Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Μαξίμου: Ανασχηματισμός για αξιολόγηση, ανάπτυξη, επενδύσεις, απασχόληση... !!!

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα μεγάλα ζητήματα που βρίσκονται ενόψει σε αυτό το...
 
κρίσιμο εξάμηνο, δηλαδή την αξιολόγηση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση, σηματοδοτεί η λογική της νέας σύνθεσης της κυβέρνησης, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που δρομολογεί την έξοδο από την κρίση και τη μετάβαση σε μια φάση ανάκαμψης.


Όσον αφορά στο ζήτημα της ανάπτυξης, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί με την τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, ενός ανθρώπου διεθνούς κύρους, επιστήμονα, ακριβώς πάνω σε αυτό το αντικείμενο, ως επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ιδιαίτερη σημασία στο ίδιο πλαίσιο αποδίδεται και στην τοποθέτηση του Γιώργου Σταθάκη επικεφαλής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τσίπρας: Ανασχηματισμός ανανέωσης και προοπτικής

Η κυβέρνηση δίνει επίσης ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα καθημερινότητας του πολίτη. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι πρώτη φορά τοποθετείται υπουργός με στόχο να φτιάξει μια δομή που να ανταποκρίνεται σε αυτά τα ζητήματα. Πρόκειται για τον ρόλο που αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος επιπλέον αναλαμβάνει και ζητήματα συντονισμού της ανάπτυξης και ζητήματα που αφορούν στα μεγάλα έργα. Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης αναλαμβάνει τον στρατηγικό σχεδιασμό και τον συντονισμό της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο των δομικών αλλαγών που συντελούνται με τον ανασχηματισμό, επισημαίνεται και το χαρτοφυλάκιο της Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης που αναλαμβάνει ο Νίκος Παππάς. Το νέο υπουργείο συγκροτείται από την ένωση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. 

Τα 15 νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

Για αυτήν την επιλογή, έχουν δώσει ήδη συγχαρητήρια στην κυβέρνηση οι Γάλλοι εκπρόσωποι της τεχνικής βοήθειας της διοικητικής μεταρρύθμισης. Επισημαίνεται ότι και ο Νίκος Παππάς και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, θα διατηρήσουν γραφείο και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για ηλικιακή ανανέωση, με ανθρώπους της γενιάς του Αλέξη Τσίπρα, που μπαίνουν στην κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, η νέα υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου (οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι η νέα υπουργός, που ήταν στενή συνεργάτης του Γιώργου Κατρούγκαλου στο υπουργείο Εργασίας, είχε εμπλοκή σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη διαπραγμάτευση), ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ με αντικείμενο τα θέματα εφαρμογής του προγράμματος, Δημήτρης Λιάκος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο «πρωινός καφές» του πρωθυπουργού θα πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση και σε κάθε περίπτωση πολύ τακτικά. Σε αυτόν θα συμμετέχουν οι τρεις υπουργοί Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέκος Φλαμπουράρης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Σε ερωτήσεις αναφορικά με τη μη υπουργοποίηση του Νίκου Φίλη, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι του έγινε πρόταση να αναλάβει κάποιο άλλο υπουργείο, ωστόσο αρνήθηκε. Σε κάθε περίπτωση σημειώνουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει στο υπουργείο Παιδείας, όπως και σε όλα τα υπουργεία, είτε παρέμειναν είτε άλλαξαν οι υπουργοί. «Το ότι φεύγει κάποιος δεν σημαίνει ότι αξιολογείται αρνητικά».

Σε ερωτήσεις σχετικά με πρόσωπα που είτε δεν παρέμειναν στο κυβερνητικό σχήμα είτε δεν τους προτάθηκε να συμμετάσχουν, οι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι έμειναν εκτός αρκετοί και πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζεται η δουλειά που έκαναν. Συμπλήρωναν ότι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπήρχε απόφαση για μεγάλες αλλαγές στο υπουργικό σχήμα και έτσι δεν έμειναν πολλοί υπουργοί στη θέση τους. 

Μεταξύ άλλων, για τον κ. Κατρούγκαλο, ανέφεραν ότι αναλαμβάνει πολύ κρίσιμο χαρτοφυλάκιο και ότι έκανε πολύ καλή δουλειά, όπως πολλοί άλλοι υπουργοί που άλλαξαν και μετακινήθηκαν. Επισήμαιναν επίσης την τοποθέτηση του Νεκτάριου Σαντορινού ως υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής με αρμοδιότητα τη νησιωτική πολιτική, ενός ανθρώπου από τα Δωδεκάνησα που έχει την εικόνα των πραγμάτων, ως τοποθέτηση που αποτυπώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχυθεί η νησιωτική πολιτική...

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου