Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016

Ο Τραμπ «ανάβει» τα spreads της Γερμανίας και της Γαλλίας... !!!


Σε υψηλά επίπεδα πολλών μηνών έφθασαν οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης σήμερα, σε συνέχεια της...
 
αύξησης των αποδόσεων τίτλων του αμερικανικού δημοσίου που ήταν η μεγαλύτερη εδώ και χρόνια, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι προστατευτικές εμπορικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ θα αυξήσουν τον πληθωρισμό, αφού έχει αφήσει ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο να υποτιμήσει το δολάριο.
«Υπάρχει μία μετατόπιση στη δημοσιονομική πολιτική στις ΗΠΑ και αυτό σημαίνει περισσότερη αβεβαιότητα μακροπρόθεσμα για τους τίτλους σταθερού εισοδήματος»,
δήλωσε αναλυτής του τραπεζικού ομίλου Mizuho, προσθέτοντας πως «στην Ευρώπη, η αντίδραση της αγοράς ήταν περιορισμένη, επομένως δεν υπάρχει λόγος για την ΕΚΤ να αλλάξει πορεία και ο κίνδυνος του σταδιακού περιορισμού των αγορών ομολόγων θα παραμείνει στο επίκεντρο της προσοχής».

Ωστόσο, οι αποδόσεις των γερμανικών και γαλλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν σε υψηλά εξαμήνου, ενώ τα αντίστοιχα ισπανικά έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου, λίγο μετά την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Συγκεκριμένα, σημαντική αύξηση σημείωσαν οι αποδόσεις τόσο στα 10ετή και 30ετή ομόλογα της Γερμανίας, όσο και στα αντίστοιχα της Γαλλίας. Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των 30ετών αμερικανικών τίτλων σημείωσαν εξίσου σημαντική άνοδο, που σημειώνεται πως είναι η μεγαλύτερη σε μια ημέρα από τον Αύγουστο του 2011, ενώ τα 10 ετή βρέθηκαν στο υψηλότερο τους σημείο από τον Ιανουάριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οποιαδήποτε εξασθένηση στις ΗΠΑ, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης, θα είναι άσχημα νέα για την ΕΚΤ, η οποία προσπαθεί να στηρίξει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης με αρνητικά επιτόκια, αγορές ομολόγων και τη χορήγηση φθηνών δανείων στις τράπεζες. 

Η ΕΚΤ θα αποφασίσει τον Δεκέμβριο για τη μελλοντική διαμόρφωση και τη διάρκεια του προγράμματός της αγορών ομολόγων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παρατείνει τις αγορές ομολόγων πέραν του Μαρτίου 2017, που λήγει το τρέχον πρόγραμμα, αν και υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το αν πιθανόν μειώσει ή περιορίσει σταδιακά το ύψος των μηνιαίων αγορών τίτλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου