Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Ανθρωπιά και δημοκρατία... !!!

Δημήτρης Τρίμης

Λίγος Αισχύλος, Αριστοτέλης, Σωκράτης, Ηρόδοτος και Θουκυδίδης. 

Λίγος Γιάννης Αντετοκούνμπο, λίγη ομογένεια από το Σικάγο, φουστανέλα, σπανακόπιτα και ούζο. Λίγο...
Περικλής, αθηναϊκή δημοκρατία, εξoστρακισμός, κράτος δικαίου, πίστη στην έννοια του ενεργού πολίτη.

Και πολλές ευχαριστίες για τις ελληνικές ιδέες και το παράδειγμα της φιλοξενίας, της απελευθέρωσης και της ανεξαρτησίας.


«Κάθε χώρα ακολουθεί τις δικές της παραδόσεις για να προχωρήσει». «Και όλοι επιθυμούμε να προοδεύσουμε μαζί, ειρηνικά για την συλλογική δημιουργία και ευημερία, χωρίς διακρίσεις και φτώχεια». «Μαζί με τους νέους».

Αυτά, μαζί με τη στήριξη στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Ελλάδας, έμειναν από την ομιλία του πιο χαρισματικού και συμπαθούς, ίσως, Aμερικανού προέδρου στην Αθήνα.

Όμως το κεντρικό -και όπως φάνηκε αρκετά ειλικρινές- μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα ήταν η οικουμενική αξία της ανοιχτής δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της ανοιχτής εκπαίδευσης για όλους, αλλά και η ανθρώπινη απάντηση στις προκλήσεις της πολυμορφίας και της συνύπαρξης των διαφορετικοτήτων, παρά τις διαρκείς δυσκολίες και τα πισωγυρίσματα.

«Η απάντηση είναι πάντα: περισσότερη δημοκρατία και ανθρώπινη αλληλεγγύη». Και «παίρνουμε ελπίδα από το φιλότιμο των ανθρώπων», είπε.

Κι ύστερα έρχεται η άλλη Αμερική του Τραμπ, να του βγάλει τη γλώσσα, μαζί με τις στρατιές των «εθνικά ταπεινωμένων» και δήθεν οργισμένων, αντισυστημικών, ρατσιστών και θρησκευόμενων υποκριτών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου