Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Οι διεργασίες στην Ευρώπη και πώς επηρεάζουν τη συζήτηση για το χρέος...!!!

της Άρτεμις Παραδείσου

Για ένα σήμα από το Βερολίνο και τη συνάντηση Ομπάμα –Μέρκελ «εκλιπαρούσαν» χθες στην Αθήνα, καθώς παρέμεναν στο σκοτάδι για τη συμφωνία (;)  

των δύο ηγετών στο ελληνικό πρόγραμμα και τη διεθέτηση του χρέους. Οι ερμηνείες έδιναν και έπαιρναν,μία από τις οποίες ήθελε τη Γερμανίδα Καγκελάριο να ψάχνει να βρει τρόπους προκειμένου να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από το «σκληρό» υπουργό της επί των Οικονομικών.

Δεν πρέπει εξάλλου να διαφύγει της προσοχής ότι τα δύο μεγάλα κόμματα της Γερμανίας συμφωνούν στο πρόσωπο του (σοσιαλδημοκράτη) Φρανκ –Βάλτερ Στάινμαιερ ως κοινό υποψήφιο για τη θέση του Προέδρου της Γερμανικής Δημοκρατίας. Η πρόσφατη δε, επίσκεψη Στάινμαιερ στην Τουρκία και η πρώτη αντίδρασή του στην εκλογική νίκη Τραμπ («δεν πρέπει να φοβόμαστε, όπως ο λαγός το φίδι») δείχνουν ότι τα δύο μεγάλα κόμματα της γερμανικής πολιτική σκηνικής επιλέγουν ένα πρόσωπο για την θέση του Προέδρου, που κάθε άλλο παρά διακοσμητικό  θα είναι στην άσκηση των καθηκόντων του.
Όμως, η επιλογή του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, δείχνει και κάτι ακόμη: ότι η Άνγκελα Μέρκελ παρά τις διαρροές προς τα δεξιά της, δεν «στρίβει» το κόμμα της προς τα εκεί, αλλά, αντιθέτως, επιλέγει να έρθει σε μια κατ’ αρχήν συνεννόηση με τους «αντιπάλους», τους σοσιαλιστές.
Και την ίδια στιγμή , όλως τυχαίως (;) έβλεπαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες από τη Βιέννη, σύμφωνα με τις οποίες ένας υποψήφιος με καλές πιθανότητες, να διαδεχθεί τον Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο πρώην ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν...
Προ-μηνύματα ότι ακόμη και αυτή η βόρεια Ευρώπη ενδεχομένως να αναζητά νέα μίγματα οικονομικής πολιτικής. Πόσο ριζικά διαφορετικά;, είναι προς απόδειξη.
Οι ευρωπαϊκές αυτές διεργασίες επηρεάζουν, όπως είναι φυσικό, και τις διαπραγματεύσεις για το χρέος. Με τον Αλέξη Τσίπρα να επιμένει ότι οι συσχετισμοί είναι, πλέον, υπέρ της χώρας μας. Στην κυβέρνηση βλέπουν, όπως υποστηρίζουν, ότι η Ν.Δ. βάζει σιγά σιγά νερό στο κρασί της -πράγμα που αποτυπώθηκε και στη συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη, που χαρακτήρισε «εθνικό ζήτημα», το θέμα του χρέους. (από συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9»).
Με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους να έχουν και ένα πολιτικό «δια ταύτα»: ότι άλλο ένα αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για πρόωρες κάλπες, εγκαταλείπεται άρον άρον ακόμη και από τους ίδιους τους εμπνευστές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου