρόβλητο. Εσχάτως όμως, και όχι μόνο με αφορμή το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ, χτυπάει και προς τα δεξιά της σημειώνοντας εμφατικά πως η παλινόρθωση της Ν.Δ. δεν αποτελεί λύση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Δεν θέτει επίσης ζήτημα πρόωρων εκλογών, όπως το κάνουν μετ’ επιτάσεως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσφάτως ο Ευάγγ. Βενιζέλος. Η στροφή ενδεχομένως να υπαγορεύτηκε από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται, η Ν.Δ. δεν κερδίζει τους δυσαρεστημένους οπαδούς του, αλλά αυτοί δεν μετακινούνται προς άλλα κόμματα και προτιμούν για την ώρα να συνωστίζονται στην περιοχή των αναποφάσιστων, του λευκού και της αποχής.

Ενα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Οι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν εκπαιδευτεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι βασικά αντιδεξιοί. Συναισθηματικά; Ναι. Ωστόσο, τέτοιου τύπου ταυτίσεις είναι μερικές φορές πιο ισχυρές και πιο σταθερές από τις ιδεολογικές και τις πολιτικές συμφωνίες.

Η Δεξιά είναι κατά την εκτίμησή τους ο ιστορικός αντίπαλος της προοδευτικής παράταξης. Δεν θα μπορούσαν λοιπόν να επιστρέψουν σ’ ένα κόμμα που συνεργάστηκε αρμονικά με τη συντήρηση, το οποίο δηλώνει υπερήφανο για τη συγκεκριμένη επιλογή και σκέφτεται να το ξανακάνει αν χρειαστεί.

Για να χτίσεις γέφυρες μ’ αυτόν τον κόσμο, που παραμένει υπολογίσιμο εκλογικό μέγεθος, είναι κεντροαριστερός και όχι κεντροαντιαριστερός, πρέπει να αποδείξεις με λόγια και με έργα ότι έχεις απομακρυνθεί από τον αστερισμό της Δεξιάς...

Τάσος Παππάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου