Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Η κόντρα με την Εκκλησία στοίχησε το υπουργείο στον Νίκο Φίλη...!!!

Η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος βρίσκει έναν μεγάλο χαμένο ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Νίκο Φίλη. 

Ο πρώην – πλέον – υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, μεγάλος πρωταγωνιστής στις καραμπόλες που καθυστέρησαν, κατά κύριο, λόγο την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου, βρίσκεται εκτός κυβέρνησης, «πληρώνοντας» το μάρμαρο της ολομέτωπης σύγκρουσης με την Εκκλησία για το θέμα των θρησκευτικών. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η «αδιάφορη» στάση του Νίκου Φίλη για τον επερχόμενο ανασχηματισμό, καθώς την ώρα των διεργασιών ο πρώην υπουργός βρισκόταν στην Κρήτη όπου σε χαλαρή διάθεση απόλαυσε και κρητική τσικουδιά που του προσέφεραν εκεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κ. Φίλη έχει προταθεί από τον Πρωθυπουργό το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ωστόσο η απάντησή του φαίνεται ήταν αρνητική.
Μάλιστα ο κ. Φίλης φέρεται να είπε στον Αλέξη Τσίπρα: "Πρόεδρε αν κάνεις ανασχηματισμό Καμμένου-Ιερώνυμου, προτιμώ να μείνω εκτός.."
Η κόντρα Κυβέρνησης- Εκκλησίας που ξεκίνησε για το θέμα των θρησκευτικών και τις αλλαγές που επέφερε, με πρωτοβουλία του Νίκου Φίλη, κορυφώθηκε με την πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου που χαρακτήρισε τον πρώην υπουργό Παιδείας «προβληματικό», δείχνοντας και την έμμεση άποψη του για το αν θα επιθυμούσε την παραμονή του στην Κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο καιρό πριν ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας είχε περάσει την πόρτα Μαξίμου προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τότε φάνηκε να υπάρχει  μια εκτόνωση της κατάστασης ωστόσο δεν άργησε να διαψευστεί με την αποπομπή του Νίκου Φίλη από το Υπουργείο Παιδείας. 
Ο «πονοκέφαλος» που δημιουργήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για την επιλογή του να απομακρύνει τον Νίκο Φίλη, προήλθε με αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να τον μεταπείσουν.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η απομάκρυνση Φίλη θα σήμαινε «υποταγή» στην επιθυμία του Αρχιεπισκόπου που, εμμέσως, την εξέφρασε δημόσια.
Αναμφίβολα, έχει αποδειχτεί ότι, όποιος υπουργός Παιδείας ή Πρωθυπουργός έχει φέρει αντιρρήσεις στην επιθυμία της Εκκλησίας ο τελικός νικητής είναι πάντα ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος. Έτσι και ο Νίκος Φίλης, πιστεύοντας ότι θα τελειώσει αναίμακτα η σκληρή του κόντρα με την Εκκλησία και προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο, μάλλον έκανε λάθος και αποδείχτηκε σήμερα με τον χειρότερο τρόπο για τον ίδιο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το καλοκαίρι του 2015, κατά τη διάρκεια των ταραγμένων ημερών μετά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος και πριν την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, ο πρώην διευθυντής της Αυγής είχε πάρει πάνω του το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινοβουλευτικής παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ καλύπτοντας πλήρως το Μέγαρο Μαξίμου. Τόσο στην αίθουσα ολομέλειας της Βουλής όσο και στις συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων λειτουργούσε σαν κυματοθραύστης στις συνεχείς επιθέσεις που δεχόταν ο Αλέξης Τσίπρας από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, σηκώνοντας πολλές φορές τους τόνους της αντιπαράθεσης. Από πολλούς η υπουργοποίηση του θεωρήθηκε ως η εξόφληση του «γραμματίου» της στήριξης που παρείχε στο Μαξίμου, το οποίο όμως όπως φαίνεται, πλέον, έχει λήξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου