Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Απολογητής των πιο ακραίων εκκλησιαστικών κύκλων ο Ιερώνυμος... !!!

Πιο ακραίος παρά ποτέ εμφανίστηκε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τασσόμενος δημόσια με τις πιο διχαστικές φωνές της Ιεράς Συνόδου.  

Με επιχείρηματα που θυμίζουν τις πιο σκοτεινές στιγμές της Εκκλησίας, σε...
τηλεοπτικές δηλώσεις του στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ κινδυνολόγησε περί «αφελληνισμού και αποχριστιανισμού του τόπου», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το μουσουλμανικό στοιχείο δεν αφομοιώνεται. Μάλλον εμείς θα πάμε προς τα εκεί και όχι αυτοί». Δεν παρέλειψε εξάλλου να υπερασπιστεί και τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων: «Ο Αμβρόσιος επειδή είναι γνωστός μου, μαζί μεγαλώσαμε, σπουδάσαμε κλπ, δεν κάνει λάθος.
Αυτά που επισημαίνει δεν είναι λάθη, είναι ο τρόπος με τον οποίο τα λέει και αυτό που του λένε. Αν ψάξουμε τα κείμενα και τα ψηλαφίσουμε και τα δούμε για το θέμα το κεντρικό που θίγει, δεν κάνει λάθος. Αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος ο κατάλληλος που μπορεί να ενεργήσει ένας ποιμένας».

Για την ανέγερση του τεμένους, με την οποία εξέφρασε διαφωνίες, αλλάζοντας ριζικά την πρότερη στάση του είπε: «Και αυτό να γίνει ποιος θα το διοικήσει; Πρώτον. Τι θα είναι αυτό; Θα είναι ένας τόπος προσευχής ή θα είναι ένας χώρος διδασκαλίας; Ποιος θα διδάξει τον μουσουλμανισμό; Είναι ένα πρόβλημα αυτό. Και ο άλλος ο κίνδυνος ότι θα γίνει αφορμή πολέμου μεταξύ των μουσουλμάνων. Στο τζαμί ποιοι θα πάνε; Θα πάνε οι Σιίτες, θα πάνε οι Σουνίτες; Επομένως είναι μια μεγάλη δοκιμασία, ένα μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά».

Στο επίκεντρο της συνέντευξης βρέθηκαν οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, όπου με αφορμή το μάθημα των Θρησκευτικών, είπε καταφερόμενος εναντίον του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη: "Είναι ένας προβληματικός άνθρωπος. Άλλα λέει το βράδυ, άλλα λέει το πρωί, είναι ασυνεπής. Και το λέω αυτό σαν αρχιεπίσκοπος. Ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του".Ο Αρχιεπίσκοπος μάλιστα, είπε πως "ερχεται ο κ.Φίλης και ο κάθε κ.Φίλης να μιλάει για την εκπαίδευση των κληρικών. Μπορούμε να πούμε εμείς θα σας κάνουμε εμείς τους αστυνομικούς οι Ευέλπιδες;", και ενέταξε το μάθημα των Θρησκευτικών στα... συμφέροντα της Εκκλησίας: "Εμένα με ενδιαφέρει να προασπίσω αυτή τη στιγμή σαν υπεύθυνος εκ μέρους όλης της Ιεραρχίας, τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της Εκκλησίας. Και το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, είναι πραγματικά καλώς εννοούμενο συμφέρον της Εκκλησίας". "Υπάρχει σύγχυση αποστολής και ρόλου: Τι δουλειά έχει η Πολιτεία στο παγκάρι της Εκκλησίας; Η Εκκλησία δεν έχει δικαίωμα να πει τι θέλει, να πει πώς θέλει τα θρησκευτικά;", συνέχισε, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει πολιτική παρέμβαση ισχυριζόμενος ότι ο κ. Καμμένος του είχε δηλώσει πρόθυμος "να ρίξει την κυβέρνηση" εφόσον δεν βρισκόταν λύση".

Προκλητικότατες υπήρξαν οι δηλώσεις του για τα ζητήματα εκκλησιαστικής περιουσίας, κατηγορώντας το κράτος για "καταχρηστικές απαλλοτριώσεις": "Εάν μας δώσει το κράτος όλη την περιουσία που μας έχει πάρει, όλη την περιουσία, και ιδιαίτερα τις καταχρηστικές απαλλοτριώσεις, τότε μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι έκαναν και οι Γερμανοί. Είπαν, δεν μπορούμε να σας πούμε τι κάνει η περιουσία σας, αλλά ούτε και να σας πληρώνουμε. Παίρνουν εφάπαξ κεφάλαιο κάθε χρόνο 1 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν τα έξοδά τους. Αν τεθεί το θέμα αυτό, ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο να καταγραφεί και να καταλογιστεί".

Κωστοπούλου Μίνα (avgi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου