Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Συγκρατημένη αισιοδοξία για πολιτική συμφωνία, τα τρία «αγκάθια» και το... βραχυκύκλωμα του ΔΝΤ...!!!


της Άρτεμις Παραδείσου 

Καμία συζήτηση για νέα μέτρα μετά το 2018 δεν δέχεται η κυβέρνηση, κάνουν γνωστό πηγές της, που χαρακτηρίζουν «εφικτό και ρεαλιστικό» να υπάρξει πολιτική συμφωνία ως τις 5 Δεκεμβρίου,  

ζητώντας από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει -εδώ και τώρα, υπονοούν- τη στάση του.
Ξεκινώντας από τις επικείμενες συναντήσεις του πρωθυπουργού -σήμερα με τους Μπενουά Κερέ και Πιέρ Μοσκοβισί, το Σαββατοκύριακο με τον Φρ. Ολάντ- το Μέγαρο Μαξίμου τις χαρακτηρίζουν «σημαντικές». Όλα αυτά ενόψει της 5ης Δεκεμβρίου και του, ρεαλιστικού και εφικτού όπως υποστηρίζει, στόχου για πολιτική συμφωνία στο  Eurogroup.

Όπου πολιτική συμφωνία μεταφράζεται ως εξής: κλείνουν  τα ενεργειακά (ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατεθούν στην αγορά), κλείνει το δημοσιονομικό του 2018, κλείνουν τα εργασιακά (συλλογικές διαπραγματεύσεις - ομαδικές απολύσεις) και, στη συνέχεια ακολουθεί η υλοποίηση των συμφωνηθέντων...
Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν έχουν λειανθεί ακόμη τα τρία «αγκάθια», κατά την κυβερνητική φρασεολογία,  δηλαδή τα εργασιακά, το δημοσιονομικό και η ενέργεια. Αλλά το 90% της αξιολόγησης έχει κλείσει (από εκεί προφανώς αντλείται και η κυβερνητική αισιοδοξία για κλείσιμο σε λίγες ημέρες).
Υπάρχει πάντα ωστόσο και η μεγάλη εκκρεμότητα του ΔΝΤ, που πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι μέσα στο πρόγραμμα ή έξω. «Δημιουργεί  βραχυκύκλωμα, η αμφισημία του», επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι. Με την ευκαιρία, η ίδια υψηλόβαθμη πηγή διευκρίνιζε και την κυβερνητική βούληση έναντι του ΔΝΤ (μετά τη χθεσινή, αντιφατική εικόνα, όπως προέκυπτε από δηλώσεις των κ.κ. Σκουρλέτη και Παπαδημητρίου).
Το ότι η κυβέρνηση θέλει  το ΔΝΤ,  δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν θα μπορούσε και χωρίς το Ταμείο, είναι το νέο κυβερνητικό «δόγμα», ως εκ τούτου δεν διαπιστώνει και διαφωνίες στο κυβερνητικό «σκάφος». Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν συζητά νέα μέτρα για μετά το 2018.  
Κατά την κυβέρνηση, στο «μέτωπο» του χρέους έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Με τελικό στόχο, να υπάρξει καθαρός διάδρομος 10ετίας  ώστε να μπει η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση και  μετά να βγει στις αγορές.  Για την ποσοτική χαλάρωση ειδικότερα, την προσδιορίζουν στα μέσα Μάρτη.
Στο δεύτερο θέμα που απασχόλησε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, το Κυπριακό, βούληση της κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για την επανεκκίνηση των συνομιλιών, και για το σκοπό αυτό είναι σε επικοινωνία με τη Λευκωσία. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί «εφικτή» την επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά τα βήματα στο εξής πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικά».
Πάντως, κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονταν πως δεν υπάρχει ακόμη εικόνα για συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου