Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Αυτή η αξιολόγηση κρύβει πολλές «νάρκες»...!!!

της Άρτεμις Παραδείσου

 Στο πιο δύσκολο, επίπονο κομμάτι της εισέρχεται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές: κάτι σαν πολυπαραγοντική εξίσωση,  

κυβέρνηση και εταίροι καλούνται να συμφωνήσουν σε μια μεγάλη γκάμα προαπαιτούμενων μέτρων.
Κάτι σαν, όπως έλεγε κυβερνητικός αξιωματούχος, μια μεγάλη μηχανή με πολλά γρανάζια, όπου ένα, το μικρότερο γρανάζι, αν σταματήσει να λειτουργεί, θα μπλοκάρει όλος ο μηχανισμός.
Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη και οι βουλευτές της συμπολίτευσης κατ’ αρχήν θα κληθούν να κάνουν νόμους του κράτους πολλά προαπαιτούμενα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νομοσχέδια δεν θα είναι δώδεκα, όπως αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση, αλλά πολύ περισσότερα. Κι αυτό γιατί θα υπάρχουν μεταξύ αυτών και πολυνομοσχέδια με άπειρες προς ψήφιση διατάξεις. Παρά την υψηλή επικινδυνότητα των ημερών, υπάρχουν ωστόσο και κυβερνητικά στελέχη, μέσα από το Μ. Μαξίμου σημειωτέον, που πιστεύουν ότι η τρέχουσα αξιολόγηση είναι ευκολότερη από την προηγούμενη.
Παρά ταύτα η διαπραγμάτευση γίνεται με την πλάτη στον τοίχο. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να τελειώσει εγκαίρως με την αξιολόγηση για να περάσει στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, την ποσοτική χαλάρωση κ.ο.κ. –και με δεδομένο ότι ο Β. Σόιμπλε δεν θέλει να ακούει για μεσοπρόθεσμα μέτρα. Πριν τις γερμανικές εκλογές τουλάχιστον.
Με την πλάτη στον τοίχο είναι εν μέρει και η Ευρώπη πάντως. Ποιος θα ήθελε ανοιχτή την ελληνική «πληγή» την άνοιξη, όταν σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες θα είναι σε προεκλογική περίοδο; Πώς μπορεί να επηρεάσει τους βορειοευρωπαίους ψηφοφόρους η υπόμνηση ότι το ελληνικό ...πρόβλημα δεν έχει ακόμη λυθεί;, είναι ερωτήματα που απασχολούν τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων.
Υπάρχει όμως και το ΔΝΤ, για το οποίο αρκετοί είναι αυτοί που φοβούνται τη στάση που θα τηρήσει στις διαπραγματεύσεις αλλά και ότι σε δεύτερο χρόνο θα επιδιώξει να ανεβάσει το λογαριασμό των μέτρων. Εδώ μάλλον η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από το να αναφωνήσει, «Ο Θεός (ο Μ. Ομπάμα δηλαδή) να βάλει το χέρι του».
Το παρήγορο είναι πως ό,τι συμφώνησαν οι «μεγάλοι» της Ευρώπης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, θα φανεί σύντομα –και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου