Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Χωρίς συμφωνία η ολονυχτία για το Κυπριακό στο Μοντ Πελεράν...!!!

Σε αδιέξοδο για το εδαφικό κατέληξε ο μαραθώνιος των συνομιλιών μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί στο Μοντ Πελεράν της Ελεβετίας

 – ένας μαραθώνιος, που διακόπηκε λίγο πριν από τις δύο τα ξημερώματα με τις δύο πλευράς να επιβεβαιώνουν ότι δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν την απόσταση σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για το εδαφικό και την αποτύπωσή τους σε χάρτες, έτσι ώστε να περάσουν στην τελική φάση των συνομιλιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφωνίες αφορούν το ποσοστό εδάφους των συνιστωσών πολιτειών, τον αριθμό επιστροφής προσφύγων και το ποσοστό ακτογραμμής.
Οι εν λόγω διαφωνίες αποτυπώνονται και στο ανακοινωθέν που εξέδωσε τα ξημερώματα ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, παρ’ ότι άφησε ανοιχτό παράθυρο συνέχισης των διαπραγματεύσεων.
Το ανακοινωθέν του ΟΗΕ
«Ο Ε/κ ηγέτης, κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης κ. Μουσταφά Ακντζί  συμμετείχαν σε σοβαρές και συνεχείς διαπραγματεύσεις τις τελευταίες δύο ημέρες στο Μοντ Πελεράν», αναφέρεται στο ανακοινωθέν και προστίθεται:
Παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, δεν μπόρεσαν να επιτευχθούν οι αναγκαίες περαιτέρω συγκλίσεις σχετικά με τα κριτήρια για την εδαφική αναπροσαρμογή, που θα ανοίξει το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο και να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε να βρεθεί τρόπος αυτή να οδηγηθεί προς τα εμπρός.
Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα (SASG), ο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα μεταφέρει τις εξελίξεις αυτές την προσοχή του Γενικού Γραμματέα».
Ο μαραθώνιος και οι επικοινωνίες Τσίπρα – Ερντογάν
Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί είχαν συνεχείς συναντήσεις το τελευταίο διήμερο στο Μοντ Πελεράν, και ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών τους άρχισε αργά χθες το απόγευμα. Διεκόπη μετά από περίπου μιάμιση ώρα, ακολούθησε κοινό δείπνο και οι δύο ηγέτες προσήλθαν σε νέα συνάντηση περίπου στις 11 το βράδυ. Ωστόσο, μετά από άλλες δύο και πλέον ώρες συνομιλιών πιστοποίησαν απλώς το αδιέξοδο.
Στη διάρκεια των διήμερων διαβουλεύσεων υπήρξαν επανειλημμένες επικοινωνίες τόσο του Νίκου Αναστασιάδη όσο και του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η γεφύρωση των θεσεων Αθήνας Αγκυρας στο θέμα των εγγυήσεων, έτσι ώστε στην περίπτωση που επέρχετο συμφωνία στο εδαφικό να ήταν δυνατή η σύγκλιση πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Αθήνα που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε στον Τούρκο πρόεδρο ότι οι διαφορές των δύο πλευρών στις εγγυήσεις είναι μεγάλες, γι’ αυτό και του πρότεινε να συναντηθούν, προκειμένου να βρουν από κοινού λύση στο θέμα των εγγυήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, η πολυμερής συνάντηση θα αποτύχει, εκτιμά η Αθήνα.
Εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, στη συνομιλία που είχαν, συμφώνησαν να δώσει ο Νίκος Αναστασιάδης ημερομηνία για την πολυμερή, υπό έναν όρο όμως: Να προηγηθεί συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, προκειμένου εκεί να βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου