Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Στη «γωνία» η κυβέρνηση: Οι εισηγήσεις για οικουμενική και το χαρτί της κάλπης – ΝΔ: Εκλογές τώρα...!!!

Σε αδιέξοδο βρίσκεται η κυβέρνηση, λόγω ενός συνδυασμού πιεστικών παραγόντων οι οποίοι είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσουν σε ραγδαίες εξελίξεις στο αμέσως προσεχές διάστημα, 

αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη.
Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πιέζεται κατά βάση από τα εθνικά θέματα που ανοίγουν το ένα μετά το άλλο τις τελευταίες εβδομάδες με κυριότερο το Κυπριακό, αλλά και το μεταναστευτικό.

Μεγάλους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση δημιουργεί παράλληλα και το θέμα της οικονομίας, το οποίο είναι σημαίνον. Εκπεφρασμένος στόχος του πρωθυπουργού, είναι να κλείσει η αξιολόγηση, να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος – με πρώτα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα- ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση με απώτερο στόχο την έξοδο της χώρας στις αγορές το 2017. Ωστόσο η ολοκλήρωση αυτού του σχεδιασμού μόνο εύκολη δεν είναι. Και αυτό γιατί όπως αποκάλυψε ο Τάκης Χατζής, οι ευρωπαίοι πιέζουν τον κ. Τσίπρα να πάρει επιπλέον μέτρα για τη διετία 2019 – 2020. Και αυτό γιατί οι δανειστές, εκτιμούν πως είναι απίθανο να εκπληρωθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, καθώς θεωρούν πως με τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί, το πλεόνασμα θα φτάσει στο 1,5%. Με άλλα λόγια πιέζουν για μέτρα της τάξης του 2% του ΑΕΠ ήτοι, ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πέραν αυτού υπάρχουν ανοιχτά αρκετά ακόμα μέτωπα στις διαπραγματεύσεις τα οποία είναι δύσκολα διαχειρίσιμα για την κυβέρνηση, όπως τα εργασιακά, οι απαιτήσεις για πλήρη έλεγχο του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων από τους δανειστές, οι πιέσεις για κατάργηση των φοροαπαλλαγών και για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις από το 2017 και όχι από το 2019 όπως θεσμοθέτησε η κυβέρνηση.
Προφανώς όλα αυτά, σε συνδυασμό με την βαριά ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στα  εθνικά θέματα, αλλά και την εκρηκτική κατάσταση στο προσφυγικό δημιουργούν μία κατάσταση αδιεξόδου της κυβέρνησης. Και εάν δει ο πρωθυπουργός πως η κατάσταση δεν περπατά, δεν θα διστάσει να πάει σε πρόωρες εκλογές. Στην ουσία απείλησε τους βουλευτές του ότι θα πάει σε κάλπες, με το φόβο, πολλοί εξ αυτών να μη δουν ποτέ ξανά τα βουλευτικά έδρανα.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο δημοσιογράφος, στο πρωθυπουργικό τραπέζι σε περίπτωση που τα πράγματα φτάσουν σε αδιέξοδο, έχουν πέσει από συνεργάτες του πρωθυπουργού και σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση τα οποία, ο κ. Τσίπρας φέρεται πλέον να εξετάζει σοβαρά.
Ωστόσο, από τη Νέα Δημοκρατία απορρίπτουν μετ’ επιτάσεως αυτό το ενδεχόμενο και επιμένουν στο αίτημα για πρόωρες εκλογές. Ερωτηθείς από το Newpost κορυφαίο στέλεχος της ηγεσίας της ΝΔ επεσήμανε πως «τα  περί οικουμενικής κυβέρνησης είναι μεσοβέζικες λύσεις και δεν δίνουν λύση στα προβλήματα της χώρας. Πρέπει να γίνουν εκλογές χτες, όχι τώρα!» 

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου