Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Τι περιμένει ο Τσίπρας για να πάει σε εκλογές...!!!

της Άρτεμις Παραδείσου

Εκλογές το 2019 διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους στον ΣΥΡΙΖΑ, από τον πρωθυπουργό ως το τελευταίο κομματικό στέλεχος. 

Και φαντάζει, πράγματι, ρεαλιστικό ιδίως αν ρίξει κανείς μια ματιά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Και όμως. Κάποιοι προσεκτικοί παρατηρητές του Α. Τσίπρα, της στρατηγικής και της τακτικής του, πιστεύουν ότι υπό όρους θα έβλεπε κάλπες μέσα στο 2017. «Προδόθηκε», υποστηρίζουν, από την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, εκεί όπου κατέθεσε τους όρους που, αν επιτευχθούν, θα έλεγε το «ναι» στις πρόωρες κάλπες.

Η δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πολιτική που εφάρμοσε και εφαρμόζει, γνωστή: με ποιο πολιτικό αφήγημα θα στείλει τους πολίτες στις κάλπες, και μάλιστα για τρίτη φορά μέσα σε 2- 2,5 χρόνια. Καλά, την προηγούμενη (Σεπτέμβρης 2015) ήταν γιατί ήθελε να θέσει υπόψη του εκλογικού σώματος τη συμφωνία με τους δανειστές. Τώρα όμως;
Εν αντιθέσει με όσα γράφονται και ακούγονται ότι οι πρόωρες κάλπες μπορεί να είναι προϊόν αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση, ο Α. Τσίπρας κατέδειξε στην επίμαχη ομιλία του ότι οι κάλπες μπορεί να προκύψουν αν υπάρξει γρήγορη και καλή συμφωνία.
 Αν ειδικότερα, η αξιολόγηση κλείσει στην ώρα της και ξεκινήσει, εντός του έτους, η συζήτηση για τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, θα έχει κάτι να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό -αν και χθες από το Eurogroup ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξε ότι παραμένει στη σκληρή γραμμή- καθώς μετά τη συζήτηση για τα μέτρα, θα ακολουθήσει η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, γεγονός που θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα του δρόμου για  πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος. Πρώτα ως κλίμα, και μετά στις ζωές τους, οι πολίτες θα αισθανθούν τη διαφορά, εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου. Απαράβατος όρος, η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει χωρίς σημαντικές υποχωρήσεις στα εργασιακά, καθώς κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την κοινωνική ατμόσφαιρα.
Επιπλέον: η κυβέρνηση θα έχει να επιδείξει θετικούς ρυθμούς στην οικονομία αλλά και περαιτέρω μείωση της ανεργίας (επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί κατά 4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης).
Κοντά σε όλα αυτά, μεγάλο βάρος θα ρίξει η κυβέρνηση -όπως φάνηκε καθαρά από την πρωθυπουργική ομιλία- στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας, στο πλέγμα δεκάδων μικρών (ή όχι και τόσο μικρών) προβλημάτων που «πληγώνουν» τον πολίτη.  Ο πρωθυπουργίας ελπίζει ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στους επόμενους μήνες, ενώ ζήτησε άλλωστε, να είναι ανοιχτές οι πόρτες των υπουργικών γραφείων στους ψηφοφόρους. Επιπρόσθετα, θα μπορεί να επικαλεστεί ανά πάσα στιγμή το κοινωνικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης, παροχές υγείας στους ανασφάλιστους κ.α.)
Η ομιλία Τσίπρα μας προϊδέασε τέλος μέχρι και για τα... προεκλογικά σποτάκια της κυβέρνησης: ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τους Προέδρους Αμερικής και Ρωσίας, με τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και άλλους διεθνείς ηγέτες.
Το (προεκλογικό) σκηνικό έχει στηθεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου