Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Τσίπρας σε υπουργικό συμβούλιο: Τα εργασιακά θα κρίνουν το μέλλον μας - Να κλείσει η αξιολόγηση...!!!

Αυστηρά μηνύματα προς τους νέους υπουργούς έστειλε ο Πρωθυπουργός κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. 

Ωστόσο αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η στήριξη που προσέφερε προσωπικά στη νέα Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Αν κάποιος είχε αμφιβολία για το που θα δοθεί η μεγαλύτερη μάχη στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, η σημερινή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου ξεκαθάρισε το τοπίο.  

Θέλοντας, λοιπόν, να δείξει τη σημασία που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά ο Πρωθυπουργός τόνισε τα εξής: «Ο κ. Μητσοτάκης ταυτίζεται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων. Εμείς αυτό το αποτυχημένο μοντέλο δε θα το δεχτούμε. Αυτό το μεγάλο βάρος της διαπραγμάτευσης θα το επωμιστεί μια νέα αλλά εξαιρετική συνάδελφος (σ.σ. Έφη Αχτσιόγλου) που θα έχει τη στήριξή μας για να πετύχει. Από την επιτυχία αυτή θα κριθεί και η επιτυχία της κυβέρνησής μας». 
«Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου για να βγούμε επιτέλους στο ξέφωτο. Σώσαμε το ασφαλιστικό σύστημα, ωστόσο η κατάσταση για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους παραμένει δύσκολη. Αποφύγαμε ωστόσο τα χειρότερα. Η ανεργία παρόλο που είναι απαράδεκτα υψηλή, αποκλιμακώνεται σταθερά. Τη μειώσαμε κατά 4 μονάδες τον τελευταίο χρόνο», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.   
«Οι στόχοι μας πρέπει να είναι ξεκάθαροι: Έγκαιρο αλλά χωρίς εκπτώσεις κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, συζήτηση για τα μέτρα της απομείωσης του χρέους και εντός του α' τριμήνου του 2017 ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για πρόσβαση στις διεθνείς αγορές», επεσήμανε σε άλλο μέρος της εισήγησής του ο Αλέξης Τσίπρας. 
Φυσικά από την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού δεν θα μπορούσε να λείψει αναφορά στο φλέγον ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών: «Η κυβέρνηση αυτή δε θα γίνει ποτέ αρεστή ούτε θα θεωρηθεί ποτέ μια θεμιτή εναλλακτική από το κομμάτι του παλιού χρεωκοπημένου συστήματος. Δεν θα υποχωρήσουμε στη μάχη για ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει ακόμη εκδοθεί αλλά θα γίνει σεβαστή. Ωστόσο ο νόμος για τις τηλεοπτικές συνεχίζει να ισχύει, εκτός από το σημείο για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ. Η ΝΔ δεν έχει πια καμιά δικαιολογία να συνεχίζει να αρνείται τη νομιμότητα. Η άρνησή της δεν θα είναι απλά προκλητική αλλά θα συνιστά θεσμική εκτροπή. Κανείς δεν θα εκπέμπει ως καταληψίας δημοσίων συχνοτήτων. Η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς δεν είναι επιλογή», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους υπουργούς να έχουν ανοιχτές τις πόρτες τους στους πολίτες, καθώς κάθε τι άλλο θα ήταν αδιανόητο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς: «Για πρώτη φορά ένας υπουργός Επικρατείας θα έχει ως καθήκον τη συγκέντρωση των παραπόνων και των προβλημάτων των πολιτών. Πρέπει να ανοίξετε τα υπουργεία σας στους πολίτες. Είχα παράπονα για υπουργεία με πόρτες κλειστές. Αυτό είναι αδιανότητο για μια κυβέρνηση σαν τη δική μας».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός τόνισε τα εξής: «Κανενός η καρέκλα δεν γράφει το όνομά του. Ούτε η δική μου. Είμαστε σε θέση ευθύνης στην πιο δύσκολη στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ποια είναι η φιλοδοξία μας; Να είμαστε μια ακόμα κυβέρνηση της κρίσης; Ή η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση; Πρέπει να κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για το στόχο αυτό. Καλή δουλειά σε όλους και καλή δύναμη».
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου