Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Ένας μήνας διορία... !!!

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των αξιωματούχων της Ευρωζώνης, αλλά και με στελέχη κυβερνήσεων ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης -κυρίως του Βερολίνου-, 

σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος, ενώ στις...
Βρυξέλλες επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία εν όψει των τελικών συζητήσεων του Δεκεμβρίου. Ερωτηθείσα χθες σχετικά με το αν είναι εφικτός ο στόχος που έχει τεθεί για λήψη συνολικής απόφασης για το ελληνικό χρέος μέχρι το τέλος του έτους, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνικα Μπράιντχαρντ, απέφυγε να απαντήσει, παραπέμποντας στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Εurοgroup της 24ης Μαΐου, η οποία αποτελεί και οδηγό για τις επόμενες κινήσεις.

Για τη δεύτερη αξιολόγηση είπε ότι η πρώτη αποστολή των εκπροσώπων των θεσμών ολοκληρώθηκε στις 27 Οκτωβρίου, εντός των χρονικών ορίων που είχαν τεθεί, ενώ τις χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» σε όλα τα ζητήματα που συζητήθηκαν.

Πρόσθεσε ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα του μήνα, ενώ στόχος όλων, όπως είπε, είναι η δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου (τελευταίο προγραμματισμένο για το 2016), ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό «πάτημα» για αναβολή της συζήτησης και των αποφάσεων σε σχέση με το χρέος.
Από εκεί και πέρα η εκπρόσωπος της Κομισιόν παραπέμπει στην απόφαση της 24ης Μαΐου, η οποία όμως είναι ασαφής, γιατί ναι μεν μιλάει για βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, ωστόσο κάποια θα πρέπει να προσδιοριστούν τώρα με βάση την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που επεξεργάζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).
Με δεδομένο ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι λίγο πολύ γνωστά και αφορούν τη μεγιστοποίηση της διαχείρισης του προγράμματος τα επόμενα χρόνια μέσω της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων του ESM και τη συγκράτηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα, οι συζητήσεις αυτή την περίοδο επικεντρώνονται στα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Τα όποια μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν άμεσα, αλλά στο τέλος του προγράμματος ή μετά τη λήξη του. Όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα είναι ένας σαφής δεσμευτικός οδικός χάρτης ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να σταλεί το ανάλογο μήνυμα στις αγορές.
Όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί θέλουν μια ισχυρή λύση για το χρέος τώρα, η ΕΚΤ επίσης, καθώς και η Ευρωβουλή και οι περισσότερες χώρες. Η μόνη αβεβαιότητα έχει να κάνει με την τελική στάση του Βερολίνου, που σε κάθε περίπτωση θα είναι καθοριστική για την τελική απόφαση.

«Μονόδρομος» η ένταξη στο QE

Η διατύπωση της όποιας απόφασης για το χρέος θα πρέπει να είναι τέτοια που να επιτρέπει στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να θεωρήσει το χρέος βιώσιμο και να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Κάθε μέρα που περνάει στις Βρυξέλλες αυξάνεται η πεποίθηση ότι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι πλέον μονόδρομος για την ανάκαμψη της οικονομίας, αφού πέρα από τα μηνύματα που θα στείλει στις αγορές θα οδηγήσει και στην αποκλιμάκωση των εταιρικών ομολόγων και του κόστους χρήματος για τις επιχειρήσεις...

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου