Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Εκλογές ΗΠΑ: Μάχη μέχρις εσχάτων για Χίλαρι - Τραμπ...!!!

του Παναγιώτη Βελισσάρη

Σε μία μάχη για γερά νεύρα μετατρέπονται οι αμερικανικές εκλογές λίγα 24ωρα πριν οι πολίτες στις πολιτείες των ΗΠΑ προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν στην κρισιμότερη μάχη των τελευταίων δεκαετιών. 

 Η ανακίνηση της υπόθεσης των προσωπικών mail της Χίλαρι Κλίντον από το FBI, η οποία και προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών – μέχρι και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναγκάστηκε σε παρέμβαση- άλλαξε και πάλι τα δεδομένα, καθώς ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ πλησίασε επικίνδυνα και σε κάποιες μετρήσεις πέρασε την Χίλαρι Κλίντον.

Καθώς το FBI ανακοίνωσε την ντε φακτο επανέναρξη της έρευνας για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της υποψήφιας των Δημοκρατικών, οι αντιδράσεις στο στρατόπεδο του κυβερνώντος κόμματος κυμάνθηκαν όλες αυτές τις μέρες από την οργή έως την... αμηχανία. Το επιτελείο της Κλίντον, ιδίως ο προσωπάρχης της Τζον Ποντέστα, εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις κατά της υπηρεσίας και υπενθυμίζει πως παραδοσιακά «το υπουργείο στο οποίο ανήκει το FBI δεν τοποθετείται παραμονές των εκλογών». Σε κάθε περίπτωση η ζημιά στην εικόνα της Κλίντον θεωρείται αρκετά μεγάλη, σε βαθμό που ο Τραμπ έχει ροκανίσει τη –μεγάλη- διαφορά που τον χώριζε από την πρώην πρώτη Κυρία και ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ανακάμπτωντας εν μέρη από τα σκάνδαλα για τις σεξιστικές του δηλώσεις και τις παρενοχλήσεις γυναικών.
Αυτό προκύπτει και από τον μέσο όρο των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που σύμφωνα με το polltracker, δίνουν προβάδισμα 1,6% στην Χίλαρι Κλίντον. Σε ορισμένες δημοσκοπήσεις δε, ο Τραμπ βρίσκεται μπροστά ακόμη και με 4%. 


Από την άλλη ωστόσο το δημοσκοπικό μοντέλο της αμερικανικής Huffington Post που βασίζεται κυρίως σε μετρήσεις πολιτειών δίνει ακόμα σαφές προβάδισμα στην Κλίντον, καθώς αυτή φαίνεται να προηγείται σε επίπεδο εκλεκτόρων. Βάσει αυτού του μοντέλου, η υποψήφια των Δημοκρατικών φαίνεται να λαμβάνει 48,9% έναντι 42,8% του μεγιστάνα και εκλεκτού των Ρεπουμπλικάνων.

Ακόμα και έτσι όμως, οι τελευταίες εξελίξεις με την έρευνα του FBI, φαίνεται πως δημιουργεί ανακατατάξεις και στις ψήφους σε επίπεδο πολιτείας, μιας και το momentum πλέον φαίνεται να το έχει ο Τραμπ. Αρκετές από τις αμερικανικές πολιτείες-κλειδιά φαίνεται ότι αλλάζουν προτιμήσεις και, ενώ θεωρούνταν σίγουρες για τη Χίλαρι Κλίντον, μπαίνουν σε αξιολόγηση πιθανής προτίμησης για τους Δημοκρατικούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας (Reuters / Ipsos States of the Nation project).
Στην έρευνα αυτή συμμετέχουν περίπου 15.000 ψηφοφόροι σε εβδομαδιαία βάση από τις 50 αμερικανικές πολιτείες, αλλά και την περιφέρεια της Κολούμπια στην Ουάσινγκτον.
Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής στη Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα, ενώ το προβάδισμα που είχε η Κλίντον στο Μίσιγκαν έχει μειωθεί στο όριο του προεκλογικού συναγερμού. Η κατάσταση στο Οχάιο παραμένει συγκεχυμένη, ενώ η Πενσυλβάνια φαίνεται να τείνει προς την Κλίντον.
Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν και οι αναποφάσιστοι. Με δεδομένο πως και οι δύο υποψήφιοι δεν έχουν καταφέρει να πείσουν πλήρως σημαντικές πληθυσμιακές ομάδες, πολλοί αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες με τη λογική του «μικρότερου κακού». 
Χαρακτηριστικά, ο Νέιτ Σίλβερ της ιστοσελίδας FiveThirtyEight σημείωσε πως περί το 15% του εκλογικού σώματος δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποιον θα ψηφίσει. «Θεωρητικά, με μόνο το 46% των ψήφων υπέρ της Κλίντον, ο Τραμπ θα μπορούσε να την νικήσει εξασφαλίζοντας τις ψήφους των αναποφάσιστων και των ψηφοφόρων των ανεξάρτητων. Στην πράξη, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι ο Τραμπ θα είναι η δεύτερη επιλογή τους», ανέφερε ο αναλυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου