Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

Obama Day: Φόβοι και προσδοκίες...!!!

του Σεραφείμ Νικολάου 

Η πολυπόθητη... Obama Day έφτασε, και μετά από πολύ καιρό αυτό είναι ένα καλό νέο για την κυβέρνηση, και κυρίως για τη χώρα.
 
Ένα καλό νέο βεβαίως, όπως αναγνώριζε κυβερνητικός παράγων, αν όλα πάνε καλά μέχρι τη στιγμή που θα μπει και πάλι στο αεροπλάνο του ο Αμερικανός Πρόεδρος, για να πάει στο Βερολίνο τη φορά αυτή. Και για να πάνε όλα καλά, θα πρέπει να μην υπάρξουν απρόβλεπτα γεγονότα, επιπλέον η κατάσταση στους αθηναϊκούς δρόμους να παραμείνει ελεγχόμενη...

Τούτων δοθέντων, η έλευση του Μπ. Ομπάμα στη χώρα μας είναι ένα καλό νέο ούτως ή άλλως. Ένας προοδευτικός άνθρωπος με το δικό του προσωπικό στίγμα σε θέματα μειονοτήτων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ηγέτης της ισχυρότερης χώρας του πλανήτη επιλέγει να κλείσει τη θητεία του από την Αθήνα. Την Αθήνα της αρχαίας Δημοκρατίας. Αλλά και την Αθήνα (και κατ’ επέκταση όλη την Ελλάδα) της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες.
Παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της, όπως ο ίδιος έσπευδε να υπογραμμίσει στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή». Και, επειδή στην ανάλυση τη δική του και του επιτελείου του, η σύμμαχος χώρα πρέπει να παραμείνει συμπαγής κοινωνικά, παρά, δηλαδή, τις πιέσεις που δέχεται από το προσφυγικό και την οικονομική κρίση, ο Μπ. Ομπάμα θα παρέμβει στα δύο αυτά θέματα, ζητώντας ουσιαστική στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Υπογραμμίζοντας ασφαλώς και την ημέτερη ευθύνη για γρηγορότερη και πιο αποφασιστική εκτέλεση όσων πρέπει να γίνουν.
Πόσο πρακτικώς ισχυρή θα είναι η παρέμβασή του ή αν, αντιθέτως, περιοριστεί σε ένα ευχολόγιο, δεν μπορεί να ξέρει κανείς εκ των προτέρων. Δεν αποκλείεται πάντως να επιβεβαιωθούν οι κυβερνητικοί υπολογισμοί ότι θα θελήσει να αφήσει βαθύτερα το στίγμα του, δεδομένου ότι θα τον διαδεχθεί ένας πολιτικός που θα αλλάξει πολλά... Ενώ και στη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη στα ελληνικά δημόσια πράγματα για τη βαρύτητα της επίσκεψής του, μάλλον κάποιοι ξεχνούν ότι είναι ένας εν ενεργεία Πρόεδρος των Η.Π.Α.
Ίσως πάντως, το πιο ουσιαστικό κομμάτι των επαφών του για το ελληνικό πρόγραμμα να ξεκινά από την ώρα που θα φτάνει στο Βερολίνο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου