Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Ανάμεσα στη Γερμανία και στο ΔΝΤ η ελληνική κυβέρνηση - Διχάζει η συμμετοχή του ΔΝΤ το υπουργικό συμβούλιο...!!!

Της Ελένης Καλογεροπούλου

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την κυβέρνηση, για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα, στο Eurogroup, 

 θα πρέπει να συζητηθεί το εάν η Ελλάδα έκανε τα βήματα τα οποία θα έπρεπε να έχει κάνει προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Χθες, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι ορόσημο για το τέλος αυτής της διαδικασίας, είναι το τέλος του χρόνου, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί, ότι ακόμη κι αν δεν βρεθεί λύση στις 5 Δεκέμβρη, οι διαδικασίες θα είναι πολλές και ταχύτατες μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2016, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να μπει το νερό στο αυλάκι για το θέμα του χρέους.


Χθες πάντως, για άλλη μια φορά τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος διεμήνυσαν προς όλες τις πλευρές ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η κυβέρνηση να δεχθεί νέα μέτρα. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί υποχώρηση στις συλλογικές συμβάσεις», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στον Ευρωπαίο Επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί, κατά την διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Και η Κομισιόν επιθυμεί λύση εντός του κοινοτικού μοντέλου, όπως έχει τονίσει και ο κ. Γιούνγκερ», απάντησε ο Επίτροπος Οικονομικών. Ωστόσο το μεγάλο αγκάθι σε όλη την συζήτηση είναι ο ρόλος που θα έχει το διεθνές νομισματικό ταμείο, στη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, καθώς εάν το Ταμείο μπει ενεργά στην «διάσωση» της Ελλάδος θα χρειαστούν και νέα μέτρα, άρα τέταρτο Μνημόνιο.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε δήλωσή του στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο Αλέξης τσίπρας είχε ξεκαθαρίσει ότι «για εμάς δεν υπάρχει τέταρτο Μνημόνιο. Τέταρτο Μνημόνιο υπάρχει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία». Για το θέμα αυτό μάλιστα το υπουργικό συμβούλιο εμφανίζεται διχασμένο, αφού από την μία πλευρά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο  Πάνος Σκουρλέτης δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν την συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ταμείο, ενώ από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Παπαδημητρίου, δηλώνει ότι θέλει το Ταμείο στο πρόγραμμα. Οι υπουργοί που δεν επιθυμούν την συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ στο πρόγραμμα θεωρούν ότι στην διαπραγμάτευση που θα γίνει ανάμεσα στην Γερμανία και του ΔΝΤ, χαμένη θα είναι η Ελλάδα.

Χθες, πάντως, ο Πιέρ Μοσκοβισί, εμφανίστηκε να επιθυμεί την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. 

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου