Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Χρέος αλλά και ασφαλιστικό στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου - To έγγραφο...!!!

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης προετοιμάζει το έδαφος για την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 24ης Μαΐου 

 που αφορά την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος αναφέρει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε εσωτερικό έγγραφο στα ολλανδικά για την ημερήσια διάταξη του Eurogroup και του Ecofin της 7ης και 8ης Νοεμβρίου.
Ο ίδιος αναφέρει ότι τα μέτρα αφορούν το προφίλ ωρίμανσης των δανείων του EFSF που δόθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος, τον περιορισμό των επιτοκίων και τη μη υλοποίηση μιας προγραμματισμένης αύξησης επιτοκίων σε ένα μέρος των δανείων.

Ο ESM, τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, συνεχίζει να εργάζεται πάνω στις τεχνικές λεπτομέρειες των μέτρων που στοχεύουν στη μείωση του επιτοκιακού ρίσκου και σε μια πρόταση για την χρονική στιγμή εισαγωγής των μέτρων.
Αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση, ο ίδιος τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις στο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας θα είναι στο επίκεντρο της επόμενης αποστολής των θεσμών στην Αθήνα που έχει προγραμματισθεί για τις 14 με 21 Νοεμβρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
• Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2017, αν…
Στο έγγραφο γίνεται αναφορά στην υλοποίηση των τελευταίων 15 προαπαιτούμενων και την μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες που επέτρεψε στον ESM να εγκρίνει την εκταμίευση 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup τονίζει ότι ο ESM έχει καταβάλλει συνολικά 31,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από τα 86 δισ. του προγράμματος.
Στο έγγραφο γίνεται επίσης αναφορά στην ακρόαση της Danièle Nouy, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανιμού (SSM), ενώπιον του συμβουλίου των υπουργών και του Elke König, επικεφαλής του SRB (Single Resolution Mechanism), και την πρώτη αξιολόγηση της Κύπρου μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και της Ισπανίας.
Τι απαντά η ελληνική πλευρά
«Το ασφαλιστικό έχει κλείσει κατά την πρώτη αξιολόγηση και δεν πρόκειται να ξανανοίξει στο πλαίσιο της δεύτερης», απαντά ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, με αφορμή το έγγραφο Ντάισελμπλουμ.
«Υπάρχει μια εκτεταμένη παρερμηνεία αυτών των δηλώσεων», αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος, «άλλοι λένε ότι θα είναι αυτοτελές θέμα στο Eurogroup στις 7 Νοεμβρίου, άλλοι λένε ότι ξανανοίγει το ασφαλιστικό. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Το ασφαλιστικό έχει κλείσει και δεν πρόκειται να ξανανοίξει στο πλαίσιο της δεύτερης», ξεκαθαρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας από τα θέματα που ελέγχονται ως εκκρεμότητες από τα κλιμάκια των θεσμών είναι το πώς προχωρά η υλοποίηση του νόμου και η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς εκκρεμεί η έκδοση σειράς αποφάσεων και εγκυκλίων.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου