Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Ομολογία Τσακαλώτου: Οι δανειστές ζητούν… κι άλλο αίμα...!!!

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ,

 

 ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!

Σαφές μήνυμα προς το ΔΝΤ αλλά και σε χώρες μέλη της Ευρωζώνης έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το 27ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου, λέγοντας να μην πετύχουν συμβιβασμό στην πλάτη της Ελλάδος.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έστρεψε τα «πυρά» του κατά του ΔΝΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι θαρραλέο αντί να τα βάζει με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, για να μειωθεί το ελληνικό χρέος, να τα βάζει με την Ελλάδα, πιέζοντας για νέα μέτρα.
Στη συνέχεια ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα καυστικός και απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς οι οποίοι, είπε χαρακτηριστικά, «δεν μπορούν να διαπραγματεύονται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου για τα θέματα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις».
Μάλιστα ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί να πάρει άλλα μέτρα λόγω των διαφορών ΔΝΤ με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα έχει εφαρμόσει κατά γράμμα το μνημόνιο.
Παράλληλα κατά την ομιλία του από το βήμα του 27ου ετήσιου συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου, ο υπουργός Οικονομικών έκανε πρόταση για το θέμα των δημοσιονομικών στόχων για μετά το 2018.
«Αν το πρόβλημα είναι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, τότε ο δημοσιονομικός χώρος από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ, να κατευθυνθεί για ελάφρυνση φόρων και κοινωνικών εισφορών, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο τρόπο», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Επισήμανε, επίσης, ότι ο όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί από τη μείωση της φοροδιαφυγής, την καταπολέμηση του λαθρεμποριού και άλλες δράσεις, να χρησιμοποιηθεί για κοινωνικές δράσεις και ό,τι άλλο επιθυμεί η κυβέρνηση, αλλά η μείωση των πλεονασμάτων να αξιοποιηθεί αποκλειστικά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Πέραν αυτών, σημείωσε ότι οι συζητήσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το 2018 έχουν οδηγήσει αυτή τη στιγμή στη συρρίκνωσή του στο 0,1% του ΑΕΠ, ενώ όσον αφορά τη ρύθμιση του χρέους, έκανε λόγο για μεγάλη πρόοδο στα βραχυπρόθεσμα μέτρα και υποστήριξε ότι περιμένουμε τη συζήτηση μετά τις 5 Δεκεμβρίου για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Κυβέρνηση: Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα μετά το 2018

Είναι εφικτός ο στόχος να υπάρξει πολιτική συμφωνία έως τις 5 Δεκέμβρη, ανέφεραν παράλληλα κυβερνητικές πηγές, ενώ σημείωναν ότι είναι εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα μετά το 2018.
Πολιτική συμφωνία σημαίνει ότι οι δυο πλευρές είναι σύμφωνες ότι έκλεισε το δημοσιονομικό, τα ενεργειακά και τα εργασιακά και από εκεί και πέρα προχωρεί η υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Για το θέμα του χρέους αναφέρουν, ότι στόχος είναι να υπάρχει καθαρός διάδρομος δεκαετίας και σημείωναν ότι είναι σημαντικές οι σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, καθώς και η επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, στο Άμπου Ντάμπι.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι το βασικό είναι να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανεκκίνηση των συνομιλιών, σε συντονισμό με την κυπριακή κυβέρνηση και προσθέτουν, ότι παρά τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το θέμα των εγγυήσεων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη λύση του Κυπριακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου