Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Μήνυμα Ομπάμα στον ευρωπαϊκό Βορρά για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους...!!!

Ηχηρό μήνυμα για την αναγκαιότητα ελάφρυνσης του χρέους έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, από την Αθήνα, με αποδέκτη τον ευρωπαϊκό Βορρά  

επιβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική  πρόοδο και μεταρρυθμίσεις.
Η βαρυσήμαντη παρέμβαση Ομπάμα για το χρέος, στην οποία η Αθήνα έχει επενδύσει πολλά, ενόψει και της κρίσιμης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις 5 Δεκεμβρίου, έγινε από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στο Μαξίμου και πριν ακόμη ξεκινήσει η κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, γεγονός που κάνει το γύρο του κόσμου.  

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ομπάμα τόνισε για άλλη μια φορά πως «είναι πολύ δύσκολο να σχεδιαστεί αναπτυξιακή στρατηγική χωρίς ελάφρυνση του χρέους».
«Πιστεύω ότι μετά από τα δύσκολα χρόνια υπάρχει μια ευκαιρία και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια βιώσιμη λύση μέσα στο επόμενο έτος», σημείωσε.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμεί να αδικήσει κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που μοιάζουν απρόθυμες σε μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επειδή προφανώς έχουν το δικό τους ακροατήριο και ψηφοφόρους.
Ταυτόχρονα, εξέφρασε την εκτίμηση πως η στιγμή είναι σωστή για μια ελάφρυνση του χρέους, αφού η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης.
«Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει η χώρα στην ανάκαμψη», συνέχισε. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης, επανέλαβε και σημείωσε πως οι Έλληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας διαθέτει τη βούληση να συνεχίσει στις μεταρρυθμίσεις, να κάνει την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και πιο ελκυστική στις επενδύσεις.
«Όταν η οικονομία συρρικνώνεται με τέτοιους ρυθμούς χρειάζεται σαφώς και αναπτυξιακή ατζέντα», συνέχισε. Υπογράμμισε πάντως ότι είναι αναγκαίες και κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εξέφρασε την εκτίμηση πως πρέπει να υπάρξει συνδυασμός διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με καλή δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική.
Για το Κυπριακό είπε πως «αν τα μυαλά των δύο ηγετών συναντηθούν κάπου, μπορούμε όλοι μας, η διεθνής κοινότητα, να υποστηρίξουμε αυτή τη συμφωνία».
Απαντώντας σε ερώτηση για την αμερικανική οικονομία, ο κ. Ομπάμα είπε ότι «το δικό μας έλλειμμα μειώθηκε κατά δύο τρίτα, διότι πετύχαμε ανάπτυξη», ωστόσο διευκρίνισε ότι «εμείς απλώς μεταφέρουμε τη σκέψη μας. Εδώ έχουμε να κάνουμε με διαφορετικά έθνη, κοινό νόμισμα». Επανέλαβε επίσης την ανάγκη ρύθμισης του ελληνικού χρέους.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Ομπάμα δήλωσε ότι εξεπλάγην και ο ίδιος από το εκλογικό αποτέλεσμα και πρόσθεσε ότι οφείλει να διασφαλίσει μια ομαλή μετάβαση και να συμβάλει με τις καλύτερες ιδέες του για το πώς μπορούν οι ΗΠΑ να προχωρήσουν προς τα εμπρός.
«Ο κόσμος μερικές φορές ζητεί μια αλλαγή, χωρίς να ξέρει τι ακριβώς ζητεί ή τι θα φέρει η επερχόμενη αλλαγή. Νομίζω ότι μία ισχυρή πλειοψηφία του αμερικανικού λαού συμφωνεί μαζί μου. Το ερώτημα παραμένει, πώς εξελέγη κάποιος με τόσο διαφορετική κοσμοθεωρία», διερωτήθηκε ο κ. Ομπάμα και συνέχισε.
«Υποθέτω ότι αυτή η αναζήτηση για “κάτι διαφορετικό” επηρέασε τελικά το αποτέλεσμα των εκλογών. Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας ενάντια στον εθνικισμό, στις ακρότητες, στο “εμείς εναντίον των άλλων, εμείς και εκείνοι”».
Τέλος, υπογράμμισε ότι το όραμά του είναι σωστό. «Μπορεί να μην κερδίζουμε πάντα, αλλά μακροπρόθεσμα θα βγούμε κερδισμένοι, διότι οι κοινωνίες ενώνονται γύρω από αξίες, ιδανικά, χαρακτήρες, από το πώς αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο, από την πρόοδο. Αυτή είναι η ισχυρή μου πεποίθηση», είπε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου