Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Η κυβέρνηση τα δίνει όλα για το χρέος: Κλείνει τη δεύτερη αξιολόγηση και «ποντάρει» στην επίσκεψη Μ.Ομπάμα...!!!

ΚΡΙΣΙΜΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ 

Η εβδομάδα που ξεκινάει είναι πολύ σημαντική για την κυβέρνηση που αναμένεται να δώσει μία κρίσιμη «μάχη» για το χρέος και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Εν αναμονή λοιπόν της επίσκεψης του Μπάρακ Ομπάμα, από την οποία το Μέγαρο Μαξίμου έχει μεγάλες προσδοκίες, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην 5η Δεκεμβρίου, στο Eurogroup που θα κρίνει αν όλα έχουν πάει καλά και μπορεί πλέον να προχωρήσει η ρύθμιση του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να δηλώσει πώς όλα θα πάνε καλά και θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο μείζον ζήτημα του χρέους τις επόμενες εβδομάδες, αλλά αυτό μένει να φανεί και στην πράξη, καθ' ότι το συγκεκριμένο θέμα εκκρεμεί από το 2012 και έως τώρα υπάρχουν μόνο υποσχέσεις και δεσμεύσεις. Στην ουσία τίποτα.
Την ώρα που το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις πυρετώδεις προετοιμασίες για την έλευση του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα η νέα υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου θα έχει το βάπτισμα του πυρός στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που επιστρέφουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Οι πληροφορίες λένε πώς οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό κλίμα, αλλά οι αποφάσεις θα είναι επώδυνες για τους πολίτες, όπως όλες των μνημονίων.


Η κυβέρνηση πάντως είναι αποφασισμένη να τα δώσει όλα προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις με στόχο να φτάσει η Ελλάδα στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη χωρίς εκκρεμότητες και με μοναδικό στόχο τα βραχυπρόθεσμα αρχικά και εν συνεχεία μέσο-μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου τελούν σε στάση αναμονής προκειμένου να διαπιστώσουν το βάρος της παρέμβασης του Μπάρακ Ομπάμα για το ελληνικό χρέος, την οποία έχει προαναγγείλει ήδη τις τελευταίες τρεις ημέρες, προς διάψευση όσων έκαναν λόγο για «τουριστική επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ», αλλά την έχει συνδέσει κιόλας με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα.
Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία δίνουν στην κυβέρνηση στην επιλογή του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ να απευθύνει την αποχαιρετιστήρια ομιλία του από την Αθήνα με πληροφορίες να αναφέρουν πως θα είναι βασισμένη σε ισχυρά μηνύματα για τη Δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος σε μία περίοδο που δοκιμάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όσον αφορά στο χρέος, η φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι σε λίγες εβδομάδες θα υπάρξουν καλά νέα, έχει φέρει στο εσωτερικό της κυβέρνησης αισιοδοξία και στους επιτελείς του πρωθυπουργού απεριόριστη σιγουριά πως οι Ευρωπαίοι θα κινηθούν ανάλογα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν πώς «οι δυσμενέστατοι συσχετισμοί του 2015 δεν ισχύουν σήμερα, τους έχουμε με πολύ κόπο ανατρέψει».
«Οι σκληρές και πολλές φορές ακραίες θέσεις του κ. Σόιμπλε για το ελληνικό ζήτημα είναι γνωστές εδώ και καιρό σε όλους», λέει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Π. Ρήγας απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη στάση του Βερολίνου και σημειώνει:
«Το ποιοτικό στοιχείο που έχει αλλάξει είναι ότι αντιτίθενται, ανοικτά πλέον, στα σχέδιά του όλο και περισσότεροι παράγοντες που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις. Οι δυσμενέστατοι συσχετισμοί του 2015 δεν ισχύουν σήμερα, τους έχουμε με πολύ κόπο ανατρέψει. Μόλις προχθές διαβάζαμε τη δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι ο Σόιμπλε δεν μπορεί να τα θέλει όλα δικά του.
Η ελληνική οικονομία έχει ήδη μπει σε τροχιά ανάκαμψης, που δεν πρέπει να ανακοπεί με τεχνητό τρόπο. Οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της αναπτυξιακής ώθησης. Η Ελλάδα δικαιούται γρήγορα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πεποίθησή μου είναι ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, ενώ πλέον περιμένουμε από τον κ. Ρέγκλινγκ να παρουσιάσει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου τα μέτρα για το χρέος, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup του περασμένου Μαΐου».
Ταυτόχρονα, στην κυβέρνηση επιμένουν πως τα νέα μέτρα είναι ήδη συμφωνημένα και τίποτα δεν είναι άγνωστο αφού όλα έχουν υιοθετηθεί και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ψήφισαν όπως λέει η κυβέρνηση το τρίτο μνημόνιο.
Η επίσκεψη του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, πιστεύει η κυβέρνηση πως θα δώσει την απαιτούμενη ώθηση, στους Ευρωπαίους ηγέτες και αναμένει ένα θετικό σινιάλο από την τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της ποσοτικής χαλάρωσης και να δοθεί σήμα στις αγορές για την προσέλκυση επενδύσεων.
Το μεγάλο στοίχημα, το οποίο εν πολλοίς θα έχει κριθεί μέχρι το τέλος του έτους είναι αυτό το οποίο θα μπορέσει να ανατρέψει το κλίμα, όπως τονίζουν στην κυβέρνηση, με ένα ενδεχόμενο αποτυχίας ωστόσο να εγκυμονεί κινδύνους για επαναφορά της αβεβαιότητας και της οικονομικής αποσταθεροποίησης.
Τέλος, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να αποδομήσουν τα σενάρια περί τέταρτου μνημονίου, τα οποία πυροδοτεί η ΝΔ με τη νέα ρητορική της. Προς αυτή την κατεύθυνση ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης τόνισε κατηγορηματικά πως «δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο».

  /  pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου