Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Ερντογάν και Ράμα προκαλούν: Ο ένας βάζει θέμα σημαίας της Κύπρου, ο άλλος μιλά για «Τσαμουριά»...!!!

Συνέχεια στις προκλήσεις έδωσαν χτες τόσο ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν​, όσο και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, 

 αφού ο ένας έθεσε ευθέως θέμα της κυπριακής σημαίας, ο άλλος επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις για την «Τσαμουριά».
Ο Ερντογάν χτες «δυναμίτισε» τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες ως γνωστόν τις τελευταίες ημέρες έχουν περιέλθει σε τέλμα. Αναφερόμενος στην κυπριακή κυβέρνηση επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «χωρίς να ντρέπονται, συμμετέχουν στις συνόδους της Ε.Ε. με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο.
Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία εκεί υπάρχει και μια "ΤΔΒΚ". Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου. Στον βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία αυτό θα το βλέπετε. Είναι αγένεια. Έτσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν».
Μάλιστα, υποστήριξε πως στην Κύπρο υπάρχει αίμα… τούρκων ηρώων, και διαμήνυσε πως η Άγκυρα  δεν μπορεί να συναινέσει στην παραχώρηση της εδαφικής κυριαρχίας εξ ολοκλήρου στους Ελληνοκυπρίους.
«Μας λένε "εσείς δώστε την Κύπρο σε μας και μην ανακατεύεστε σε τίποτα". Αυτός είναι ο στόχος. Για μια στιγμή. Σε αυτά τα μέρη υπάρχει τόσο αίμα ηρώων μας. Τι να δώσουμε;» διερωτήθηκε.
Μιλώντας στην 7η συνάντηση κορυφής Βοσπόρου για τη διεθνή οικονομική συνεργασία έκανε εκτενή αναφορά στο Κυπριακό.
Σημείωσε ότι επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε διμερή και πολυμερή συνάντηση και συνέχισε λέγοντας «όμως δεν πρέπει πλέον να σέρνεται αυτή η υπόθεση. Πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε κάπου. Αλλά εάν ξεκινήσουμε λέγοντας ότι αυτά τα εδάφη θα είναι δικά μας θα τα διοικούμε μόνο εμείς, αν έχουμε τέτοια πράγματα δεν προχωράει».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα έθεσε θέμα «Τσαμουριάς», σε δηλώσεις του στη Deutsche Welle. Απαντώντας σε ερώτηση της διευθύντριας ευρωπαϊκών προγραμμάτων της DW, Άντελχαιντ Φάιλκε, ο κ. Ράμα αναφέρει τα εξής: «Μιλάμε για ένα ζήτημα που αφορά ένα τμήμα του αλβανικού πληθυσμού, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και ο υπόλοιπος αλβανικός πληθυσμός σε σχέση με το ελληνικό κράτος. Σε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα να κινείται ελεύθερα στην Ελλάδα. Δικαίως αισθάνεται ότι έχει υποστεί διακρίσεις αυτό το κομμάτι του πληθυσμού, καθώς υπήρξε αδράνεια στην επίλυση του ζητήματος, η οποία κατά την άποψή μας πρέπει να τερματιστεί. Είμαστε πεπεισμένοι, ότι αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να διαταράξει τις σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά αντίθετα πρέπει να ενισχύσει τις καλές σχέσεις με τον ελληνικό λαό και το ελληνικό κράτος. Γιατί είμαστε γείτονες και επομένως είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μαζί».
Σε ερώτηση της διευθύντριας ευρωπαϊκών προγραμμάτων της DW, εάν ο ίδιος έχει αναλάβει κάποια βήματα ή έχει συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα αυτό, ο κ.  Ράμα απαντά τα εξής: «Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη υπάρχει η περίπτωση του δημοσιογράφου Μάρτιν Μέμαι, ο οποίος, μόνο και μόνο επειδή πήγε μία φορά στην Ελλάδα και έκανε ρεπορτάζ στην περιοχή, όπου παλαιότερα διέμεναν Αλβανοί, έχει χαρακτηριστεί ανεπιθύμητο πρόσωπο και του έχει απαγορευθεί  εδώ και τέσσερα χρόνια η είσοδος στη χώρα. Μία γειτονική χώρα που είναι μέλος της Ε.Ε., μία χώρα στην οποία έγιναν δεκτοί εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί. Μία χώρα που λαός της βοήθησε τους Αλβανούς σε δύσκολους καιρούς και αντίστοιχα είχαμε βοηθήσει κι εμείς τον λαό της σε δύσκολους καιρούς».

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου